Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [02] Κοινοί οι στόχοι δανικής και κυπριακής Προεδρίας ΕΕ
  • [03] Στα προημιτελικά του Σίδνεϋ ο Παγδατής

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές να επηρεάσουν τη διαχείριση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος επιθυμεί να συμβάλει με τη δική της σφραγίδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της Ευρώπης και των λαών της.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να διεκπεραιώσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα την ιστορική πρόκληση της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE.

    Επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε, θα δώσει περαιτέρω βαρύτητα και κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και διεθνώς ενώ θα ενισχύσει αποτελεσματικά την εμβέλεια και τις συμμαχίες της Κύπρου εντός και εκτός ΕΕ.

    Για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως πρόσφατα στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, για τον οποίο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Για το Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αυτό που ζητούμε σταθερά από την Ουάσιγκτον είναι τη συνέχιση της στήριξης των ΗΠΑ στις υπό εξέλιξη απευθείας συνομιλίες και της αποστολής των κατάλληλων μηνυμάτων προς την τουρκική κυβέρνηση για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι θετικότατες συγκυρίες στον ενεργειακό τομέα παρέχουν ευκαιρίες που θα πρέπει να αδράξουμε για επίτευξη οφέλους όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, επιφέροντας συνεργασίες κι όχι αντιπαλότητες ώστε να φανεί πόσο σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή και παραπέρα είναι ο γεωστρατηγικός και ο καταλυτικά γεφυρωτικός ρόλος της Κύπρου ως κομβικό σημείο μεταξύ τριών ηπείρων.

    Για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή με την κατάρρευση καθεστώτων σε αραβικές χώρες, είπε ότι η Δημοκρατία της Κύπρου μπορεί, επιθυμεί και οφείλει να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής με ποικίλους τρόπους.

    Αναφορικά με τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτροπή της ενίσχυσης των σχέσεων του ψευδοκράτους με την Ισλαμική Διάσκεψη, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι ενέργειες και τα διαβήματα του ΥΠΕΞ έχουν σε πολλές περιπτώσεις οδηγήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και ως αποτέλεσμα υπάρχει διαχρονική στήριξη από αριθμό χωρών εντός του ΟΙΣ που διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο οργανισμός στο Κυπριακό.

    Για το ρόλο του ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι η διπλωματική υπηρεσία φροντίζει καθημερινά στην Κύπρο και στο εξωτερικό να ενημερώνει για την πραγματική κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής. Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε δε ότι αισθάνεται έντονα ότι θα πρέπει να προβληθεί περισσότερο το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και των άξιων διπλωματών του που καθημερινά δίνουν άνισες μάχες για προάσπιση των συμφερόντων του κράτους.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ. Μεταβήκατε πρόσφατα στις ΗΠΑ όπου συναντηθήκατε με την Αμερικανίδα ομόλογο σας Χίλαρι Κλίντον. Πώς εκτιμάτε το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ Κύπρου; Στο πλαίσιο των συζητήσεων σας έχετε ζητήσει πιο ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;

    Απ. Η Κύπρος διατηρεί πολύ καλές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μέσω συνεργασιών σε πάρα πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κοινών συμφερόντων, όπως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, λόγω του ευνοϊκού κλίματος, της σχετικής νομοθεσίας και των υποδομών που διαθέτει η Κύπρος για την προσέλκυση εταιρειών και επενδύσεων και της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, που έχει ως αποτέλεσμα πολλές αμερικανικές εταιρείες να εγκαθίστανται στην Κύπρο και να ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τρίτες χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής μέσω της Κύπρου. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας με το Κυπριακό Νηολόγιο να φθάνει το 10ο στον κόσμο και το 3ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), διαδραμάτισε διαχρονικά σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία της Κύπρου ως διεθνές Ναυτιλιακό κέντρο, ιδιαίτερα όσο αφορά τον τομέα της πλοιοδιαχείρισης, στον οποίο η Κύπρος συγκαταλέγεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως.

    Άλλος τομέας στον οποίο υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και του ρόλου της ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που έγινε μέρος της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα όσο αφορά τη συμφωνία για διενέργεια νηοψιών σε πλοία που φέρουν τη σημαία της. Αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ αυτή η συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του Κυπριακού Νηολογίου.

