Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Οι ένοπλες δυνάμεις, γροθιά αποτροπής
  • [02] Δηλώσεις Καζαμία στο ΚΥΠΕ για το ρωσικό δάνειο
  • [03] Τηρούνται οι κανονισμοί για την ασφάλεια πτήσεων
  • [04] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου

  • [01] Ομήρου: Οι ένοπλες δυνάμεις, γροθιά αποτροπής

    Μια από τις πλέον σύγχρονες αεροπορικές βάσεις στον Ελληνισμό χαρακτήρισε την Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατά την επίσκεψή του στο χώρο όπου ευχήθηκε Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα στους αξιωματικούς, στα μόνιμα στελέχη και στους εθνοφρουρούς. Ο Γιαννάκης Ομήρου συγχάρηκε τον διοικητή και τους σμηνίτες της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου για το υψηλό επίπεδο όπως είπε της στρατιωτικής μονάδας αλλά και τον ζήλο και την αφοσίωση με την οποία εργάζονται για την διατήρηση των ενόπλων μας δυνάμεων σε υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος.

    Όπως ανέφερε, όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να λειτουργούν ως μια γροθιά αποτροπής για να γνωρίζει η Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα τυχοδιωκτική ενέργεια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα της προξενήσει βαρύτατο πλήγμα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να γιορτάζουμε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά κάτω από συνθήκες συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και παραβίασης κατ εξακολούθηση και κατά συρροή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας». Το μήνυμά μας είναι σαφές τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου, αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη συνέχισε, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ταυτόχρονα είπε, δίνουμε το μήνυμα ότι αν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί να έχει ένα Ευρωπαϊκό δρόμο, οφείλει να εγκαταλείψει τις επεκτατικές συμπεριφορές της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και τις απειλές που διατυπώνει σε βάρος της Κυπριακής Προεδρίας, σε βάρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γιατί το Γαλλικό Έθνος με τα συντεταγμένα του όργανα αποφάσισε ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και μάλιστα κατέστησε ποινικό αδίκημα την άρνηση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία τόνισε ο κ. Ομήρου ότι δεν μπορεί να είναι ο ταραξίας της περιοχής. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνω συνέχισε τονίζοντας ότι σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός επαναδιατυπώνει με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς την αμετάκλητη απόφασή του να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη.

    [02] Δηλώσεις Καζαμία στο ΚΥΠΕ για το ρωσικό δάνειο

    Στα 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία προς το ΚΥΠΕ, μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ.

    «Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό κατά τη συνάντησή με τους Ρώσους ομολόγους μας και κρίνω ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θα βοηθήσει πολύ την Κύπρο να αντιμετωπίσει κάποιες από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Καζαμίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι ενδεχομένως και να μην εδίδετο το δάνειο, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι «όλα αυτά ήταν εικασίες και ανακρίβειες, ενδεχομένως και να εξυπηρετούσαν αλλότριους σκοπούς, γιατί ουδέποτε ετέθη θέμα αναβολής, απλώς μεσολάβησε ένας εύλογος χρόνος τριών μηνών από τη στιγμή του αρχικού προσύμφωνου στα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα, που έδωσε περιθώρια στις εικοτολογίες».

    «Μερικοί από τους αμφισβητίες της αρχικής απόφασής μας και της επιτυχίας της είναι αυτοί, που σήμερα απευθύνονται για χρηματοπιστωτική βοήθεια στη Ρωσία», κατέληξε ο κ. Καζαμίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    [03] Τηρούνται οι κανονισμοί για την ασφάλεια πτήσεων

    Το αεροδρόμιο Πάφου επισκέφθηκε παραμονή Χριστουγέννων ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος όπου συνομίλησε με το προσωπικό του αεροδρομίου Πάφου και επισκέφθηκε αυτούς που εργάζονται στον πύργο ελέγχου. Βασιζόμαστε είπε, στα αεροδρόμιά μας για να εξυπηρετήσουν την αεροπορική κίνηση η οποία το 2012 θα είναι αυξημένη λόγω της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Θα υπάρχουν ανέφερε, πολλοί επισκέπτες για τους σκοπούς της Προεδρίας στην Κύπρο και συνεπώς θα πρέπει και τα αεροδρόμια μας να είναι έτοιμα σε όλες τους τις δραστηριότητες για να καλύψουν αυτήν την αεροπορική κίνηση με ασφάλεια και να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

    Πρόθεση του Υπουργείου είπε, είναι να παράσχει με βάση και τους διεθνείς κανονισμούς και τα διεθνή πρότυπα, ασφαλείς κανόνες λειτουργίας της πολιτικής αεροπορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρά το γεγονός ανέφερε, ότι «οι Κυπριακές αερογραμμές δεν είναι στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του δικού μας Υπουργείου, γίνονται προσπάθειες να ξαναδρομολογηθούν πτήσεις και από την Πάφο αλλά αυτό θα ήταν καλύτερα να το συζητήσετε και με το Υπουργείο Οικονομικών κάτω από το οποίο βρίσκονται οι Κυπριακές αερογραμμές».

