Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντάουνερ: Στόχος ένα καλό αποτέλεσμα στο Greentree - Συνέντευξη

    στο ΚΥΠΕ

  • [02] Συνομιλίες Αντωνιάδου-Παπακωνσταντίνου για θέματα ενέργειας
  • [03] Ικανοποίηση εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ για την απόφαση της Κομισιόν
  • [04] Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Ελεγκτών και Υπουργού Συγκοινωνιών

  • [01] Ντάουνερ: Στόχος ένα καλό αποτέλεσμα στο Greentree - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Με στόχο «ένα καλό αποτέλεσμα» σε τρία ζητήματα που εκκρεμούν διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν νοείται κατάληξη της ειρηνευτικής διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό χωρίς τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ενόψει της συνάντησης στο Greentree του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 23-24 Ιανουαρίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, εάν υπάρχει «πολιτική βούληση», σημειώνοντας ότι διαβλέπει «πνεύμα για συμβιβασμό» στις συνομιλίες που διεξάγονται.

    «Η συνάντηση στο Greentree θα είναι είτε επιτυχία είτε αποτυχία,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «βοηθητικός» στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο κ. Ντάουνερ, στη συνέντευξή του, το ολοκληρωμένο κείμενο της οποίας θα μεταδοθεί αύριο, αναφέρθηκε σε περίπου 20 ουσιώδη θέματα, επισημαίνοντας ότι τα ΗΕ πιστεύουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία στα εκκρεμούντα θέματα ουσίας, τότε πολλές από τις λεπτομέρειες θα μπορούν να διευθετηθούν.

    Οι συμφωνίες του 1960 (Εγγυήσεων, Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης) είναι ένα κύριο θέμα, που θα πρέπει να διευθετηθεί με την Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία, είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να συζητήσουν το εδαφικό, χάρτες και αριθμούς, ενώ προετοιμάζεται η διεθνής διάσκεψη.

    «Υπάρχουν βασικά τρία ουσιώδη θέματα που οι ηγέτες θα πρέπει να διευθετήσουν: πρώτον ο τρόπος εκλογής του εκ περιτροπής προέδρου και του εκ περιτροπής αναπληρωτή προέδρου, δεύτερο ο τρόπος διευθέτησης της παραχώρησης ιθαγένειας και τρίτο το περιουσιακό το οποίο δεν μπορεί να καταλήξει μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες των ΗΕ στη συνάντηση του Greentree.

    Εάν καταστεί δυνατό να έχουμε ένα περίγραμμα στα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και ιθαγένειας στη συνάντηση, τότε, σημείωσε ο κ. Ντάουνερ, «θα έχουμε επιτύχει κάτι καλό».

    «Αυτή η διαδικασία φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει. Εάν στο τέλος της ημέρας δεν υπάρξει συμφωνία επί αυτών των θεμάτων, και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλες κάτι που δεν είναι ενδεχομένως μια δίκαιη εικόνα της παρούσας κατάστασης θα φθάσουμε πιθανόν σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε, ενώ χαρακτήρισε το κυπριακό πρόβλημα «το πιο δύσκολο ζήτημα» που αντιμετώπισε.

    Κληθείς να πει τί θα χαρακτήριζαν τα ΗΕ επιτυχία στο Greentree, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως εάν επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία σε αυτά τα θέματα, εάν υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στο θέμα της διακυβέρνησης, στο εδαφικό και στο θέμα της ιθαγένειας, «τότε θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

    Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν ήδη επιτευχθεί συγκλίσεις σε θέματα οικονομίας και ΕΕ.

    Ο κ. Ντάουνερ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας ότι η διαδικασία είναι «απίστευτα δύσκολη και χρειάζεται επιμονή και θάρρος».

    Ανέφερε ακόμα ότι εάν τα ΗΕ δεν πίστευαν ότι υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας στο Greentree, δεν θα διοργάνωναν τη συνάντηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να παίρνεις ρίσκα.

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε και στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει η Λευκωσία τον προσεχή Ιούλιο, λέγοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις το εξάμηνο της προεδρίας της. Συμπλήρωσε όμως ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι «μήνες μακριά μας και συμφωνία στα ουσιώδη θέματα δεν πρέπει να πάρει μήνες, μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα με τη σωστή θέληση, το σωστό πολιτικό περιβάλλον, πνεύμα συμβιβασμού και έξυπνες διαπραγματεύσεις.»