    Υπάρχει επίσης πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών Αρχών των δύο χωρών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της εμπορίας προσώπων και έχουν συναφθεί σχετικές συμφωνίες συνεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και ιδιαίτερα της παράνομης εισαγωγής στις ΗΠΑ αρχαιοτήτων άλλων πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων που έχουν συληθεί στις κατεχόμενες περιοχές και εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό, υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 υπογράφηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο για την επιβολή απαγόρευσης της εισαγωγής αρχαιολογικών αντικειμένων της προ-κλασσικής και κλασικής περιόδου, όπως και Βυζαντινών και εκκλησιαστικών αντικειμένων που δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη νόμιμη εξαγωγή τους.

    Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως πρόσφατα στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, για τον οποίο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα με την επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ήδη με την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy International. Το ενδιαφέρον αυτό το διαπίστωσα τόσο από τη συνάντηση μου με την κα Κλίντον, αλλά και με όλους τους άλλους συνομιλητές μου, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις δεξαμενές σκέψης.

    Όσο αφορά το Κυπριακό, θα πρέπει να τονισθεί ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, την οποία βλέπουν όχι μόνο ως μια αναγκαιότητα για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ως τον καταλύτη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και διαβεβαιώνουν ότι ασκούν την επιρροή τους προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της.

    Σε ό,τι αφορά μια πιο ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, αυτό που εμείς ζητούμε σταθερά από την Ουάσιγκτον είναι τη συνέχιση της στήριξης των ΗΠΑ στις υπό εξέλιξη απευθείας συνομιλίες και της αποστολής των κατάλληλων μηνυμάτων προς την τουρκική κυβέρνηση για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ως προνοείται από τη συμφωνημένη βάση μεταξύ του Πρόεδρου Χριστόφια και της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα έχει την συνταγματική δομή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο και της δικής μου παρέμβασης προς την κα Κλίντον στη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον στις 20 Δεκεμβρίου. Τονίσαμε, βέβαια, ότι δυστυχώς η άλλη πλευρά προωθεί λύση δύο κρατών με μια χαλαρή συνομοσπονδιακή διευθέτηση, κάτι που ασφαλώς οδηγεί σε συνεχή εμπόδια στη διαπραγματευτική διαδικασία και στην έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε όλα σχεδόν τα σημαντικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Εάν με την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού εννοείτε την οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα κατά τη συζήτηση μου με την κα Κλίντον, εφόσον είναι γνωστό από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ότι η ιδιοκτησία τους είναι και θα παραμείνει κυπριακή. Όπως γνωρίζετε καμία χώρα, εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων για να διασφαλισθεί η συμβατότητα των συμφωνηθέντων με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δεν διαθέτει οποιοδήποτε εκπρόσωπο ή απεσταλμένο για το Κυπριακό.

    Ερ. Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας;

    Απ. Δεδομένου του μικρού μεγέθους της Κύπρου, των περιορισμένων πόρων μας και του μεγάλου πολιτικού μας προβλήματος το οποίο μας φέρνει δυστυχώς αντιμέτωπους με μια ισχυρή χώρα όπως η Τουρκία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπροσωπείται όσο το δυνατό καλύτερα και να ακούεται η φωνή της τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνή χώρο.

    Η Κύπρος αποτελεί το ανατολικότερο και νοτιότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γεωγραφική θέση που βρίσκεται σε κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτή ακριβώς η γεωγραφική της θέση, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στο σημείο επαφής τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής), πλησίον δύο μεγάλων θαλάσσιων αρτηριών και δύο σημαντικών θαλάσσιων πυλών, ανέκαθεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ζωτικών συμφερόντων των εκάστοτε ισχυρών δυνάμεων. Η γεωστρατηγική της αξία παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη, θα έλεγα μάλιστα ότι με τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η γεωστρατηγική και γεωφυσική της σημασία αναβαθμίζεται, όπως και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

    Στόχος μας είναι η αξιοποίηση αυτής της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου μέσα από μια πολυεπίπεδη και δυναμική εξωτερική πολιτική που θα αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της Κύπρου και τι έχει να προσφέρει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε και μέσω μιας δραστήριας και στοχευμένης πολιτικής, παρέχεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την γεωγραφική θέση της χώρας μας, τόσο για το εθνικό συμφέρον όσο και για το συμφέρον της Ε.Ε. ως σύνολο.

