Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώθηκαν τα καρδιολογικά περιστατικά που αποστέλλονται εκτός Κύπρου
  • [02] Αντιπροσωπεία της Επιτρ. Παιδείας μεταβαίνει στην Αθήνα
  • [03] Πραγματοποιήθηκε η Γεν. Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων

  • [01] Μειώθηκαν τα καρδιολογικά περιστατικά που αποστέλλονται εκτός Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι η Κύπρος, μέσα από μια άρτια συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έχει καταφέρει να προσφέρει στον Κύπριο ασθενή όλο το φάσμα υπηρεσιών της καρδιολογίας - επεμβατικής και μη - και ελάττωσε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των καρδιολογικών περιστατικών που αποστέλλονται στο εξωτερικό.

    Σε χαιρετισμό του στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιείται από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα συνέδρια καρδιολογίας που οργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αποτελούν σημαντικό ορόσημο για το επιστημονικό ιατρικό γίγνεσθαι τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.

    Το επιστημονικό επίπεδο του Συνεδρίου, είπε, «για ακόμη μια φορά έχει πετύχει να βρίσκεται πολύ ψηλά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καρδιολόγων τόσο από τον ευρωπαϊκό χώρο όσο και από την Αμερική».

    Η ειδικότητα της Καρδιολογίας τα τελευταία χρόνια, είπε, έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τόσο στο δευτεροβάθμιο όσο και στο τριτοβάθμιο επίπεδο. Οι νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές έχουν βοηθήσει στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της.

    Η Κύπρος, ανέφερε, «ανταποκρίθηκε επάξια σε αυτό το κάλεσμα. Μέσα από μια άρτια συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε στον Κύπριο ασθενή όλο το φάσμα υπηρεσιών της καρδιολογίας επεμβατικής και μη. Ελαττώσαμε έτσι σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των καρδιολογικών περιστατικών που αποστέλλονται στο εξωτερικό».

    Η σκληρή δουλειά που έγινε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «και το όραμα των καρδιολόγων του τόπου μας για προσφορά άρτιας και εξειδικευμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Παρατηρείται ουσιαστική βελτίωση όλων των δεικτών που αφορούν τόσο τη νοσηρότητα όσο και θνησιμότητα στον τομέα της καρδιολογίας».

    Οι ιδιωτικές και οι κρατικές καρδιολογικές κλινικές, ανέφερε, «δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες του εξωτερικού και με τη σωστή προώθηση θα πρέπει να καταστούν πόλος έλξης προσφοράς υπηρεσιών και σε ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα και με λιγότερο κόστος».

    Η ενημέρωση των γιατρών μέσα από τέτοιου είδους επιστημονικά συνέδρια, η δυνατότητα τους για ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων καθώς και απόκτηση νέων δεξιοτήτων αποτελούν αδήριτη ανάγκη, τόνισε.

    «Με δεδομένο το γεγονός ότι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, τόσο στον τόπο μας όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ύψιστης σημασίας την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών. Αυτό αφορά τόσο το ίδιο το πρόβλημα τους όσο και τους τρόπους χειρισμού του που περιλαμβάνουν την προσφορά της ενδεδειγμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και την αλλαγή και υιοθέτηση υγιούς στάσης ζωής», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις καρδιοπάθειες όπως η διαβητολογία, νεφρολογία και η οφθαλμολογία μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας θα επιβραδύνει την εμφάνιση επιπτώσεων στο αγγειακό σύστημα και θα επιφέρει αφ’ ενός βελτιωμένη ποιότητα ζωής στον καρδιοπαθή και αφετέρου οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό.

    Πέραν όμως αυτών των προσεγγίσεων, επεσήμανε, στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο, μια άλλη, σημαντικότερη ίσως διάσταση προβληματισμού, αναδεικνύεται με έντονο τρόπο, η οποία είναι η «άμεση ανάγκη επεξεργασίας και εφαρμογής ανθρωποκεντρικών πολιτικών που να δημιουργούν συνθήκες απόλαυσης των επιτυχιών και της προόδου της ιατρικής με τρόπο συνολικά αποδεκτό και κοινωνικά δίκαιο».

