Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις θέσεις αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό

  • [01] Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις θέσεις αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό

    Η Κυβέρνηση εκφράζει την εκτίμησή της για τις ξεκάθαρες θέσεις αρχών που για ακόμα μια φορά διατυπώνει η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ενόψει των αποτελεσμάτων της πρόσφατης συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ``οι σαφείς θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελούν επιβεβαίωση της διαχρονικής θέσης αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό``.

    ``Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική, γιατί προέρχεται από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη όπως τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού γίνονται σεβαστά και εφαρμόζονται απ όλους ανεξαίρετα``, αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

    Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση ότι παρόμοιες θέσεις με αυτές τις Ρωσίας διατυπώνουν η Γαλλία και η Κίνα που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και άλλα μη μόνιμα μέλη του Σώματος, και εκφράζει προς όλα αυτά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την εκτίμησή της.

    Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι μόνο με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ μπορεί να επιτευχθεί δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και τον λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Εθνη, λύση που να προνοεί για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    Οπως αναφέρει, αυτές τις θέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    ``Με συνέπεια και αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε αυτές τις θέσεις και στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, λειτουργώντας πλήρως στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, τους οποίους σήμερα επανέλαβε ο κ. Ομήρου``, αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ``η υποστήριξη άλλωστε του διεθνούς παράγοντα για τήρηση της διαδικασίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν προέκυψε τυχαία, είναι αποτέλεσμα της συνεπούς και σταθερής πολιτικής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί στο Κυπριακό``.

    Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών με σαφήνεια διατυπώνονται οι ακόλουθες θέσεις: πρώτον ότι η συνολική λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεύτερον ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, να είναι αμοιβαία αποδεκτή και όχι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας, και τρίτον ότι συνακόλουθα απορρίπτονται οι απέξω προσπάθειες για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή για επιτάχυνση της διαδικασίας.

    Προσθέτει ότι σε σχέση με τούτο, η Ρωσική Ομοσπονδία απορρίπτει τις προσπάθειες που ορισμένοι κύκλοι καταβάλλουν για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, διασυνδέοντας την ευρωπαϊκή προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διατυπώνει τη θέση ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο με την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως, αν δεν εξευρεθεί λύση στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να συνεχίσει την παροχή των καλών του υπηρεσιών, αφού, παρά την έλλειψη εμφανών συγκλίσεων σε μια σειρά πτυχών του Κυπριακού, οι δυνατότητες της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν έχουν εξαντληθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 January 2012 - 14:29:11 UTC