    Δεδομένων των ραγδαίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, επιδιώκουμε να αναδείξουμε στο μέγιστο βαθμό τον περιφερειακό μας ρόλο. Οι παραδοσιακά άριστες πολιτικοοικονομικές μας σχέσεις με τις χώρες αυτές επιτρέπουν στην Κύπρο να καταστεί ως ένας ειλικρινής και αμερόληπτος σύνδεσμος της ΕΕ με τις αραβικές χώρες. Ως εκ τούτου, τροχοδρομούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Επιπρόσθετα, η σύναψη συνεργασιών με γειτονικά κράτη για θέματα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ) και η έναρξη της πρώτης διερευνητικής γεώτρησης τον περασμένο Σεπτέμβριο που οδήγησε στην πρόσφατη επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας υδρογονανθράκων, κατέστησαν την Κύπρο ακόμα πιο σημαντική για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Ο εντοπισμός και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο κομβικό σημείο όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και για την συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με γειτονικά μας κράτη για εξαγωγή στην ΕΕ. Έτσι μπορούμε να αναδείξουμε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΕΕ και στην διασφάλιση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της, βοηθώντας στην απεξάρτηση της από άλλες τρίτες χώρες από τις οποίες εισάγει είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο.

    Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τα μικρά οικονομικά μεγέθη της Κύπρου, στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση σε μια στοχευμένη οικονομική, πολιτιστική και ενεργειακή διπλωματία που θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε τις θέσεις μας και την περαιτέρω δημιουργία κοινών δεσμών και συμφερόντων με άλλα κράτη. Κύριος στόχος αυτής της διπλωματίας είναι οι διμερείς μας σχέσεις, η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια που θα έχουν ως στόχο την προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων Κύπρου και χωρών της περιοχής αλλά και των σχέσεων μεταξύ χωρών της περιοχής και ΕΕ. Αυτό που πάντα λέγαμε ότι δηλαδή η Κύπρος μπορεί να διαδραματίζει το ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, η χώρα μας σήμερα έχει τη δυνατότητα και τις προοπτικές να το κάνει πραγματικότητα.

    Ερ. Πώς αντιμετωπίζει η Κύπρος τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και σε διεθνή βήματα, ιδιαίτερα εκεί όπου η Αγκυρα εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου (πχ σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ κλπ)

    Απ. Η προβολή των απαράδεκτων θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό αντιμετωπίζεται διαχρονικά με ενεργό και ποικιλόμορφο τρόπο από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διπλωματική της υπηρεσία. Η διπλωματική υπηρεσία φροντίζει καθημερινά, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, να ενημερώνει για την πραγματική κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής. Προωθούμε επίσης με κάθε ευκαιρία τα συμφέροντα της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Οι δραστηριότητες αυτές λαμβάνουν χώρα παντού όπου υπάρχουν διαπιστευμένες διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας, προς αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων όσο των κοινοβουλίων, ξένους δημοσιογράφους, ξένους αναλυτές και ακαδημαϊκούς, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας και της κοινής γνώμης μέσω δημοσίων διαλέξεων, ανοικτών εκδηλώσεων, συνεντεύξεων, αρθρογραφίας, κτλ. Οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα βεβαίως και στις έδρες διεθνών ή περιφερειακών οργανισμών, όπως στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη, στην EE στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και αλλού. Οι συχνές επαφές, πρωτοβουλίες και γενική δράση του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών και της διπλωματικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας προΐσταται έχουν αποδεδειγμένα συμβάλει τα μέγιστα στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ενάντια μάλιστα στην αδιάλειπτη και καλά οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να υποσκάψει την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνηση της και να αναβαθμίσει την παράνομη οντότητα που δημιούργησε και συντηρεί στα κατεχόμενα μας εδάφη. Η διαχρονική αξία και η τεράστια σημασία της συμβολής του Υπουργείου Εξωτερικών και της διπλωματικής του υπηρεσίας δεν έχουν πιστεύω εκτιμηθεί δεόντως και αναγνωρισθεί. Επειδή προέρχομαι από το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχω υπηρετήσει για τουλάχιστο 30 χρόνια, αισθάνομαι έντονα ότι θα πρέπει να προβληθεί περισσότερο το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και των άξιων διπλωματών του που καθημερινά θα έλεγα δίνουν άνισες μάχες για προάσπιση των συμφερόντων του κράτους μας και του λαού μας.

