Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρη στήριξη Χριστόφια στις θέσεις Σουλτς για την κρίση, στη

    Σύνοδο Κορυφής

  • [02] Υπ. Οικονομικών: Ξένος επενδυτής ενδιαφέρεται για χρεώγραφα
  • [03] Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

  • [01] Πλήρη στήριξη Χριστόφια στις θέσεις Σουλτς για την κρίση, στη Σύνοδο Κορυφής

    Πλήρη στήριξη στις θέσεις και την ανάλυση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε σχέση με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα στον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας, που οδηγεί μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε παρέμβασή του κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις οποίες συμμετείχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, άρχισαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η προσήλωση μόνο σε μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να οδηγήσει ούτε στην πολυπόθητη ανάπτυξη ούτε στην αναγκαιότητα για δραστική μείωση της ανεργίας και δη της ανεργίας των νέων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εμφαντικά ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την αδήριτη αναγκαιότητα να ανακοπεί η πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού και να στηριχθούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Στο κείμενο των τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου της ΕΕ, μετά από τροπολογία της Κύπρου περιλήφθηκε αναφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στο πλαίσιο των ενεργειών της ΕΕ για υλοποίηση της στρατηγικής `Ευρώπη 2020`.

    Οσον αφορά τις εργασίες της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ προέβησαν σε μια επαναξιολόγηση της συνολικής στρατηγικής της Ενωσης για την καταπολέμηση της οικονομικοκοινωνικής κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη.

    Εξετάστηκαν πρωτίστως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θέματα που αφορούν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της υποβολής από τα κράτη μέλη το αμέσως επόμενο διάστημα, των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις πέντε προτεραιότητες για το τρέχον έτος που ορίζονται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εξέτασε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο.

    Τονίστηκε δε η ανάγκη, όπως όλα τα κράτη μέλη σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και εντείνουν τις προσπάθειες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις ανά χώρα συστάσεις του 2011.

    Σε ό,τι αφορά στα λοιπά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνεται ιδιαιτέρως η απόφαση για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρα στη Σερβία, η ενταξιακή προοπτική της οποίας υποστηρίζεται ένθερμα από την Κύπρο.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα ανανέωσε τη θητεία του νυν Προέδρου του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για άλλα δυόμιση χρόνια ενώ προχώρησε επίσης, στον ορισμό του Βαν Ρομπάι και ως Προέδρου των Συνόδων Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Schengen, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε όπως η σχετική απόφαση παραπεμφθεί προς έκδοση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ως γνωστό, η Κύπρος έχει εκφράσει πλήρη υποστήριξη στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Schengen.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, Συντονισμό και Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Η Συνθήκη αυτή προνοεί την ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προωθεί την υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς εθνικούς προϋπολογισμούς.

    Επίσης, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν προβεί στην έκδοση δήλωσης, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που επιτελέσθηκε όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και ιδίως για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την ομάδα του ευρώ ως προς τη δέσμη πολιτικής και την προσφορά προς τους ιδιώτες δανειστές.

    Κοινός στόχος, σύμφωνα με τη δήλωση, είναι η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη πορεία, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

    Στη δήλωση, υπογραμμίζεται επίσης η πολιτική βούληση των κρατών μελών της ευρωζώνης για να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως συνόλου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

    [02] Υπ. Οικονομικών: Ξένος επενδυτής ενδιαφέρεται για χρεώγραφα

    Ξένος επενδυτής ενδιαφέρεται να επενδύσει ποσό που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε κυπριακά χρεώγραφα και γραμμάτια δημοσίου, αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο οποίος δήλωσε ότι θα έχει αργότερα συνάντηση με τον συγκεκριμένο επενδυτή για αυτό το θέμα.

    Σε δηλώσεις προς δημοσιογράφους, ο κ. Καζαμίας είπε εξάλλου ότι υπάρχουν και άλλοι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που επέδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον για επένδυση σε κυπριακά χρεώγραφα.

    [03] Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

    Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ασθένειας του ματιού η οποία προκαλεί μέχρι και τύφλωση, προσφέρει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια University of California at Riverside και Princeton University στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το πεπτίδιο της κομπστατίνης είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς.

    Κατά παράδοξο τρόπο, η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να αποτελέσει σε μερικές περιπτώσεις εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αρκετές ασθένειες, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Alzheimer, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές κ.α. σχετίζονται με μη ελεγχόμενη δραστηριοποίηση του συστήματος συμπληρώματος.

    Εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο υπάρχον φάρμακο, οι ερευνητικές ομάδες από τα πιο πάνω πανεπιστήμια δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα. Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 March 2012 - 12:29:24 UTC