Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δανέζικη Προεδρία ΕΕ: Η ΕΕ να εξέλθει από την κρίση
  • [02] Πρόεδρος: Μήνυμα ελπίδας για το 2012
  • [03] Στην Κύπρο η Προεδρία της ΚΕΠΑΑ
  • [04] Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Δήμαρχοι

  • [01] Δανέζικη Προεδρία ΕΕ: Η ΕΕ να εξέλθει από την κρίση

    Η Δανέζικη Προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2012, επιθυμεί να κάνει μια σημαντική συμβολή στο να καταφέρει η ΕΕ να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Δανή Πρέσβειρα στην Κύπρο Κρίστεν Γκίλαν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στην ΕΕ.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γκίλαν ανέφερε πως η χώρα της μπορεί να μην είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά ανησυχεί για το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως και τα κράτη μέλη της. Ανέφερε πως φιλοδοξία της Δανέζικης Προεδρίας είναι να βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει οικονομικά βιώσιμη, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δυνατότερη ρύθμιση του οικονομικού τομέα.

    Αναφερόμενη στην απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η κ. Γκίλαν υπενθύμισε τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως «είμαστε μέρος αυτών συμπερασμάτων».

    Είπε πως το κατά πόσον η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ εξαρτάται από τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και την Τουρκία την ίδια. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, αλλά τα πράγματα μπορεί ασφαλώς να αλλάξουν. Η δανέζικη κυβέρνηση υποστηρίζει το στόχο της ένταξης της Τουρκίας και θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και να συμβάλουμε σε ένα θετικό διάλογο με την Τουρκία, σημείωσε.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Δανή Πρέσβειρα επεσήμανε πως η χώρα της συνεχίζει να υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, και συνεχίζει να ενθαρρύνει τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά προκειμένου να βρουν μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν, προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.

    Η Δανή Πρέσβειρα αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που προσφέρει η Δανέζικη Προεδρία σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού στην Κύπρο σε σχέση με τη χώρα της. ``Θα καλωσόριζα την πιθανότητα να μοιραστώ κάποιες από τις εμπειρίες και τη γνώση που έχουμε σε σχέση ειδικότερα με τις επενδύσεις για την επάρκεια ενέργειας, την ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά επίσης και σε τομείς κοινωνικο-οικονομής φύσης», ανέφερε.

    Η κ. Γκίλαν είπε πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Προεδρία είναι μια υπεύθυνη Ευρώπη, μια δυναμική Ευρώπη, μια πράσινη Ευρώπη και μια ασφαλής Ευρώπη.

    Υπογράμμισε επίσης πως το γεγονός ότι ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται γύρω στο ένα τρισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας πως «ο κύριος στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε με αυτό τον προϋπολογισμό να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις και να διασφαλίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του προϋπολογισμού θα διοχετευτεί στους σωστούς τομείς πολιτικής προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, οι εργασίες και η καινοτομία».

    ``Η Δανέζικη Προεδρία της ΕΕ ελπίζει να συμβάλει στο να κάνει την Ευρώπη πιο υπεύθυνη οικονομικά. Αυτό εξυπακούεται την πολιτική βούληση για εφαρμογή και συμμόρφωση με τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια Ευρώπη που παρουσιάζει επιβράδυνση, χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτή είναι πραγματικά μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή συνεργασία, την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», ανέφερε.

    Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, οι δυναμικές της Ευρώπης βρίσκονται υπό απειλή, και «αυτό μας ανησυχεί. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε πλήρως την παγκοσμιοποίηση και θέλουμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας να πετύχουμε απτά αποτελέσματα και μια ουσιαστική συμβολή ώστε η ΕΕ να μπορέσει να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία και τους μηχανισμούς», είπε η κ. Γκίλαν.

    Ανέφερε πως η Δανέζικη Προεδρία επιθυμεί επίσης να προωθήσει μια πράσινη Ευρώπη και ελπίζει να δει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνονται πιο πράσινες και να προωθούν την πράσινη ανάπτυξη. ``Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας και υψηλά επίπεδα διαβίωσης μακροπρόθεσμα, πρέπει να διατηρήσουμε τη διασυνδεδεμένη προοπτική μας και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που να αντανακλούν πράσινες προοπτικές``, είπε.