    Ερ. Πώς επηρεάζει την Κύπρο η κατάρρευση καθεστώτων σε αραβικές χώρες; Με ποιους τρόπους μπορεί η Κύπρος να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή;

    Απ. Από την εμφάνιση και εξέλιξη του φαινομένου που ονομάστηκε «Αραβική Άνοιξη», έχουν - μέχρι στιγμής, σημειωθεί πτώσεις καθεστώτων σε αριθμό γειτονικών μας κρατών ενώ συγχρόνως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις εξελίξεις. Αν και οι αλλαγές που σημειώνονται φαίνεται να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά επηρεαζόμενη χώρα, όλες αυτές οι ανατροπές και η περαιτέρω πορεία των νέων αναδυόμενων καθεστώτων θα εξαρτηθούν, σε μεγάλη έκταση, από τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει η ικανότητα των πρώτων κυβερνήσεων που θα συσταθούν, προφανώς με έντονο ισλαμικό χαρακτήρα, να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα των χωρών τους.

    Η Δημοκρατία της Κύπρου έχει βρεθεί εκ των πραγμάτων και λόγω γεωγραφίας πολύ κοντά σε αυτές τις ιστορικές εξελίξεις. Επομένως, η σημασία που αποδίδουμε δεν αποτελεί παράγωγο μόνο της εξωτερικής μας πολιτικής που αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε στην περιοχή, αλλά και του ρόλου μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αφοσίωσης μας στην ειρήνη και ευημερία της «γειτονιάς» μας και των λαών που την αποτελούν. Η Δημοκρατία της Κύπρου εξάλλου επηρεάζεται άμεσα από τα γεγονότα και τις συνέπειες τους λόγω, όχι μόνο των άμεσα υφιστάμενων πολιτικοοικονομικών μας δεσμών, με τις χώρες αυτές, αλλά και λόγω της εγγύτητας, των μεταναστευτικών εκροών και ενδεχόμενων επιδράσεων που μπορεί να επιφέρει στην εξωτερική πολιτική των κρατών αυτών η αντικατάσταση των μέχρι πρότινος υφιστάμενων δομών εξουσίας.

    Η Δημοκρατία της Κύπρου μπορεί, επιθυμεί και οφείλει να συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής με ποικίλους τρόπους. Κατ αρχήν η ιδιότητά μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να επικεντρώσουμε την προσοχή των εταίρων μας και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας στις συνέπειες της «Αραβικής Άνοιξης» για την Ευρώπη και το παγκόσμιο. Διμερώς, υποστηρίζουμε τη διασύνδεση πολιτικοοικονομικής εμπλοκής και αρωγής της ΕΕ σε κείνα τα κράτη της εγγύς περιοχής, που κινούνται ταχύτερα προς τη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου, προτείνοντας έμπρακτους τρόπους στήριξης της νέας γενιάς με πρωτοβουλίες αναβάθμισης του ρόλου των γυναικών αλλά και καινοτόμους ευκαιρίες εκπαίδευσης στους νέους. Κοινές επιδιώξεις της ΕΕ για παροχή οικονομικής, υλικοτεχνικής, ανθρωπιστικής και λοιπής αρωγής, ευελπιστούμε να καταστήσει την κυπριακή συμβολή πιο ορατή. Στηρίζουμε στις βάσεις αρχών και επιταγών του διεθνούς δικαίου τις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, αναγνωρίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στους ίδιους τους λαούς στη διαμόρφωση των εξελίξεων όσο και στους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο κι ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ η θέση μας για στοχευμένες και προσεκτικές κυρώσεις, συνδράμει ακριβώς στη διασφάλιση πως όποιες διεθνείς δράσεις ληφθούν θα έχουν ως παραλήπτη καθεστώτα που δεν αφουγκράζονται τα κελεύσματα των λαών τους κι όχι τους τελευταίους, και με προσήκοντα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τέλος, οι θετικότατες συγκυρίες στον ενεργειακό τομέα παρέχουν ευκαιρίες που θα πρέπει να αδράξουμε για επίτευξη οφέλους όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει, επιφέροντας συνεργασίες κι όχι αντιπαλότητες. Εκεί θα φανεί πόσο σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή και παραπέρα είναι ο γεωστρατηγικός και ο καταλυτικά γεφυρωτικός ρόλος της Κύπρου ως κομβικό σημείο μεταξύ τριών ηπείρων.

