Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας:Η Τουρκία να αντιμετωπιστεί ως κατοχική δύναμη
  • [02] Πρόεδρος Βουλής:Να διαμορφώσουμε περίγραμμα λύσης
  • [03] Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου
  • [04] Συλικιώτης: Σύσκεψη για παρανομίες σε πρατήρια

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας:Η Τουρκία να αντιμετωπιστεί ως κατοχική δύναμη

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ελληνικό λαό και στις πολιτικές ηγεσίες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς την Ελλάδα, η οποία παρά τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει σήμερα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του, μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πέραν από τα θερμά συγχαρητήρια προς τον Ελληνικό λαό για αυτή τη μεγάλη επέτειο της Επανάστασης του 1821 και της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό πρέπει να απευθύνουμε αυτή τη στιγμή και την αλληλεγγύη μας στον Ελληνικό λαό και την ευχή να ξεπεράσει τη νέα δοκιμασία στην οποία υπόκειται ένεκα της κρίσης και ένεκα των επιπτώσεων αυτής της κρίσης.

    ``Θέλω να απευθύνω θερμό μήνυμα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό και στις πολιτικές ηγεσίες και να ευχαριστήσω την ίδια ώρα διότι παρά τις δοκιμασίες η Ελλάδα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και στον αγώνα της για να αντιμετωπίσουμε την κατοχή, για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε το κράτος και το λαό μας``, είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δεν βαίνουν καλώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι συμφωνεί πλήρως με το περιεχόμενο της ομιλίας που έχει εκφωνήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία.

    ``Είπε πολύ μεγάλες αλήθειες. Επρεπε να αποφύγουμε τα δεινά, δεν διδαχθήκαμε από την ιστορία. Εχουμε μερικές φορές προβεί σε - ας μου επιτραπεί να πω - απόπειρες αυτοκτονίας ως λαός``.

    Εύχομαι και ελπίζω από δω και πέρα τουλάχιστον, συνέχισε, να διδαχθούμε, να λειτουργήσουμε ενωμένοι, στη βάση μιας κοινής γραμμής την οποίαν έχει καθορίσει η πολιτική ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια.

    ``Διότι ο αγώνας αυτή τη στιγμή είναι αγώνας με ειρηνικά μέσα και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, ώστε την Τουρκία με τον αναβαθμισμένο ρόλο, να την αντιμετωπίσει ως κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού και να ασκήσει την πίεση και την επιρροή της και σε αυτό το διεθνή παράγοντα περιλαμβάνω και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική``, σημείωσε.

    Μια πολιτική σύγχρονη, συνέχισε, η οποία θα επιτρέψει να έχουμε μια συμβιβαστική μεν αλλά βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    ``Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εν πάση περιπτώσει και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι``, πρόσθεσε.

    [02] Πρόεδρος Βουλής:Να διαμορφώσουμε περίγραμμα λύσης

    Η 25η Μαρτίου είναι διαχρονική πηγή έμπνευσης και για τον κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να συνεχίζει ένα αγώνα για την φυσική και εθνική του επιβίωση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του, μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Λευκωσία, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ``τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε γιατί ο τουρκικός επεκτατισμός είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκει είναι να ανακόψει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο``.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι δεν υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι ``στόχος δεν είναι μια πλασματική, εικονική ενότητα, η οποία να μην έχει περιεχόμενο``.

    Ούτε η ενότητα, συνέχισε, μπορεί να αποτελεί άλλοθι για πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στο να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική και φυσική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.

    Με σαφήνεια, είπε ο κ. Ομήρου, έχουμε καθορίσει ότι αυτό που χρειάζεται για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα είναι η απόσυρση των υποχωρήσεων που ακριβώς θέτουν σε κίνδυνο την φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

    ``Η διαμόρφωση ενός περιγράμματος λύσης, το οποίο να αποτελεί τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων δεν είναι δυνατόν να αναμένουν οι όποιοι τρίτοι ότι θα ήταν δυνατό να αποχωρήσουμε, η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους προς την διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι εδώ παραβιάζεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο κι ότι είναι χρέος της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας αν θέλουν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο να στραφούν προς την πλευρά της ανωμαλίας που είναι η Τουρκία``, πρόσθεσε.

