Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο έκθεσης της Ευρωβουλής αποδοκιμάζει την Τουρκία
  • [02] Ομήρου: Η ΕΕ να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία

  • [01] Σχέδιο έκθεσης της Ευρωβουλής αποδοκιμάζει την Τουρκία

    Η μη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Αγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ευρωβουλής, ενώ εκφράζεται η λύπη (της Ευρωβουλής) για τις τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την ανάληψη της Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Το προσχέδιο της έκθεσης της Ολλανδέζας Ευρωβουλευτή Ria Oomen-Ruijten, συζητήθηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία θα κληθεί να το υιοθετήσει σε επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στην ολομέλεια, ενδεχομένως με την προσθήκη τροπολογιών από την πλευρά των ευρωβουλευτών.

    Ειδικότερα, στο προσχέδιο της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα μπλόκαρε τις σχέσεις με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εάν μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα δεν θα είχε εξευρεθεί μέχρι τότε». Επαναλαμβάνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών και ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί σε ήπιες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της». Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι «η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοείται από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η Ευρωβουλή «αποδοκιμάζει την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας προς όλα τα κράτη-μέλη». Υπενθυμίζει ότι «αυτή η άρνηση συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

    Τονίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και άλλες υποψήφιες χώρες και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ως εκ τούτου, καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να την υπογράψει και να την επικυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Υπενθυμίζει «την πλήρη νομιμοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την UNCLOS».

    Το προσχέδιο της έκθεσης «ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει τη στήριξή της στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, η Ευρωβουλή «στηρίζει σθεναρά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Κύπρο για επανένωση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι τώρα επείγουσα και καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν εντατικά και με καλή θέληση για μια περιεκτική συμφωνία». Επίσης «καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει (transfer) την Αμμόχωστο στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί παράλληλα την κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή εποπτεία της ΕΕ ούτως ώστε να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επανένωση και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας και με νόμιμο τρόπο, αποδεκτό από όλους».

    Σε γραπτή δήλωσή της η εισηγήτρια καλεί μετ επιτάσεως τις δύο κοινότητες να εργαστούν εντατικά, όπως ζήτησε ο ΓΓ ΟΗΕ για κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να φτάσουν σε μια βιώσιμη λύση.

    Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η εισηγήτρια επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή της ότι συμφωνεί «με την Κομισιόν και το Συμβούλιο ότι η Τουρκία είναι βασική χώρα για την ΕΕ και αναγνωρίζει το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό της Τουρκίας και το σχετικό της ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια. Πιστεύει, όμως, ότι αυτή η αλληλεξάρτηση μπορεί να παράξει θετικά αποτελέσματα μόνον όταν τίθεται σε πλαίσιο αμοιβαίων δεσμεύσεων. Αυτό απαιτεί προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, τονίζει. Η Ευρωβουλευτής εκφράζει την υποστήριξή της προς τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε για την ανάπτυξη μιας νέας Ατζέντας για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκία και θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν νέες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [02] Ομήρου: Η ΕΕ να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η υλοποίηση των υποχρεώσεων, που πηγάζουν από την ιδιότητα της ως υποψήφιου προς ένταξη κράτους, και ο σεβασμός των αρχών και των αξιών της Ένωσης είναι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ένταξη της και θα προσδώσει στη χώρα οφέλη και προοπτικές.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρέσβη της Κροατίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Tomislav Vidosevic. Από πλευράς του, ο Πρέσβης της Κροατίας, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στην Κροατία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Χαρακτηρίζοντας ιστορική την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κροατίας στην Ένωση, ο κ. Vidosevic, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε ότι η επικείμενη Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ συμπίπτει με την επιτήρηση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, έτσι ώστε να καταστεί επιτυχής η ένταξή της στην Ένωση.

    Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, και λαμβάνοντας υπόψη την κοινή μεσογειακή ταυτότητα των δύο χωρών, εκφράστηκε αμοιβαία η επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου και Κροατίας σε όλους του τομείς, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού και της εντατικοποίησης σχετικών ανταλλαγών, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 January 2012 - 10:29:22 UTC