Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος με τα κόμματα για το φυσικό αέριο
  • [02] Γαλανός: O Πρόεδρος να κάνει διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την

    Αμμόχωστο

  • [03] Συμβολική διαμαρτυρία Επισκόπου Καρπασίας

  • [01] Διάλογος με τα κόμματα για το φυσικό αέριο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης εγκαίνιασε την Τετάρτη διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για τα θέματα φυσικού αερίου. Συναντήθηκε πρώτα στα γραφεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν και αντιπροσωπεία και σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι στα θέματα ενέργειας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις και ότι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων θα γίνεται σε τακτική βάση.

    Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπουργός Γεωργίας ο οποίος συμμετέχει στη διϋπουργική επιτροπή για θέματα φυσικού αερίου. Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ο κύκλος επαφών με τα κόμματα γίνεται κατόπιν οδηγιών του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν τα κόμματα για τις ενέργειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως είπε, είμαστε στην πορεία για διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής για θέματα ενέργειας.

    «Τα θέματα ενέργειας και η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έχουν δημιουργήσει μια αισιοδοξία στο λαό μας και το θέμα είναι μέσα από συλλογικούς χειρισμούς, να δώσουμε πραγματικά σάρκα και οστά σε αυτές τις ελπίδες που γεννιούνται», είπε ο κ. Συλικιώτης. Τόνισε ότι το θέμα του φυσικού αερίου μας αφορά όλους και πρέπει μέσα από συλλογικές διαδικασίες και προσπάθειες να διασφαλίσουμε την συνέχεια και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και στην πολιτική για θέματα ενέργειας.

    Ο Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για όλες τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, για τις επαφές με την Noble Energy και τις προσπάθειες και σκέψεις για δημιουργία δομών και υποδομών.

    [02] Γαλανός: O Πρόεδρος να κάνει διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

    Τα διάφορα δημοσιεύματα ``και φημολογίες γύρω από την Αμμόχωστο και δήθεν άνοιγμα της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, τα οποία δημοσιεύματα προέρχονται από την τουρκική πλευρά, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση στο κόσμο μας, ιδιαίτερα στους Αμμοχωστιανούς``, δηλώνει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με θέμα ``Αντιμετώπιση τουρκικών σεναρίων για εποικισμό της Αμμοχώστου``, ο κ. Γαλανός είπε ότι ``το θέμα της Αμμοχώστου αντί να το αντιμετωπίζουμε παθητικά πρέπει να το θεωρήσουμε ότι μας δίνεται μια ευκαιρία, έστω κα με αυτά τα δημοσιεύματα για να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε όλο αυτό τον καιρό``. Εφτασε η ώρα, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, να κάνει διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος έχει ευθύνη να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Μιλώ για το 550 και το 789. Του απήντησε παλιά ο ΓΓ ότι πρέπει να περιμένουμε την τελική λύση του Κυπριακού. Αυτή η απάντηση ήταν απαράδεκτη. Δεν συνάδει με το ρόλο του ΓΓ και ούτε συνάδει με αυτά τα ψηφίσματα. Δεν του δώσαμε απάντηση τότε. Εστω και ετεροχρονισμένα πρέπει να γίνει τώρα``, συμπλήρωσε. ``Είναι η ώρα να προωθήσουμε τα ψηφίσματα. Εχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο επανέρχεται και ζητά την εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων. Υπάρχει και το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος και το ερώτημα μου είναι, τι έχουμε κάνει όσον αφορά το διατακτικό``.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι ώρα –«αντί να δημιουργείται σύγχυση ότι η τουρκική πλευρά θα ανοίξει την Αμμόχωστο για να επιστρέψουν (οι κάτοικοι της), που δεν θα επιστρέψουν, ούτε υπάρχει η υποδομή, χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί υποδομή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση για να επέλθει αναγνώριση - να προχωρήσουμε θετικά και να ζητήσουμε από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρώπη να προωθήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου``.

    [03] Συμβολική διαμαρτυρία Επισκόπου Καρπασίας

    Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος δήλωσε ότι η συμβολική διαμαρτυρία με κλείσιμο του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου από τις 6.30 μέχρι τις 8.00, στην οποία προέβη την Τετάρτη το πρωί, αποσκοπούσε στο να διαδηλωθεί η ελεύθερη διακίνηση Ε/κ και Τ/κ στον τόπο τους και η χωρίς προσκόμματα άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Προβήκαμε σε αυτή την εκδήλωση για διαμαρτυρία, παραμονές του Πάσχα, επειδή αισθάνομαι μεγάλο πόνο στην καρδιά που δεν μου επιτρέπεται να μεταβώ στην εκκλησιαστική μου περιφέρεια για να είμαι κοντά στο ποίμνιο μου αυτές τις σημαντικότατες αυτές θρησκευτικές εορτές, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Αρχιεπισκοπή. Χαρακτήρισε προσωπική και αυθόρμητη την ενέργεια του, αναφέροντας ότι δεν βρίσκει την αναμενόμενη συμπαράσταση από αυτούς που ανέμενε ότι την έδειχναν.

    ``Απευθύνω έκκληση σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση``, είπε, καθώς επίσης και προς τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να συναντηθούν για να επιλύσουν το πρόβλημα για το καλό και των Ε/κ και των Τ/κ. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να του απαντήσει με ποιο πρακτικό τρόπο μπορεί να επιτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 April 2012 - 13:29:10 UTC