Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [02] Κομισιόν: Αύξηση των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο το 2011

  • [01] Ψήφισμα της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Η ολομέλεια της Ευρωβουλής υιοθέτησε ψήφισμα για την Τουρκία, όπου η περαιτέρω πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας συνδέεται αφενός με τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου με την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως υποψήφια χώρα.

    Το ψήφισμα εκφράζει τη λύπη της Ευρωβουλής για τις δηλώσεις της Αγκυρας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό. Η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου και καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

    Παράλληλα, το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ε.Ε για απευθείας εμπόριο, με νόμιμο και αποδεκτό τρόπο.

    Το ψήφισμα τονίζει ότι η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει επίσης ότι επείγει πλέον μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού και καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργασθούν εντατικά και με καλή πίστη για μια συνολική συμφωνία.

    Καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περιοχή αυτή (περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου) στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Ψήφισμα 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ προκειμένου να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένωση και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο

    [02] Κομισιόν: Αύξηση των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο το 2011

    Τα θύματα τροχαίων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 18% το 2011 σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με εκείνη της Σουηδίας.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο τα θύματα των τροχαίων αυξήθηκαν από 75 ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010 σε 88 το 2011. Στην Ελλάδα μειώθηκαν από 111 σε 97 (μείωση 13%), ενώ στην ΕΕ η μείωση ήταν 2%.

    Την περίοδο 2001/2010 ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο μειώθηκε κατά 39% στην Κύπρο έναντι μέσης μείωσης 43% στην ΕΕ και 33% στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μεταφορών Σιμ Κάλας, τα περυσινά στοιχεία για το σύνολο της Κοινότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί η μείωση των θανάτων από οδικά ατυχήματα ήταν η μικρότερη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εντείνουμε σοβαρά τις προσπάθειές μας σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για να επιτύχουμε το στόχο μας να μειωθούν κατά το ήμισυ και πάλι οι θάνατοι από οδικά ατυχήματα έως το 2020, ενώ έστειλε επιστολή στους υπουργούς όλων των κρατών μελών προκειμένου να τους ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά σχέδια επιβολής μέτρων οδικής ασφάλειας για το 2012.

    Οι τρεις βασικές αιτίες των τροχαίων είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, η μη χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και η παραβίαση των σηματοδοτών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 March 2012 - 17:29:08 UTC