    Ο κ. Ντάουνερ υπερασπίστηκε σθεναρά τις προθέσεις και των δύο ηγετών ως προς το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι θα ήταν «άδικο» να πει κάποιος ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος ηγέτης δεν θέλουν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Υπέδειξε ωστόσο ότι η κατάληξη συμφωνίας στο Κυπριακό εξυπακούεται ότι «δεν μπορείς να εξασφαλίσεις όλα όσα ζητάς».

    Σημ. Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης θα μεταδοθεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

    [02] Συνομιλίες Αντωνιάδου-Παπακωνσταντίνου για θέματα ενέργειας

    Κύπρος και Ελλάδα θα εξετάσουν από οικονομικής και τεχνικής άποψης το ζήτημα διασύνδεσης του ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, με την προοπτική σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως συζήτησαν για όλα τα θέματα της ενέργειας και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο, τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σημείωσε πως όσον αφορά στο θέμα των αγωγών για το φυσικό αέριο υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι για διασυνδέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μια τεχνική-οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες, σημείωσε.

    Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε πως όπως και σε άλλους τομείς και στον τομέα της ενέργειας οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι πολύ στενές «και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για την προώθηση μιας σειράς ζητημάτων».

    Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ανέφερε πως η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου, η οποία «έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων».

    «Και εμείς μετά από πολλά χρόνια απραξίας στο ζήτημα αυτό προχωρούμε αυτή τη στιγμή με πολύ γοργά βήματα, έχοντας προκηρύξει ήδη σεισμικές έρευνες και έρευνες απευθείας εξόρυξης σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα», ανέφερε.

    Σημείωσε πως «είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για τις διαδικασίες και για τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε στα ζητήματα αυτά και αγγίξαμε και τα θέματα των αγωγών. Υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι για διασυνδέσεις ανάμεσα στις χώρες μας με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μια τεχνική-οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες», είπε.

    [03] Ικανοποίηση εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ για την απόφαση της Κομισιόν

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος πήρε επαρκή μέτρα για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ότι θεωρούσε την απόφαση αυτή ως αναμενόμενη.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Κύπρος δικαιούται να είναι αισιόδοξη και υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα τώρα στρέφεται στην αυστηρή υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, αλλά και στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

    ``Η απόφαση ήταν η αναμενόμενη για μένα και η οποία με ευχαριστεί στο βαθμό που επιβεβαιώνει ότι λήφθηκαν τα σωστά διορθωτικά μέτρα``, ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

    Οπως είπε, ``εκείνο το οποίο όμως έχει περισσότερη σημασία για μένα είναι να διαπιστώσω την προτεραιότητα που δημιουργείται τώρα και η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη της αυστηρής και πειθαρχημένης υλοποίησης των σωστών αποφάσεων που πήραμε``.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση της Κομισιόν ``ουσιαστικά προσφέρει τα εύσημα σε όλες ανεξαίρετα τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους του τόπου που αντιμετώπισαν το πρόβλημα με σύνεση και συναίνεση`` και επεσήμανε ότι η Κύπρος ``μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η μόνη χώρα που προχώρησε σε αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις χωρίς ουσιαστική κοινωνική αναταραχή``.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ``πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, να συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση ως σοβαρή``.

    [04] Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Ελεγκτών και Υπουργού Συγκοινωνιών

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι προχωρούν στα απεργιακά μέτρα που είχαν ήδη εξαγγείλει για τις 18 και 25 Ιανουαρίου, ενώ συνεχίζουν την αποχή από υπερωριακή εργασία.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών απεύθυνε δημόσια έκκληση προς τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να κάνουν δευτέρες σκέψεις, καλώντας τους να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης για να καθορίσουν το ελάχιστο όριο παροχής εργασίας, που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της ουσιώδους υπηρεσίας στην οποία ανήκουν.

    Κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε ο Υπουργός με τους Ελεγκτές στο Υπουργείο, στην παρουσία στελεχών της διεύθυνσης της Πολιτικής Αεροπορίας, όπως δήλωσε, οι Ελεγκτές δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση.

    Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για θέματα ουσία και όχι διαδικασίας, ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Γιώργος Γεωργίου.

    Οι Ελεγκτές που αντιδρούν στην συμπερίληψή τους στο οικονομικό πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή εξήγγειλαν ήδη την πρόσθεσή τους να προβούν σε δύο τετράωρες απεργίες, στις 18 και 25 Ιανουαρίου, πέραν της αποχής τους από υπερωριακή εργασία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 January 2012 - 18:29:10 UTC