    Η Προεδρία, συνέχισε, θα προωθήσει επίσης μια ασφαλή Ευρώπη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά``, σημειώνοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα από τα οποία το σύστημα Σένγκεν τέθηκε υπό πίεση μάς υπενθύμισαν πως πρέπει οι 27 να καταλήξουν σε ένα κοινό σύστημα ασύλου, προκειμένου να διασφαλίσουν την ενδεδειγμένη υποδοχή και μεταχείριση των αιτητών ασύλου σε όλη την Ευρώπη και να εργαστούν για μια πιο ισχυρή συνεργασία στα πλαίσια του Σένγκεν.

    Υπέδειξε πως μια ασφαλής Ευρώπη σημαίνει την υποστήριξη μιας πιο ισχυρής φωνής της ΕΕ για διεθνή θέματα. Μιλώντας μόνο με μια φωνή μπορεί η Ευρώπη να επιτύχει μια συνέχεια και μια προβλεψιμότητα στις σχέσεις της με τα άλλα κράτη, είπε.

    «Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα παραμείνει ενεργό και ότι θα συνεχίσει να παράγει σημαντικά αποτελέσματα για τα 500 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρώπης. Χρειάζεται να φέρουμε την ενιαία αγορά στην ψηφιακή εποχή και θέλουμε να ενισχύσουμε την ηγετική θέση της Ευρώπης στη διαμόρφωση μιας πράσινης ατζέντας, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους άνεργους στις χώρες της ΕΕ, ο αριθμός των οποίων είναι πάνω από 22 εκατομμύρια».

    Ανέφερε επίσης πως «θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν στην αιχμή του δόρατος, διεθνώς, και να πετύχουμε απτή πρόοδο όσον αφορά το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα ήταν ευχής έργο εάν πετυχαίναμε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της Δανέζικης Προεδρίας, αλλά το πιο πιθανόν είναι πως αυτό θα γίνει μετά τη δική μας Προεδρία που θα υπάρξει μια συμφωνία για το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Ετσι και πάλι υιοθετούμε μια ρεαλιστική προσέγγιση».

    Ανέφερε πως «πρέπει να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε ουσιώδη αλλαγή σε κύρια θέματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πολιτική Συνοχής, και είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να προσπαθήσουμε να διοχετεύσουμε κονδύλια της ΕΕ για να βοηθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες εργασίες``.

    Ετσι, πρόσθεσε, η Δανέζικη Προεδρία της ΕΕ θα δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση, στη βελτίωση στην εσωτερική αγορά και στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, στην πράσινη οικονομία και σε μια ασφαλή Ευρώπη ``και ασφαλώς οι τελευταίες εμπειρίες που είχαμε με αυξημένο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη εγείρουν ξανά το θέμα του πώς θα χειριστούμε τον αυξημένο αριθμό προσφύγων που κτυπούν τις πόρτες μας, πώς θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τη συνεργασία της ΕΕ στα πλαίσια του Σένγκεν``.

    Ερωτηθείσα σε σχέση με την «πράσινη πολιτική» της Δανέζικης Προεδρίας, η κ. Γκίλαν είπε πως αυτή αναφέρεται και στο περιβάλλον αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Νομίζω είναι ξεκάθαρο πως η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, ένας από τους τομείς που είναι ακόμα κατακερματισμένος και ένα δύσκολο θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 27. Αυτό που λέμε είναι πως προκειμένου να διασφαλίσουμε μια συνεχή ανάπτυξη πρέπει επίσης να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή επάρκεια. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήνουμε τους εαυτούς μας ανοικτούς στις διακυμάνσεις της αγοράς. Το πόσο αυτάρκεις είμαστε σε ό,τι αφορά στην ενέργεια είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για μια συνεχή ανάπτυξη στην ΕΕ», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για την πιθανή συμβολή της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη, εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η Δανή Πρέσβης είπε πως αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο. «Προφανώς θα ήταν μια καλοδεχούμενη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων και πώς πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια των μελλοντικών γενιών.

    Ερωτηθείσα σε σχέση με το γεγονός πως η χώρα της που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο κρίσης στην Ευρωζώνη, η Πρέσβης υπογράμμισε πως η Δανία μπορεί να μην είναι στην Ευρωζώνη «αλλά ανησυχούμε για το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη όπως και τα μέλη της, και θα κάνουμε ότι μπορούμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας για να βοηθήσουμε να ανοίξει ο δρόμος για λύση στην κρίση».

