Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πολυμερή διάσκεψη αρχές Μαΐου αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ισραήλ
  • [03] ΚΕΒΕ: Μομέντουμ στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ
  • [04] Στόχος του Γ. Αχιλλέως θέση στα μετάλλια της Ολυμπιάδας

  • [01] Σε πολυμερή διάσκεψη αρχές Μαΐου αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Οι διήμερες διαβουλεύσεις στο Greentree ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Ο κ. Μπαν ανακοίνωσε εξάλλου την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης περί τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου.

    Ο ΓΓ στη δήλωσή του, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο Greentree, έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια. Είπε ότι ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες των δύο ημερών ήταν εντατικές, επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος.

    Σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και «τα Ηνωμένα ΕΘνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

    Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο ΓΓ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό.

    «Σήμερα ο Ειδικός μου Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Μπαν.

    Πρόσθεσε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον Ειδικό μου Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου».

    «Σε αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Εχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μπαν.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Μπαν τόνισε ότι τα ΗΕ είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές.

    Στην αρχή της δήλωσής του, ο ΓΓ αφού ευχαρίστησε τους κυρίους Χριστόφια και Ερογλου για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνομιλίες στο Greentree, υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη επιστολή του στους δύο ηγέτες είχε επισημάνει ότι οι συνομιλίες έφτασαν στην τελική τους φάση και ότι οι διαβουλεύσεις στο Greentree αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής ακριβώς της φάσης που οδηγεί σε πολυμερή διάσκεψη και τελική συμφωνία.

    [02] Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ισραήλ

    Τα επόμενα βήματα για την προώθηση του σχεδιασμού ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ Κύπρου μέσω ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, συζήτησε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Uzi Landau κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

    Οπως αναφέρεται, η συνάντηση της κ. Αντωνιάδου στο Ισραήλ αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    Σημειώνεται ότι κατά τις συναντήσεις του με την Κύπρια Υπουργό και τους άλλους ανώτερους αξιωματούχους στη Λευκωσία, ο Υπουργός Landau έθεσε πρώτος την ιδέα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου μέσω ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.

    [03] ΚΕΒΕ: Μομέντουμ στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

    Το φοβερό μομέντουμ που υπάρχει στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ διαφάνηκε κατά το επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το ΚΕΒΕ και το αντίστοιχο επιμελητήριο ισραηλινών επιχειρηματιών.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την αποστολή στο Ισραήλ ως μια από τις πιο επιτυχημένες αποστολές του ΚΕΒΕ που έγιναν ποτέ.

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πηλείδης ανέφερε πως η αποστολή αποτελείτο περίπου γύρω στα 60 άτομα από την Κύπρο, και συνοδευόταν από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τους δύο Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ και Αγγελο Βότση του ΔΗΚΟ.

    «Το επιχειρηματικό φόρουμ είχε τεράστια επιτυχία, καθώς η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά από την παρουσία 200 ατόμων», είπε ο κ. Πηλείδης και πρόσθεσε πως μετά τους χαιρετισμούς, πραγματοποιήθηκε μια ομιλία εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Εργασίας του Ισραήλ, μια από την Υπουργό Εμπορίου για θέματα ενέργειας και μια από τον ίδιο για το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

    [04] Στόχος του Γ. Αχιλλέως θέση στα μετάλλια της Ολυμπιάδας

    Την υπόσχεση ότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για ένα καλό αποτέλεσμα στην Ολυμπιάδα, έδωσε ο Κύπριος πρωταθλητής του σκητ Γιώργος Αχιλλέως.

    Μιλώντας στην ετήσια του συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος σκοπευτής ευχαρίστησε τους ανθρώπους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια τον στηρίζουν οικονομικά και ψυχολογικά ώστε, όπως είπε, ``να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη θέση και να προετοιμάζομαι για το πολύ σημαντικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες``.

    Οσον αφορά τους στόχους του ενόψει των αγώνων του Λονδίνου τον Αύγουστο, ο κ. Αχιλλέως είπε ότι θέλει να πλασαριστεί στα μετάλλια.

    ``Θα κάνω την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για ένα καλό αποτέλεσμα στην Ολυμπιάδα. Πριν το Πεκίνο το 2008, για να αποφύγω την πίεση, απαντούσα στην ίδια ερώτηση, ότι στόχος μου είναι ο τελικός και ό,τι προκύψει ακολούθως. Σίγουρα όμως μετά το Πεκίνο και την 5η θέση, που ήταν πολύ καλή αλλά μπορούσα κάτι καλύτερο, θέλω κάτι καλύτερο και θα προσπαθήσω να πλασαριστώ στα μετάλλια``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 January 2012 - 16:30:04 UTC