Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Προέδρου Βουλής προς ΕΚ για καταδίκη τουρκικών ενεργειών
  • [02] Τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
  • [03] ΔΚΤ: Πρόγραμμα Σταθερότητας να είναι φιλόδοξο
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι όλα μαύρα, παρά τα προβλήματα

  • [01] Επιστολή Προέδρου Βουλής προς ΕΚ για καταδίκη τουρκικών ενεργειών

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος, ζητώντας την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους για την έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

    Η έκκληση διαβιβάστηκε σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος για την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβεί στα κατεχόμενα για να τελέσει τη θεία λειτουργία σε εκκλησίες της μητροπολιτικής του περιφέρειας.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η προκλητική αυτή ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων προσφύγων και των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στη χερσόνησο της Καρπασίας σε σχέση με τις θρησκευτικές ελευθερίες τους.

    Ο κ. Ομήρου υπενθυμίζει, εξάλλου, προηγούμενη επιστολή του προς τους εν λόγω αξιωματούχους με την οποία κατήγγειλε τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας των Χριστουγέννων από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα, το Δεκέμβριο του 2010.

    Παρά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων που εμπεριέχονται στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης του Αυγούστου 1975, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, το τελευταίο, απαράδεκτο αυτό επεισόδιο αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του εθνικού ξεκαθαρίσματος το οποίο συστηματικά εφαρμόζει η συγκεκριμένη χώρα στην Κύπρο.

    Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, αποτελούν μία από τις πολλές πτυχές των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αναφαίρετων, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξυπακούεται, βέβαια, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες εγκλωβισμένοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Επικαλούμενος το αίσθημα δικαιοσύνης και τη σταθερή προσήλωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε προς αυτούς επείγουσα έκκληση ζητώντας την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους για την έντονη καταδίκη των παράνομων αυτών ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

    [02] Τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

    Φτάνει τη Δευτέρα του Πάσχα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα ηγείται επίσημης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ όπως επίσης και τον Πρόεδρο και αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Νερού «Μεκορότ».

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, την Τρίτη 17 Απριλίου ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν θα έχει στις 10:00 το πρωί κατ' ιδίαν συνάντηση με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ακολούθως ο κ. Λίμπερμαν και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

    Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει προς τιμήν του η Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

    Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Λίμπερμαν να έχει συνάντηση στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή.

    [03] ΔΚΤ: Πρόγραμμα Σταθερότητας να είναι φιλόδοξο

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας πρέπει να είναι και είναι φιλόδοξο ώστε η Κύπρος να επανακτήσει την αξιοπιστία των αγορών και να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης της οικονομίας, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη συμπλήρωση της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος θα μπορέσει να καταπολεμήσει την ανεργία και να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για συζήτηση του Προγράμματος Σταθερότητας 2011-2015, ο κ. Ορφανίδης είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και «για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή συζήτηση για να μπει αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε σωστή βάση και να σπρώξουμε όλοι με συναίνεση την υλοποίησή του».

    Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε τη συμφωνία του με την προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, υπό τις περιστάσεις, το οποίο επιδιώκει να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και αξιοπιστία του κράτους.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι όλα μαύρα, παρά τα προβλήματα

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2011-2015 συζήτησε η Διευρυμένη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή. Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα μέτρα για ανάπτυξη, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, η ανεργία, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα ψηλά επιτόκια, και οι ξένες επενδύσεις ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα της οικονομίας, τα οποία συζητήθηκαν και εξέφρασε την άποψη πως παρά τα πολλά προβλήματα, «δεν είναι όλα μαύρα». Υπάρχει, όπως είπε, η πεποίθηση ότι το μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί καλύτερο αν όλοι μας το πιστεύουμε και αν όλοι μας εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση.

    Ο κ. Σιαρλής είπε πως κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν και ακούστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις, και σε κάποια σημεία και αντίθετες απόψεις. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό είναι θετικό καθώς αυτός είναι και ο σκοπός της Επιτροπής.

    «Εχει αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει νομοθετική ρύθμιση του Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Το νομοσχέδιο έχει ήδη επεξεργαστεί και πολύ σύντομα θα φτάσει στη Βουλή για να νομοθετηθεί», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή καθώς αυξάνει την αξιοπιστία του κράτους γιατί – όπως είπε - μέχρι σήμερα υπήρχε μια αβεβαιότητα στο εξωτερικό κατά πόσον μπορούμε να ρυθμίσουμε εμείς οι ίδιοι τα δημοσιονομικά μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 April 2012 - 17:29:07 UTC