    Μέσα λοιπόν από το πρίσμα ότι η ιατρική αποτελεί επιστήμη προσφοράς με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, συνέχισε, «προχωρούμε με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση των στόχων μας». Ανέφερε ότι μέσα στις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας και της διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας ανά το παγκόσμιο η παρούσα κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικού έργου:

    - δημιουργία Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο, η οποία αρχίζει τις εργασίες της το 2013,

    - λειτουργία καρδιοχειρουργικής μονάδας στη Λεμεσό, η οποία θα εξυπηρετεί ασθενείς από τις επαρχίες της Λεμεσού αλλά και της Πάφου. Ένας στόχος που έμενε στο περιθώριο για χρόνια,

    - λειτουργία του πρώτου κρατικού μεταμοσχευτικού κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου με ψηλά ποσοστά επιτυχίας διενεργούνται ήδη πολύπλοκες μεταμοσχεύσεις,

    - αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πολύ πρόσφατα. Ένα θέμα το οποίο προβλημάτιζε την κοινωνία για μια σχεδόν δεκαετία,

    - προγραμματισμό λειτουργίας δυο νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

    Σημαντική εξέλιξη, είπε, αποτελούν οι τελικές ετοιμασίες για ανέγερση νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο της Λάρνακας.

    Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια των προσπαθειών της Κυβέρνησης και πιστεύω ότι ο απλός άνθρωπος, αποδέκτης αυτών των έργων και των υπηρεσιών, εκτιμά στη συνείδηση του την προσφορά με γνώμονα το καλό του συνόλου της κοινωνίας.

    Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην απώλεια ενός διακεκριμένου Κύπριου Καρδιολόγου που πρόσφερε με όλη του την ψυχή στην Καρδιολογία του τόπου μας, τον Δρ. Χάρη Φεσσά ο οποίος υπήρξε η ψυχή και η κινητήρια δύναμη αυτού του συνεδρίου.

    [02] Αντιπροσωπεία της Επιτρ. Παιδείας μεταβαίνει στην Αθήνα

    Επίσκεψη και σειρά επαφών στην Αθήνα από 12 μέχρι 14 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καθιερωμένης τακτικής επαφής μεταξύ της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, με την Πρόεδρο της αντίστοιχης Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου και μέλη της Επιτροπής, καθώς και με την Ειδική Γραμματέα του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθηνά Λινού.

    Σ΄ όλες τις συναντήσεις, θα λάβει επίσης μέρος και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Δημοσθένους.

    [03] Πραγματοποιήθηκε η Γεν. Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων

    Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η Ετήσια Τακτική Γενική και Εκλογική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

    Σε χαιρετισμό του στη Συνέλευση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους εξήρε τη σημασία της ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών, μεταξύ των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς, των εκπαιδευτικών με τους γονείς ακόμα και των γονιών.

    «Ας επενδύσουμε όλοι λοιπόν στις ανθρώπινες και καλές σχέσεις» είπε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες και οι σχεδιασμοί μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι μέσα στα πλαίσια του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου που προσπαθεί με αργά αλλά σταθερά βήματα να χτίσει το Υπουργείο Παιδείας, θα καταβληθεί προσπάθεια να προσφερθούν αυτά που χρειάζονται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί.

    «Να δώσουμε στα παιδιά πέρα από το συνεκτικό σώμα γνώσεων, όλες εκείνες τις στάσεις και αξίες ζωής για να μπορούν ως ώριμοι πολίτες στον 21ο αιώνα να ανταγωνιστούν και να συνυπάρξουν με όλα τα παιδιά, είτε των άλλων κοινοτήτων του τόπου, είτε με τα παιδιά και τους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι τα ίδια τα παιδιά απέδειξαν τη στάση ζωής τους μέσα από την εκδήλωση αγάπης προς τα Ελληνόπουλα συμμαθητές τους στα σχολεία της Ελλάδας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 March 2012 - 14:29:08 UTC