Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Επείγει διαμόρφωση σχεδίου Β
  • [02] Επαφές ΥΠΕΞ στη Νορβηγία
  • [03] Εξελίξεις στην αναστήλωση του Απ. Ανδρέα

  • [01] Ομήρου: Επείγει διαμόρφωση σχεδίου Β

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «επείγει η διαμόρφωση ενός σχεδίου Β` για το Κυπριακό, δηλαδή μιας εναλλακτικής στρατηγικής αν αποτύχουν οι συνομιλίες, που είναι φανερό ότι πνέουν τα λοίσθια». Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό LGR του Λονδίνου ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε «τί πράττουμε;» προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια κοινή απάντηση».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κατά την διάρκειά τους «υπήρξαν οι γνωστές παραχωρήσεις, υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, σε μια προσπάθεια, όπως είχε πει τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να υπάρξουν ανταλλάγματα από τουρκικής πλευράς ή αντίδωρα κατά την χαρακτηριστική έκφραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου». Ο κ. Ομήρου είπε ότι «οι υποχωρήσεις της εκ της περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, της παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων αλλά και οι απαράδεκτες θα έλεγα προτάσεις για το περιουσιακό κατετέθησαν και ως ένα μεγάλο βαθμό δεσμεύουν την ε/κ πλευρά, γιατί όταν είσαι η αδύνατη πλευρά και καταθέτεις προτάσεις δεν είναι εύκολο να τις αποσύρεις».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ούτε ανταλλάγματα υπήρξαν, ούτε αντίδωρα είδαμε, αντιθέτως, είδαμε μια οξυνόμενη και κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία η οποία αποτυπώθηκε κατά τον πλέον έντονο τρόπο στην διάρκεια αυτών των τριμερών συναντήσεων, πρώτα στη Γενεύη και μετά δύο φορές στη Νέα Υόρκη και βρισκόμαστε τώρα ενώπιον επικίνδυνων πράγματι εξελίξεων». Αναφερόμενος στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν μετά την τελευταία συνάντηση του GreenTree, ο κ. Ομήρου, είπε πως «είναι σαφής, ότι δηλαδή υπάρχουν πλέον χρονοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά και είναι και ασφυκτικά».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η 1η Ιουλίου του 2012 αποτελεί χρονικό ορόσημο που είναι και η έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    [02] Επαφές ΥΠΕΞ στη Νορβηγία

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τρόποι συνεργασίας στους τομείς των υδρογονανθράκων και οι απειλές της Τουρκίας για την ΑΟΖ, συζητήθηκαν κατά τις επαφές που είχε η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Νορβηγό ομόλογό της στο Οσλο. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν εξάλλου τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και η κρίση στην Ευρωζώνη.

    Η Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Νορβηγός ομόλογος της Jonas Gahr Stοre, στο πλαίσιο του οποίου επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Νωρίτερα, η κ. Μαρκουλλή είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Πετρελαίου και Βιομηχανίας Per Rune Henriksen, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (Stortinget) Svein Roald Hansen και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας PRIO Kristian B. Harpviken.

    Παραχώρησε επίσης συνέντευξη στη νορβηγική εφημερίδα Dagens Naeringsliv. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη της Υπουργού Εξωτερικών στο Ινστιτούτο Έρευνας PRIO με θέμα: ``Cyprus: A common country – a common future for all Cypriots``. Η ΥΠΕΞ επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το πρωί.

    [03] Εξελίξεις στην αναστήλωση του Απ. Ανδρέα

    Σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή θα έχουν την Τρίτη τα ε/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά με τους αρμοδίους της εκκλησίας, τους οποίους θα ενημερώσουν και για τη σημερινή επίσκεψή τους στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μαζί τους, όπως και σήμερα, θα είναι ο Κύπριος αρχιτέκτονας, υπεύθυνος μελετητής που εκπροσωπεί την ομάδα του Πανεπιστημίου των Πατρών, η οποία είχε εκπονήσει το σχέδιο αναστήλωσης της Μονής, Διομήδης Μυριανθέας.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι την σημερινή επίσκεψη στο κατεχόμενο μοναστήρι πραγματοποίησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, συνοδευόμενα από τον κ. Μυριανθέα και τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάσταση της Μονής. ``Ηταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της απόφασης που πήραμε ως Επιτροπή για εμπλοκή στη συντήρηση της Μονής``. Επισκέφθηκαν, συνέχισε, όλα τα τμήματα του μοναστηριού.

    Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ο κ. Χατζηδημήτριου είπε ότι ``αυτό είναι πολύ νωρίς να το πούμε``. Στην ερώτηση ποιο είναι το επόμενο βήμα, απάντησε ``συνεννόηση με την UNDP`` για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Θα προκηρυχθούν προσφορές, οι οποίες θα εγκριθούν από την UNDP, όπως εξήγησε, και θα πρέπει να διευκρινισθεί για ποια στάδια στο παρόν διάστημα θα ζητηθούν οι προσφορές.

    Η Τεχνική Επιτροπή, είπε, ενεργεί σε κλίμα συνεννόησης, συνεργασίας και ομοφωνίας για αυτά τα θέματα. Διευκρίνισε επίσης ότι ο Κύπριος αρχιτέκτονας επισκέπτεται συχνά το κατεχόμενο Μοναστήρι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 March 2012 - 20:29:10 UTC