    Εμείς είπε, στο βαθμό που μπορούμε σαν Υπουργείο Συγκοινωνιών θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση όμως η κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το 2012 θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη κίνηση τουριστών στην Κύπρο ιδιαίτερα και στην Πάφο γι αυτό θα δοθούν σχετικά κίνητρα τα οποία θα εγκριθούν πολύ σύντομα κατ ακρίβεια την επόμενη βδομάδα, τα οποία θα δίνουν την ευκαιρία στις αεροπορικές εταιρίες να εντάξουν πολύ περισσότερα δρομολόγια στα πτητικά τους προγράμματα προς την Κύπρο. Και η Ryan Air καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να δρομολογήσουν πτήσεις δίνουμε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, ο Ευθύμιος Φλουρέντζος ανέφερε πως τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας ανεξαρτήτως των συζητήσεων οι οποίες γίνονται όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής αεροπορίας και πως η πολιτική αεροπορία λειτουργεί με όλους τους κανόνες ασφαλείας και με όλα τα τμήματα πλήρως στελεχωμένα πλην δύο θέσεων οι οποίες βρίσκονται τώρα στη διαδικασία της πλήρωσης με βάση τις υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων, του Eurocontrol και της Διεθνούς οργάνωσης πολιτικής αεροπορίας.

    [04] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου

    Για «πρωτοφανή ηθικό ξεπεσμό και φοβερή εξαχρείωση της κοινωνίας μας» κάνει λόγο στην εγκύκλιο του για τη γιορτή των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τονίζοντας μάλιστα πως «άνθρωποι, στους οποίους η Πολιτεία εμπιστεύτηκε καίριες θέσεις, φαίνονται ανάξιοι των περιστάσεων, θέτοντας το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου» την ίδια ώρα που «θεσμοί περιφρονούνται, η άμυνα παραβλέπεται, τα εθνικά ιδεώδη λοιδορούνται και οι εκπτώσεις στο εθνικό μας πρόβλημα συνεχίζονται».

    Στη χριστουγεννιάτικη του εγκύκλιο η οποία διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς και εκκλησίες της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ο χρόνος, που διέρρευσε από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, δεν χρησιμοποιήθηκε, δυστυχώς, για ορθή θεμελίωση του αγώνα μας, που από την αρχή προβλεπόταν μακροχρόνιος αλλά αντίθετα, οι αρχικές μικρές αποκλίσεις από θέσεις αρχών οδήγησαν σήμερα σε πλήρη αποπροσανατολισμό και σύγχυση ως προς τις επιδιώξεις μας.

    «Ανερμάτιστοι πλέον, αγόμαστε και φερόμαστε από τα συμφέροντα των ξένων και τις καταχθόνιες επιδιώξεις της Τουρκίας» σημειώνει, υποδεικνύοντας ότι «φτάσαμε στο σημείο να φοβούμαστε μήπως και γίνουν αποδεκτά από τους Τούρκους τα όσα η πλευρά μας πρότεινε».

    «Ανήμποροι να παρακολουθήσουμε τις πλεκτάνες των Τούρκων και των συμμάχων τους, με τους οποίους συμπλέουν, δυστυχώς, και οι εδώ

    εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, ανίκανοι να αξιοποιήσουμε τις νέες προοπτικές, που ανοίγονται μπροστά μας, με τον εντοπισμό ενεργειακών

    αποθεμάτων στον τόπο μας, συρόμαστε ανυποψίαστοι σε προδιαγεγραμμένο σχέδιο των ξένων για επιβολή μιας απαράδεκτης διαδικασίας και μιας

    εθνικά καταστροφικής λύσης» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Υπογραμμίζει στη συνέχεια πως δεν υπάρχουν, δυστυχώς, άλλα περιθώρια πειραματισμών και ερασιτεχνισμών και ότι επιβάλλεται άμεσος ανασχεδιασμός κινήσεων καθώς «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της τουρκοποίησης της πατρίδας μας». «Εάν κάθε χρόνο, πορευόμενοι νοερώς έως Βηθλεέμ, παίρναμε νέες δυνάμεις από τον σπαργάνοις ειληθέντα Κύριον, πολύ περισσότερο χρειαζόμαστε φέτος να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη για αντιμετώπιση των όλως αντίξοων συνθηκών της πορείας του εθνικού μας προβλήματος και ανασχεδιασμό του αγώνα μας» σημειώνει. Καλεί δε πατρικά, «όπως αιρόμενοι όλοι στο ύψος των περιστάσεων, παραμερίσουμε οποιεσδήποτε διαφορές τακτικής και επιδιώξουμε, όλοι μαζί, μια λύση βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 December 2011 - 12:29:13 UTC