Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δευτέρα στην ΕΕ τα κείμενα για το β` γύρο αδειοδότησης
  • [02] Ζητήματα φυσικού αερίου συζήτησε η ΡΑΕΚ με πρώην Υπ. Εμπορίου
  • [03] Στο 3,3% ο πληθωρισμός για ολόκληρο το 2011

  • [01] Τη Δευτέρα στην ΕΕ τα κείμενα για το β` γύρο αδειοδότησης

    Τη Δευτέρα θα σταλούν στην ΕΕ τα κείμενα για επίσημη μετάφραση στις γλώσσες των χωρών μελών για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, που αφορά τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου μετά τη συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που συνήλθε στο Υπουργείο Εμπορίου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η εργασία για την ετοιμασία και ενδυνάμωση του πρότυπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το β γύρο αδειοδότησης.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα βρίσκεται στην Κύπρο η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για θέματα μακροχρόνιου σχεδιασμού για τους υδρογονάνθρακες και θα έχει διάφορες συναντήσεις με την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, εμπειρογνώμονες και πιθανόν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αυτές τις ημέρες, είπε, ολοκληρώνεται η προετοιμασία των εγγράφων για τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ της ανακοίνωσης για το β γύρο αδειοδότησης και τη Δευτέρα θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίσημη μετάφραση.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι στο βαθμό που θα υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, πέραν των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, αυτό θα προγραμματιστεί και θα γίνει.

    Κληθείσα να σχολιάσει αίτημα του ΔΗΚΟ για σύγκληση του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών για το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι ``είναι θεμιτό να υπάρχει ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και όταν θα έχουμε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία μπορούμε να ενημερώσουμε, αυτό θα οργανωθεί με τρόπο που να είναι παραγωγικές και οι συναντήσεις που θα γίνουν με τον πολιτικό κόσμο``.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν στην Υπουργική Επιτροπή θέματα υποδομών και συνεργασιών, είπε ότι στα θέματα αυτά ζητείται και η συμβολή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ``και είναι προβληματισμός που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια των συναντήσεων και με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το κράτος``.

    Ο β γύρος αδειοδοτήσεων, πρόσθεσε, αφορά το σύνολο των οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το οικόπεδο 12, η Υπουργός είπε ότι οι ενδείξεις ενδιαφέροντος που έχουμε είναι από τις προηγούμενες αγορές των αποτελεσμάτων των σεισμικών δεδομένων και γεωφυσικών ερευνών, που αγοράστηκαν από ``δεκάδες εταιρείες``. Ενδεικτικό επίσης, συνέχισε, το ενδιαφέρον των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης όσον αφορά την έναρξη του β γύρου αδειοδότησης. ``Το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί με την επίσημη ανακοίνωση του β γύρου αδειοδότησης``.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε σε επίπεδο Κυβέρνησης ο τρόπος αντιμετώπισης ενδεχόμενων προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι κατά τη διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12, το κράτος προχώρησε με βάση τη διεθνή στήριξη και αναγνώριση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει στο β γύρο αδειοδότησης.

    Σε ερώτηση εάν παρατηρήθηκε κάποια μείωση του ενδιαφέροντος σε σχέση και με κινήσεις της Τουρκίας προς εταιρείες που ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν για το β γύρο, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι αυτά είναι σενάρια, επαναλαμβάνοντας ότι το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί μετά την επίσημη ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Θα είναι μια ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο β γύρο της αδειοδότησης, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα εάν συζητήθηκε το θέμα της τροφοδότησης της ΑΗΚ με φυσικό αέριο, το οποίο επείγει, η κ. Αντωνιάδου απάντησε ότι θα συζητηθεί και πιο επισταμένα στη βάση της ανταλλαγής απόψεων και με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων. Γνωρίζουμε όλοι, συνέχισε, ότι η ΑΗΚ έχει δεσμευθεί να παράξει ρεύμα στη βάση χρήσης φυσικού αερίου μέχρι το 2015 και ``θα δούμε πώς αυτός ο στόχος υλοποιείται``.

    Σε ερώτηση που βρίσκεται η δημιουργία εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, η Υπουργός είπε ότι δεν μπορούν όλα τα θέματα να συζητηθούν και να επιλυθούν στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανακάλυψης φυσικού αερίου. Ολα αυτά, ανέφερε, θα συζητηθούν και θα ανταλλαγούν απόψεις και στην Υπουργική Επιτροπή και με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, αλλά και ευρύτερα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η Υπουργική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για συγκεκριμένα βήματα, όπως η αποστολή των εγγράφων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η ετοιμασία του πρότυπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού και η έλευση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων για να συζητήσει και τα επόμενα βήματα στρατηγικού σχεδιασμού.

    Ερωτηθείσα εάν στα θέματα στρατηγικής λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ``δεν θα ήταν σοβαρό να πούμε ότι έχει παρθεί απόφαση για όλα τα στρατηγικά βήματα του μέλλοντος μέσα σε λίγες ημέρες μετά την εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρου``. Είναι τα βήματα που συζητούνται και γι αυτό έχει δημιουργηθεί η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τη λήψη αποφάσεων, απάντησε: ``σίγουρα το συντομότερο δυνατό, αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι αυτή που θα επηρεάσει την ποιότητα των αποφάσεων``.