    Η κ. Γκίλαν επεσήμανε πως η Κομισιόν έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο προσχέδιο για μια πιθανή πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η αντίδραση της Κοπεγχάγης είναι πως αυτό φαίνεται να είναι μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις. «Καθιστά δυνατό και τα μη κράτη μέλη του Ευρώπη να αποτελέσουν μέρος μιας μελλοντικής συμφωνίας. Ετσι μπορεί να μην είμαστε στο ευρώ, αλλά θα ασκήσουμε την προεδρία ως σαν να ήμασταν μέλη», επεσήμανε.

    Ερωτηθείσα για τη συνεργασία της χώρας της με την Κύπρο, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η κ. Γκίλαν σημείωσε πως το Τρίο της προεδρίας, δηλαδή η Πολωνία, η Δανία και η Κύπρος ξεκίνησαν άρχισαν να συζητούν επί μιας κοινής πλατφόρμας για το πρόγραμμα του Τρίο στις αρχές του 2009.

    Ετσι, ανέφερε, οι τρεις χώρες εργάζονται στενά από κοινού, σημειώνοντας πως η χώρα της αναλαμβάνει για έβδομη φορά την προεδρία και ως εκ τούτου έχει εμπειρία.

    Με ευχαρίστηση ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα της Κύπρου για βοήθεια, ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα, ανέφερε.

    Σημείωσε πως η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. «Και εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής ανάπτυξης, όπου η Δανία ως ένας από τους κύριους συνεισφορείς έχει αξιόλογη εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη», είπε.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση παρόλο ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος «θα καταφέρει να κατευθύνει την Ευρώπη» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

    Οι επόμενοι έξι μήνες αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για ενίσχυση της γενικής γνώσης που υπάρχει στην Κύπρο για τη Δανία, είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να μοιραστώ κάποιες εμπειρίες και τη γνώση που έχουμε όσον αφορά στην επάρκεια ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης και σε τομείς περισσότερο πιο κοινωνικο-οικονομικής φύσης, καθώς τώρα βλέπω μια συζήτηση στην Κύπρο σε σχέση με τα μέτρα λιτότητα που έχουν εγκριθεί από τη Βουλή».

    Όπως είπε, η χώρα της έχει ένα σημαντικό δημόσιο τομέα και έναν αναπτυγμένο κοινωνικό ιστό, σημειώνοντας πως ``θα καλωσόριζα την πιθανότητα να μοιραστούμε κάποιες από τις εμπειρίες μας - από την ανάπτυξη κατάλληλων υπηρεσιών φροντίδας για τους ηλικιωμένους - μέχρι το να καταστεί η δημόσια υπηρεσία πιο επαρκής και αποτελεσματική``.

    Ερωτηθείσα σε σχέση με τις τουρκικές δηλώσεις για πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ανέφερε πως με τα συμπεράσματά τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους σε σχέση με τις τουρκικές δηλώσεις για το θέμα αυτό.

    «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να προσθέσω τίποτε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχω σημειώσει τα σχόλια της Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία έχει εκφράσει ικανοποίηση για τα συμφωνημένα συμπεράσματα», πρόσθεσε.

    Επεσήμανε πως από το 2009 η μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Δανίας υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο πως απαιτείται όπως η Τουρκία εκπληρώσει τα απαιτούμενα για ένταξη στην ΕΕ.

    «Η ένταξη της Τουρκίας απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών μελών αλλά η δική μας συναντίληψη είναι πως εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις απαιτήσεις για ένταξη, τότε θα πρέπει να γίνει μέλος και ως Προεδρία έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε όλες τις θέσεις στο Συμβούλιο και την ίδια στιγμή του θεωρούμε σημαντικό να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε σε ένα θετικό διάλογο με την Τουρκία», είπε.

    Ερωτηθείσα για το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, η κ. Γκίλαν σημείωσε πως η Δανία υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της διεύρυνσης, προσθέτοντας πως αυτό το θέμα είναι ένας από τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής της Δανίας και για την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη.

    «Την ίδια ώρα χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και χρειάζεται να λάβουμε υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Αλλά νομίζω ότι δεν θέλουμε να δούμε οποιεσδήποτε αμφιταλαντεύσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή δέσμευση. Υπάρχει ακόμα ένας αριθμός κρατών στην Ευρώπη που θα καλωσορίζαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως η Σερβία και η FYROM, και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όπως η ΕΕ τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι χαμηλώνουμε το επίπεδο. Εννοώ πως οι υπό ένταξη χώρες διαπραγματεύονται με την ΕΕ και δεν είναι ποτέ το αντίστροφο. Ορισμένοι βασικοί κανόνες και αρχές, που είναι γνωστοί ως ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι προαπαιτούμενο για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε η κ. Γκίλαν.