    [03] Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου

    Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Η τραγωδία της Κύπρου, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού αυτού εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη και απαράγραπτη ευθύνη της Τουρκίας, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος.

    Σε ομιλία του, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι ο καταγγελτικός λόγος από μόνος του δε φτάνει, χρειάζεται όραμα, σχέδιο στρατηγική και χρειάζεται απέναντι στις όποιες μεθοδεύσεις να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών χωρίς ποτέ μα ποτέ να ακυρώνουμε μέσα από αμφιλεγόμενες επιλογές, τη θέση και το ρόλο μας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η σημερινή επέτειος προσφέρεται ως παράδειγμα και μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους επίσημους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό.

    Στην Λάρνακα τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς στην παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

    Σε δηλώσεις μετά την παρέλαση στην Πάφο, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου είπε πως «πάντοτε είμαι πολύ συγκινημένος, να βλέπω τα παιδιά τη μαθητιώσα νεολαία να παρελαύνει με εθνική περηφάνια είναι σίγουρα η σημαντικότερη επέτειος του Ελληνισμού συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Ελληνισμού γιατί και η Κύπρος συμμετείχε τότε στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία και αυτό μας δίνει πρώτο το δικαίωμα να είμαστε περήφανοι και δεύτερο ότι οι αγώνες καρποφορούν».

    Σε δηλώσεις ύστερα από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου στο Παραλίμνι, η Ελένη Μαύρου χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «σημαντική γιατί μας γεμίζει με αισιοδοξία για την προοπτική του τόπου και του λαού. Διδασκόμαστε από τα λάθη, παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωισμό και κοιτάζουμε μπροστά».

    [04] Συλικιώτης: Σύσκεψη για παρανομίες σε πρατήρια

    Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εμπορίου είναι επί ποδός από την πρώτη στιγμή αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό το πράγμα επεκτείνεται σε πολλά πρατήρια για να μην δημιουργείται και ανησυχία στον κόσμο.

    Αυτό ανέφερε από την Πάφο ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης αναφερόμενος στις τελευταίες συλλήψεις διαχειριστών πρατηρίων οι οποίοι έκαναν επεμβάσεις πάνω στα μηχανήματα των πρατηρίων τους με αποτέλεσμα οι πελάτες να παίρνουν λιγότερη ποσότητα καυσίμων από εκείνη που πλήρωναν.

    «Ας μην το γενικεύουμε το θέμα, με βάση πληροφορίες και καταγγελίες σε τέσσερα συγκεκριμένα πρατήρια, η Αστυνομία με βάση τα τεκμήρια που έχει βρει προχώρησε σε συλλήψεις», ανέφερε ο Νεοκλής Συλικιώτης.

    Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η Αστυνομία θα ακολουθήσει τις διαδικασίες για να καταγγείλει εξαπάτηση και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου θα προβούν σε καταγγελίες όπως προνοεί και η νομοθεσία.

    «Οι υπηρεσίες μας είναι από την Παρασκευή επί ποδός, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες πηγαίνουν επί τόπου, όπως πήγαν και χθες βράδυ στην Πάφο. Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη όπου θα δούμε συγκεκριμένα πως το αντιμετωπίζουμε, γιατί μιλούμε για ένα καινούργιο φαινόμενο, ευτυχώς με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα είναι περιορισμένο, αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποφασιστικά αλλά από κει και πέρα θα πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί και να πάρει μαζική έκταση αυτό το φαινόμενο της εξαπάτησης. Εξάλλου για το 2012 είναι προγραμματισμένοι δυόμιση χιλιάδες έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 March 2012 - 11:29:08 UTC