Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άλλη εβδομάδα στο ΣΑ η έκθεση Μπαν
  • [02] Ο Ομήρου καταγγέλει την Αγκυρα για ΑΟΖ
  • [03] Στάση εργασίας των ελεγκτών στο Αεροδρόμιο Πάφου

  • [01] Την άλλη εβδομάδα στο ΣΑ η έκθεση Μπαν

    Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε στην υποβολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, μέχρις ότου πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους δύο ηγέτες.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ διαβεβαίωνε ότι το ΣΑ θα την έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το κείμενο ``έχει κάνει πολλές φορές τη διαδρομή Νέα Υόρκη - Λευκωσία και πίσω``.

    Πάντως στις προβλέψεις της για τα θέματα που αναμένεται να ενημερωθεί το ΣΑ το Μάρτιο, η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου έχει την έκθεση για το Κυπριακό, ενώ αντίθετα δεν έχει προγραμματιστεί συζήτηση του θέματος, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, παρουσία του κ. Ντάουνερ.

    Διπλωμάτης χώρας μονίμου μέλους του ΣΑ επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται εξέταση του Κυπριακού από το ΣΑ το Μάρτιο κι αυτό το απέδωσε στην απογοήτευση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γραμματεία εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις συναντήσεις των ηγετών στη Λευκωσία.

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν θα ήθελε να απαντήσει σε ερωτήματα μελών του ΣΑ για τις προθέσεις του στο ζήτημα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. Ετσι, η συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου, θα γίνει τελικά τον Απρίλιο.

    Κύκλοι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι η μόνη πιθανότητα να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας διεθνή διάσκεψη θα ήταν να σημειωθούν ουσιαστικές συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές και σε καμία περίπτωση δεν θα διακύβευε το κύρος του με μία ακόμη αποτυχία.

    Παρότι και οι Αμερικανοί και άλλοι παράγοντες συμφωνούν για παράταση της διαδικασίας μέχρι το Νοέμβριο, με συναντήσεις των αντιπροσώπων των δύο ηγετών και σε αραιότερα διαστήματα των κύριων Χριστόφια και Ερογλου, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι αντιδράσεις από μέρους της Αγκυρας και των τ/κ, οι οποίοι επιμένουν οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν την 1η Ιουλίου.

    [02] Ο Ομήρου καταγγέλει την Αγκυρα για ΑΟΖ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε το Σάββατο ότι οι «θρασείς και προπετείς» όπως τις χαρακτήρισε δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αμφισβήτησε την ΑΟΖ της Κύπρου, πρέπει να καταγγελθούν άμεσα τόσο στη διεθνή όσο και στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί νομίμως τα δικαιώματα της όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και από τις συμβάσεις που έχει συνομολογήσει με γειτονικές της χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ο κ. Ομήρου κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υπάρξουν και στην Κύπρο παρεκκλίσεις στο περιουσιακό όπως έγιναν σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    «Επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι η κλοπή των ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου να νομιμοποιηθούν μέσω παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο», είπε ο κ. Ομήρου.

    [03] Στάση εργασίας των ελεγκτών στο Αεροδρόμιο Πάφου

    Συνεχίζουν τα μέτρα τους στο αεροδρόμιο Πάφου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Οπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου των Αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής οι ελεγκτές δεν θα εξυπηρετήσουν τις πτήσεις στο Αεροδρόμιο Πάφου από τις 19:00 του Σαββάτου μέχρι τις 08:00 της Κυριακής.

    Ο κ. Ασπρής είπε ότι έγινε επαναπρογραμματισμός των πτήσεων για τρίτη φορά, έτσι ώστε όλες οι επηρεαζόμενες πτήσεις να μην εμπίπτουν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

    Λόγω της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αεροδρόμιο Πάφου, επηρεάζονται 12 πτήσεις, εκ των οποίων οι έξι αναχωρήσεις και οι υπόλοιπες έξι αφίξεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 March 2012 - 10:29:18 UTC