    Ερ. Πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες στη Μικτή Επιτροπή τεχνοκρατών από την Κύπρο και το Λίβανο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος για τη συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

    Απ. Στο πλαίσιο των παραδοσιακά πολύ φιλικών σχέσεων Κύπρου Λιβάνου, οι δύο χώρες έχουν συστήσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων οι οποίες μελετούν τρόπους συνεργασίας στους τομείς της θάλασσας και της ενέργειας. Οι πρώτες ενδείξεις από τις συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα είναι πολύ θετικές και επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τους Άραβες γείτονες της όσο και με το Ισραήλ. Ενα από τα θέματα που συζητούνται είναι και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος σχετικά με τα όρια της ΑΟΖ του σε σχέση με το Ισραήλ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη.

    Ερ. Η Ισλαμική Διάσκεψη θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις ψευδοκράτους με τα μέλη της. Πώς κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή αυτών των σχεδίων;

    Απ. Είναι γεγονός ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας-ΟΙΣ (μέχρι πρότινος Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης-ΟΙΔ) επιχειρεί την ενίσχυση των σχέσεων του ψευδοκράτους με τις χώρες μέλη του οργανισμού. Η προσπάθεια αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δράση του παρόντος Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, κου Ekmeleddin Ihsanoglu, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, και επιχειρεί την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων μέσω του οργανισμού.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και οι κατά τόπους Πρεσβείες της Δημοκρατίας πραγματοποιούν πάντοτε έντονες παραστάσεις στα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών διαπίστευσής τους σχετικά με τις δραστηριότητες ΟΙΣ που στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων του ψευδοκράτους με τις χ-μ ΟΙΣ. Επιπλέον, προβαίνουν στα δέοντα προληπτικά διαβήματα στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται προσπάθεια αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας. Ακόμη παρακολουθούν διαρκώς όλες τις εξελίξεις στον οργανισμό, προβαίνοντας σε αναλύσεις και σχετικό πολιτικό σχεδιασμό, αποστέλλοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές εκθέσεις.

    Οι ενέργειες και τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν σε πολλές περιπτώσεις οδηγήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και των χ-μ ΟΙΣ. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας υπάρχει διαχρονική στήριξη από αριθμό χωρών εντός του ΟΙΣ, που διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο οργανισμός στο Κυπριακό και εκφράζει τη διαφωνία αυτή έμπρακτα μέσω επιφυλάξεων. Επιπλέον πολλές χώρες επιλέγουν να απέχουν από αριθμό εκδηλώσεων του ΟΙΣ που στόχο έχουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενώ αποφεύγουν ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες συνιστούν την με οποιοδήποτε τρόπο ενίσχυση της αποσχιστικής οντότητας.

    Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση των χ-μ ΟΙΣ στο κάλεσμα για ενίσχυση των σχέσεων με το ψευδοκράτος δεν είναι πολύ υψηλή. Το ψευδοκράτος συμμετέχει ως παρατηρητής στον ΟΙΣ από το 1979, αρχικά ως «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα της Κύπρου» και πιο πρόσφατα ως «τουρκοκυπριακό κράτος». Παρ όλη την αλλαγή του ονόματος με το οποίο συμμετέχει, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε πλήρες-μέλος, καθότι κανένα από τα 57 κράτη μέλη του ΟΙΣ, πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει και δεν προτίθεται να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, σεβόμενα πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη μονομερή ανακήρυξη.

