Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βενιζέλος: Πρώτη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό
  • [02] Ιταλοί Ευρωβουλευτές υπέρ απόσυρσης τουρκικών στρατευμάτων
  • [03] Κονδύλι 7,75 εκ. για φοιτητική πρόνοια 2011-2012

  • [01] Βενιζέλος: Πρώτη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό

    Το Κυπριακό είναι για μας πάντα η πρώτη εθνική προτεραιότητα και ο καθοριστικός παράγοντας για την εθνική μας στρατηγική, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία γιατί θεώρησα πως πρέπει να ξεκινήσω τις διεθνείς επαφές μου από εδώ, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς, ιστορικούς και συναισθηματικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς».

    Όπως ανέφερε «με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ευθυμίου, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και τον κ. Μανιάτη, τον Υφυπουργό Ενέργειας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αγαπητό φίλο, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για τις νέες παραμέτρους που δίνουν μια δυναμική στο εθνικό μας ζήτημα».

    Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «αυτό μπορεί να είναι ένας μικρός καταλύτης γιατί τίθεται επί τάπητος με πολύ έντονο θεσμικό τρόπο το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους εκείνους που έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και θέλουμε να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική και ενσωμάτωση, αλλά αυτό προϋποθέτει σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου».

    «Δεύτερο», πρόσθεσε, «έχουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε σχέση με τις έρευνες επί των υδρογονανθράκων», σημειώνοντας ότι «το κυπριακό παράδειγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ελληνική περίπτωση».

    Στην Ελλάδα, τόνισε, «έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές».

    Όπως είπε, «η οριοθέτηση, όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της ΑΟΖ και όλων των θαλασσίων ζωνών είναι πράξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο πλήρης σεβασμός αλλά και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης για συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής».

    Η Ελλάδα, είπε, «ως μια δύναμη σταθερότητας και ευθύνης θα κινηθεί στα θέματα αυτά θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της, τα δικαιώματα της, αλλά να παίζει πάντα ένα ενεργό, πρωταγωνιστικό ρόλο, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

    [02] Ιταλοί Ευρωβουλευτές υπέρ απόσυρσης τουρκικών στρατευμάτων

    Την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο ζήτησαν με τοποθετήσεις τους Ιταλοί Ευρωβουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Angelilli δήλωσε ότι η Αγκυρα ενώ επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε έδαφος της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της Τουρκίας περί παγώματος των σχέσεών της με την Κυπριακή Προεδρία τον Ιούλιο και κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να τερματίσει τη μεταφορά Τούρκων πολιτών στο νησί και να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΣΑ.

    Η κ. Angelilli είπε ακόμη ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

    Ο Ευρωβουλευτής Claudio Morganti διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις μιας χώρας που ανταγωνίζεται αθέμιτα τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και που δεν έχει καμιά πρόθεση να προχωρήσει το δρόμο της δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να κρατά υπό τη στρατιωτική κατοχή της το βόρειο μέρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου.

    [03] Κονδύλι 7,75 εκ. για φοιτητική πρόνοια 2011-2012

    Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με το πακέτο στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής πρόνοιας, το οποίο εφαρμόζεται το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την παραχώρηση κονδυλίου ύψους 7.750.000 ευρώ προς τους φοιτητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, τα δύο δημόσια πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), τα τέσσερα ιδιωτικά (το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης), καθώς επίσης οι δύο δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και το Δασικό Κολέγιο) θα παραχωρήσουν τα ακόλουθα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής πρόνοιας:


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 March 2012 - 15:29:13 UTC