    Ερωτηθείσα για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία, υπό το φως της Αραβικής Ανοιξης και τις εξεγέρσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η Δανή Πρέσβειρα ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο πως αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα. Εμείς στην ΕΕ πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις νέες δημοκρατίες γύρω από τη Μεσόγειο».

    Είπε πως η χώρα της εφαρμόζει σε εθνικό επίπεδο ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Αραβική Πρωτοβουλία», στο πλαίσιο του οποίου για ένα αριθμό χρόνων «συνεργαστήκαμε στενά με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ομάδες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως στη Συρία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ιορδανία, καθώς επίσης και ένα εκτενές πρόγραμμα συνεργασίας μας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου είμαστε ένας από τους κύριους συνεισφορείς για κάποια χρόνια». Πρόσθεσε πως η χώρα της είχε την ευχαρίστηση να εργαστεί μαζί με την Κύπρο σε συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν σε αυτή την περιοχή.

    «Αυτό είναι ένα θέμα που υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ψηλά στην ατζέντα μας και υποστηρίζουμε σθεναρά όπως οι 27 της ΕΕ συνεχίσουν να παραμένουν δεσμευμένοι σε αυτό», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως η χώρα της είναι μέλος της συμμαχίας στη Λιβύη και πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των 27 ήταν ένας σθεναρός υποστηρικτής των κυρώσεων κατά του καθεστώτος στη Συρία και αυτή η δέσμευση θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της Δανέζικης Προεδρίας.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που περνούν αυτή τη στιγμή μέσα από μια πολύ-πολύ σημαντική διαδικασία αλλαγών ενδιαφέρονται για μια πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ. Αλλά επίσης πρέπει να θυμόμαστε πως η στενότερη συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την οικονομική συνεργασία, με άλλα λόγια πώς να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να βελτιώσουν τις οικονομίες τους. Η ανεργία σε πολλές από αυτές τις χώρες είναι ψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και συχνά μεταξύ των μορφωμένων``.

    Ετσι, είπε, το κύριο ζήτημα είναι πώς αναπτύσσουμε στενές οικονομικές σχέσεις με αυτές τις χώρες και την περιοχή. Δεν είναι μόνο η παροχή βοήθειας, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών για τον κόσμο, κατέληξε.

    [02] Πρόεδρος: Μήνυμα ελπίδας για το 2012

    Την εκτίμηση ότι, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος εντός του 2012, η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και καλύτερης ψυχολογίας για την οικονομία του τόπου, είναι εφικτή, διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό, χαρακτηρίζοντας το 2011 χρονιά ιστορική, λόγω του εντοπισμού του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στα γεγονότα που στιγμάτισαν την Κύπρο τη χρονιά που φεύγει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη λύσης σύντομα, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι τα αρνητικά δεδομένα δεν θα αποθαρρύνουν την Κυβέρνηση και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση.

    Για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος δηλώνει ότι για τον ίδιο ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, αναθεωρώντας παράλληλα τις διχαστικές συμπεριφορές, ώστε η Κύπρος να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επερχόμενες προκλήσεις, το 2012.

    [03] Στην Κύπρο η Προεδρία της ΚΕΠΑΑ

    Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε από χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και η Δανία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και η Κύπρος θα διαδεχθεί τη Δανία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους.

    Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε βάσει κοινής δράσης του Συμβουλίου των Υπουργών της 12ης Ιουλίου 2004 και αποτελεί μίαν από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό, του οποίου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος στις 25 Ιουνίου 2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την περασμένη εβδομάδα, Πρέσβειρα της Δανίας στη Λευκωσία, Κρίστεν Γκίλαν, ανέφερε ότι η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.

    [04] Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Δήμαρχοι

    Αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους οι νέοι Δήμαρχοι που προέκυψαν από τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

    Εχουν ήδη οριστεί για σήμερα τελετές ανάληψης καθηκόντων σε πολλά Δημαρχεία, μεταξύ αυτών και στο Δήμο της πρωτεύουσας.

    Η θητεία των νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων άρχισε επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου.

    Στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου αναδείχθηκαν συνολικά 34 Δήμαρχοι. Σε κάποιους Δήμους δεν έγιναν εκλογές, καθώς ένας μόνο υποψήφιος διεκδικούσε το θώκο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 January 2012 - 10:29:16 UTC