Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόφιας-Ερογλου συνέχισαν τη συζήτηση επί του περιουσιακού
  • [02] Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο Πρόεδρος
  • [03] Υπ. Εργασίας: Η ενεργός γήρανση απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας
  • [04] ΚΟΕ: Προληπτικά μέτρα για κλιματική αλλαγή

  • [01] Χριστόφιας-Ερογλου συνέχισαν τη συζήτηση επί του περιουσιακού

    Τη συζήτηση στο κεφάλαιο του περιουσιακού συνέχισαν την Πέμπτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μισιέλ Μποναρντό «οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα το πρωί για περισσότερη από μια ώρα και συνέχισαν τη συζήτησή τους πάνω στο περιουσιακό».

    Ο κ. Μποναρντό πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 10:00 πμ.

    «Συμφώνησαν, επίσης, ότι οι συναντήσεις στο επίπεδο των αντιπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων θα συνεχιστούν ώστε να προχωρήσει η συζήτηση πάνω στο περιουσιακό», κατέληξε ο κ. Μποναρντό.

    Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και η Ειδική Σύμβουλος Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    [02] Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο Πρόεδρος

    Στους σχεδιασμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια βρίσκεται επικείμενος ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Εγκυρες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν μιλώντας στο ΚΥΠΕ ότι επίκειται ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

    Οπως αναφέρθηκε, ο ανασχηματισμός αυτός θα είναι περιορισμένος.

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφερόταν σε αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών για λόγους υγείας και ανακατατάξεις σε άλλα Υπουργεία. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, μιλώντας στο Γ’ πρόγραμμα του ΡΙΚ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και έκανε αναφορά στο έργο που έχει ενώπιον του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    [03] Υπ. Εργασίας: Η ενεργός γήρανση απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας

    Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών αποτελεί το 2012, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα αυτά και την ενθάρρυνση όλων των φορέων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερομένων μερών να θέσουν στόχους και να αναλάβουν δράση για την επίτευξή τους.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του Ευρωπαϊκού Ετους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών στην Κύπρο, σε ειδική εκδήλωση στη δημοσιογραφική εστία, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι στην Κύπρο το ποσοστό απασχόλησης εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών το 2010 ήταν 56,8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που ανήλθε στο 46,3%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά στον μέσο όρο της ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας, όπου η Κύπρος είναι στα 62,8 χρόνια ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στα 61,5.

    Η Υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνοδεύουν τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, για τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης, για την αγορά εργασίας, τις οποίες, όπως υπέδειξε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών».

    [04] ΚΟΕ: Προληπτικά μέτρα για κλιματική αλλαγή

    Την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων σήμερα για μετριασμό των αρνητικών συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει σχόλιο οικονομικής πολιτικής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Το Σχόλιο οικονομικής πολιτικής, που υπογράφει ο Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο ΤΕΠΑΚ, με τίτλο ``οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο και Μέτρα Προσαρμογής``, αναφέρει ότι οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες είναι γενικά γνωστές, ενώ άλλες περιβάλλονται από βαθμό αβεβαιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

    Το σχόλιο σημειώνει πως οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, με την έννοια της ανάγκης το κράτος να χρειαστεί να αποζημιώσει ιδιώτες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε εξαιτίας ελλιπούς πληροφόρησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 March 2012 - 11:29:08 UTC