    Ερ. Τι σημαίνει για την Κύπρο η 1η Ιουλίου 2012;

    Απ. Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου 2012 αποτελεί μια ιστορική πρόκληση για την Κύπρο και ένα τεράστιο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Ως σχετικά νέο κράτος μέλος και ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ καλούμαστε να αναλάβουμε ένα τεράστιο έργο συντονισμού και προώθησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σε διάφορους τομείς για έξι ολόκληρους μήνες.

    Αποτελεί όμως για μας και μια ιστορική ευκαιρία να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στην επίτευξη των οραμάτων και στόχων της ΕΕ, αλλά και στρατηγική επένδυση για μια πιο αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

    Επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας θα δώσει περαιτέρω βαρύτητα και κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και διεθνώς. Αυτό θα ενισχύσει αποτελεσματικά την εμβέλεια και τις συμμαχίες της Κύπρου εντός και εκτός ΕΕ. Όσο μικρό και αν είναι ένα Κράτος-μέλος, στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ υπάρχει πλήρης ισότητα, με όλες τις θετικές συνέργιες και συνέπειες που κάτι τέτοιο έχει να προσδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η Προεδρία αποτελεί, συνεπώς, ένα κρίσιμο στόχο που για να μπορέσουμε

    να τον φέρουμε επιτυχώς εις πέρας, θα πρέπει να επιδιώξουμε την ευρύτερη συνεργασία όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, των

    κοινωνικών εταίρων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Μια επιτυχής Προεδρία αποτελεί στόχο όλων μας, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προσεγγίσεων, αφού θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει την Κύπρο όχι μόνο στον ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνή χώρο.

    Ερ. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση του Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ;

    Απ. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει να επιτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στην προετοιμασία αλλά και στη διεκπεραίωση της Προεδρίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ως Υπουργείο Εξωτερικών θα φιλοξενήσουμε, συμπεριλαμβανομένου του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, πέραν των 25 συναντήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Κύπρου με τη συμμετοχή Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων από όλα τα ΚΜ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το μεγαλύτερο βάρος όμως της Προεδρίας θα αναλάβει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί εκεί, δηλαδή στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των συναντήσεων, που περιλαμβάνουν τις δύο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, 60 σε Υπουργικό και πέραν των 1500 συναντήσεων σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας.

    Οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ, είτε σε επίπεδο Βρυξελλών είτε σε επίπεδο Πρωτευουσών, ξεπερνούν τις 60. Αυτή τη στιγμή, οι λειτουργοί του Υπουργείου που θα προεδρεύουν Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου εκπαιδεύονται εντατικά με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη παρουσία τους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η όλη προπαρασκευαστική εργασία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από αυτές τις Ομάδες Εργασίας, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους Υπουργούς βασίζονται στη δική τους προεργασία. Για αυτό και ο ρόλος των συγκεκριμένων λειτουργών που θα προεδρεύουν είναι κρίσιμος. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας την προεδρία κάποιων από τις 60 Ομάδες Εργασίας την ασκεί πλέον η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Όμως, και πάλιν, ο ρόλος των Κύπριων εθνικών αντιπροσώπων σε αυτές τις Ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού θα εκπροσωπούν την Προεδρεύουσα χώρα.

    Όσον αφορά στο προπαρασκευαστικό κομμάτι της Προεδρίας, η Υπουργός Εξωτερικών προΐσταται της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα ΕΕ η οποία συντονίζει το όλο έργο της προετοιμασίας. Η συνεργασία μας με τη Γραμματεία της Προεδρίας και τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα είναι καθημερινή, ενώ οι ρυθμοί προετοιμασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

    Παράλληλα, η συνεργασία του ΥΠΕΞ με την ΕΥΕΔ είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά στην προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η/ο Υπουργός Εξωτερικών της εκάστοτε προεδρεύουσας χώρας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για μια επιτυχή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική σε συνεργασία, πάντοτε, με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Catherine Ashton. Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κληθεί όπως εκπροσωπήσει την ΕΕ σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, κατόπιν συνεννόησης με την κα Άστον. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δανός ομόλογός μου έχει, ήδη, ενημερωθεί από την ΕΥΕΔ ότι θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε 24 τέτοιες συναντήσεις.