    Ερωτηθείσα εάν εντατικοποιείται ο διάλογος με το Ισραήλ σε θέματα υποδομών, συνεκμετάλλευσης, είπε ότι ως αρμόδια Υπουργός δεν μπορεί να μιλήσει για επίσημο ενδιαφέρον από το κράτος του Ισραήλ. ``Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για συνεργασία. Στο βαθμό που υπάρχει ενδιαφέρον, σίγουρα ανταλλαγή απόψεων μπορεί να γίνεται``. Αντιλαμβάνεται επίσης, πρόσθεσε, ότι η συνεργασία για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με το Ισραήλ προχωρεί.

    Οσον αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι όλες οι επιλογές που αφορούν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ Κύπρου είναι τα θέματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή και ζητείται η άποψη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων. ``Ολες οι επιλογές θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν προτού σίγουρα ληφθούν αποφάσεις``.

    Κληθείσα να πει εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα που εκκρεμεί με την πρόσκληση προς την πλευρά της από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για να παραστεί σε συνεδρία της, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.

    Σε ερώτηση σχετικά με την εξειδικευμένη πλατφόρμα - αγκυροβόλιο, jetty, που ετοιμάζει η εταιρεία Vittol εντός της θάλασσας και εάν αυτή χρησιμοποιηθεί για το φυσικό αέριο και το κρατικό τερματικό ή θα φτιάξουμε άλλο εμείς, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά το αγκυροβόλιο που θα κατασκευάσει η συγκεκριμένη εταιρεία.

    Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης και άλλοι αρμόδιοι.

    [02] Ζητήματα φυσικού αερίου συζήτησε η ΡΑΕΚ με πρώην Υπ. Εμπορίου

    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της ΡΑΕΚ σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς, ύστερα από συνάντηση με τέσσερις πρώην Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σε ό,τι αφορά την εκμετάλευση του φυσικού αερίου που ανευρέθηκε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

    Στη συνάντηση με την ηγεσία της ΡΑΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Σιαμμάς συμμετείχαν οι πρώην Υπουργοί Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, Γιώργος Λιλλήκας, Αντώνης Μιχαηλίδης και Αντώνης Πασχαλίδης, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους επί του θέματος, ενώ θα μελετήσουν και κάποιες απόψεις οι οποίες τέθηκαν στο τραπέζι ώστε να συναντηθούν εκ νέου με την ΡΑΕΚ.

    ``Μέσα στα πλαίσια της ετοιμασίας των θέσεων της ΡΑΕΚ για το μεγάλο ζήτημα του φυσικού αερίου θεωρήσαμε σωστό να ακούσουμε τις απόψεις των πρώην Υπουργών Εμπορίου, οι οποίοι είχαν σημαντική εμπλοκή στο θέμα αυτό ως αρμόδιοι Υπουργοί``, είπε ο κ. Σιαμμάς, μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Αρχής.

    Ανέφερε ότι ``η ΡΑΕΚ ακούει απόψεις και εισηγήσεις τόσο από Συμβούλους που διαθέτει από τις ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης όσο και από ειδικούς Κυπρίους του εξωτερικού`` και πρόσθεσε πως θεώρησε ``σωστό να ακούσει και τους πρώην Υπουργούς οι οποίοι ως πολιτικοί προϊστάμενοι είχαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θεμάτων του φυσικού αερίου``.

    Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι θα συμπεριληφθούν όσες προτάσεις των πρώην Υπουργών υιοθετήσει η Αρχή ``στο έγγραφο που θα ετοιμάσει για να υποβάλει εκεί που πρέπει να υποβληθεί``, προσθέτοντας ότι άκουσαν ``απόψεις λογικές αλλά θα ξανασυναντηθούμε με τους Υπουργούς για να συζητήσουμε με τον καθένα χωριστά τις απόψεις που μπορεί να έχει για διάφορα ζητήματα είτε αυτά αφορούν νομοθεσία είτε οργάνωση του τομέα και δημιουργία της εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων`` και ``γενικά όλα τα ζητήματα που πρέπει να έχει μια πολιτική για το θέμα του φυσικού αερίου``.

    [03] Στο 3,3% ο πληθωρισμός για ολόκληρο το 2011

    Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο του 2011, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,3% το Νοέμβριο, ενώ για ολόκληρο το 2011, ο ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 3,3% σε σύγκριση με αύξηση 2,4% το 2010.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο 2011 αυξήθηκε κατά 0,02 μονάδες ή 0,02% και έφθασε στις 118,95 μονάδες σε σύγκριση με 118,93 τον Νοέμβριο 2011. Αυτό, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

    Οπως αναφέρεται, μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές της βενζίνης, των πατατών και ορισμένων φρέσκων λαχανικών. Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη, και κατ επέκταση του πληθωρισμού, το Δεκέμβριο 2011 αυξήθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,8% το Νοέμβριο 2011 και 1,6% το Δεκέμβριο 2010, προστίθεται.

    Για ολόκληρο το 2011, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 3,3% σε σύγκριση με ρυθμό πληθωρισμού 2,4% το 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 14:29:09 UTC