    Μια από τις βασικές μας προκλήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Γειτονίας, και ιδιαίτερα η ενίσχυση των σχέσεων με τις γείτονες χώρες στα Νότια σύνορα της ΕΕ. Όσον αφορά αυτές τις χώρες της Νότιας Γειτονίας και της Μεσογειακής Διάστασης της ΕΕ, δηλαδή τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και παραδοσιακών σχέσεων στενής συνεργασίας, στοχεύουμε στην ουσιαστική συμβολή στη σταθερότητα και ευημερία των χωρών αυτών, οι οποίες δοκιμάζονται από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση και πρωτοφανή επαναστατικά κινήματα και μεταρρυθμίσεις.

    Οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων αλλαγών που διαδραματίζονται στον αραβικό κόσμο των χωρών της Αραβικής Άνοιξης επηρεάζουν άμεσα και την ΕΕ, με πιο απτό παράδειγμα την παράνομη μετανάστευση. Γενικότερα, πρέπει ως ΕΕ να συνδράμουμε ούτως ώστε τα δημοκρατικά επιτεύγματα στην περιοχή να εδραιωθούν. Η εδραίωση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου θα συμβάλουν καθοριστικά και στην αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων της περιοχής.

    Ερ. Πώς μπορεί η Κύπρος να διασφαλίσει μια επιτυχή προεδρία εν μέσω απειλών για τα κυριαρχικά της δικαιώματα για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και με δεδομένο ότι μια χώρα που διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν αναγνωρίζει την χώρα που προεδρεύει;

    Απ. Δομικά συστατικά μιας επιτυχούς προεδρίας είναι η άρτια προετοιμασία και η διαμόρφωση στόχων και στρατηγικών επίτευξης των στόχων αυτών. Σε ότι αφορά την προετοιμασία η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και εξακολουθεί να εργάζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους της για να διασφαλίσει ένα θετικό και αξιόλογο αποτέλεσμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να διεκπεραιώσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα την ιστορική πρόκληση της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE. Ήδη, από την ένταξη μας το 2004 δρούμε αποτελεσματικά ως Κράτος-Μέλος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών της EE. Το ίδιο θα πράξουμε και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

    Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές να επηρεάσουν τη διαχείριση της κυπριακής Προεδρίας και να συμβάλουμε με τη δική μας σφραγίδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της Ευρώπης και των λαών της.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τοποθετηθεί ευκρινώς και κατ` επανάληψη στο θέμα αυτό, επαναβεβαιώνοντας σε κάθε ευκαιρία την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι και η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όσο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις 9 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε στα Συμπεράσματα του σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί ένα θεμελιώδη θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, επίσης, στις 5 Δεκεμβρίου η EE υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των HE. Επαναβεβαιώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πράξη εις βάρος μέλους της EE και επαναδιατυπώνεται η υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    [02] Κοινοί οι στόχοι δανικής και κυπριακής Προεδρίας ΕΕ

    Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρινγκ Σμιτ είχε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, βρίσκεται στη Δανία κατόπιν πρόσκληση της Δανής Πρωθυπουργού για να παραστεί μαζί με τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων του «Τρίο» της ΕΕ, στην επίσημη τελετή έναρξης της δανέζικης Προεδρίας της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τη Δανή Πρωθυπουργό, ``η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα``, διαπιστώθηκαν οι κοινοί στόχοι της δανικής και της κυπριακής προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία και μέσα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και μέσα από δράσεις κοινωνικής συνοχής θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα δείξει περισσότερη προσοχή στον άνθρωπο-πολίτη της ΕΕ.

    Η Δανή Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας και του συντονισμού των Προεδριών Δανίας και Κύπρου.

    [03] Στα προημιτελικά του Σίδνεϋ ο Παγδατής

    Ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει την Πέμπτη τον Αργεντινό Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του τουρνουά του Σίδνεϋ.

    Ο αγώνας του Παγδατής, νούμερο 43 στην παγκόσμια κατάταξη, με τον Ντελ Πότρο, 11ο στην παγκόσμια κατάταξη είναι προγραμματισμένος ν αρχίσει στις 10.30 ώρα Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 January 2012 - 10:29:13 UTC