Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό 2012
  • [02] Στη χρησιμότητα των Βάσεων στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Βρετανός ΥΠΑΜ
  • [03] Αντίδραση του ΥΠΟΙΚ για νέα ανακοίνωση Fitch
  • [04] Σε πλήρη ετοιμότητα η Αστυνομία για τις εκλογές

  • [01] Η Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό 2012

    Κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012, αφού μειώθηκαν προηγουμένως με τροπολογίες κατά 8%, όλες οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και δεσμεύτηκαν κονδύλια 100 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2012 φέτος έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της πίεσης για τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και της οικονομικής ύφεσης, αλλά και των απεργιακών μέτρων της ΠΑΣΥΔΥ. Για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν προηγήθηκε η συνήθης συζήτηση με τις ομιλίες των Βουλευτών, ενώ η συνεδρία της Ολομέλειας άλλαζε συνεχώς ώρα συνόδου.

    Τελικά η συνεδρία άρχισε γύρω στις 20.30 και μετά από ομόφωνη απόφαση των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το Προεδρείο θεώρησε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα προχωρούσε στην ψηφοφορία. Οι σύντομες ομιλίες, που είχε συμφωνηθεί ότι θα έκαναν οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων τελικά κατατέθηκαν για να περιληφθούν στα πρακτικά της συνεδρίας, χωρίς να αναγνωσθούν από το βήμα.

    Ζητώντας τη συνεργασία των κομμάτων και των Βουλευτών ο κ. Ομήρου είπε ότι αντιλαμβάνεται πως όλοι κατανοούν ότι η καθυστέρηση δικαιολογείται.

    Τον Προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ,, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και καταψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

    Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών Κίκη Καζαμία και Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

    Οπως διευκρινίστηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου, ο ΔΗΣΥ παρά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, όπως πράττει ετησίως υπερψηφίζει τις χορηγίες προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ, για τους Συνδέσμους Εφέδρων Αξιωματικών, τους Προσκόπους και τις Οδηγούς, τα ευαγή ιδρύματα και το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

    Τις ίδιες χορηγίες δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν και οι κ.κ. Συλλούρης και Κουλίας, ενώ ο Βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε ότι καταψηφίζει γιατί έχει ένσταση στην πολιτική της Κυβέρνησης και όχι επειδή διαφωνεί με τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό.

    Στον Προϋπολογισμό του 2012, όπως αρχικά είχε κατατεθεί, ενσωματώθηκαν 10 τροποποίησες της Κυβέρνησης είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Στην ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε ομαδοποιημένες τις τροπολογίες, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία, με τους 18 Βουλευτές του ΑΚΕΛ να τάσσονται εναντίον στις πλείστες κατά πλειοψηφία υπερψηφισθείσες τροπολογίες.

    Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς των Βουλευτών, το σύνολο των εξοικονομήσεων με τις περικοπές, προστιθέμενων των εξοικονομήσεων 148 εκατομμυρίων που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο Οικονομικών από το πάγωμα της ΑΤΑ, υπολογίζεται στα 260 εκατομμύρια.

    Οι λειτουργικές δαπάνες από τις οποίες αποκόπτεται το 8% αφορούν ποσό 1, 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους και τις 18 ψήφους των Βουλευτών του ΑΚΕΛ εναντίον.

    Αντιπρόταση του ΑΚΕΛ για περιορισμό της περικοπής στο 5% απορρίφθηκε

    με τις 18 ψήφους των Βουλετών του ΑΚΕΛ υπέρ και 32 των υπολοίπων Βουλευτών εναντίον.

    Από τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών εξαιρούνται η συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η εισφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς οργανισμούς, οι πληρωμές δανείων, οι δαπάνες που συνδέονται με τα έσοδα (επιστροφές φόρων) και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές.

    Η Βουλή σταύρωσε ομοφώνα τα κονδύλια που αφορούν διάφορα επιδόματα όπως καλής διαγωγής και αξίας, επίδομα ευθύνης, επίδομα πολιτικής περιβολής, επιδόματα παραστάσεως, υπερωριακή αμοιβή, επίδομα αναρρίχησης, επίδομα περιοδείας, επίδομα λουστραδόρου, επίδομα κατ΄αποκοπή. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε πως το σταύρωμα δεν σημαίνει αποκοπή των κονδυλίων, αλλά ότι θα επανεξετασθεί η αποδέσμευση του μετά από την αντικειμενική μελέτη που θα θέσουν ενώπιον της Βουλής οι προς τούτο συσταθείσες επιτροπές.

    Κατά πλειοψηφία η Βουλή δέσμευσε επίσης τα κονδύλια για τα επιδόματα για την εθνική φρουρά, επιδόματα σε δυσπραγούντες, βοηθητικές υπηρεσίες, κονδύλια για αγορά οχημάτων, ανέγερση οικοδομικών έργων, φιλοδωρήματα και πληρωμές κατά χάρη, ειδικές χορηγίες σε συνταξιούχους, δαπάνες αμυντικής θωράκισης, χορηγίες σε ημικρατικούς οργανισμούς, με το ΑΚΕΛ να καταψηφίζει τις τροπολογίες, αλλά να τάσσεται υπέρ της δέσμευσης των κονδυλίων για οχήματα, του κονδυλίου για την ενοικίαση του οικήματος της Λέσχης Αξιωματικών και να τηρεί αποχή για τη χορηγία στους ημικρατικούς οργανισμούς.

    Η χορηγία προς τους Ημικρατικούς Οργανισμούς μειώθηκε επίσης κατά τα 8%.

    Η Βουλή σταύρωσε επίσης τα κονδύλια που αφορούν τη χορηγία 2 εκατομμυρίων προς την ΠΑΣΥΔΥ, και του 1 εκατομμυρίου προς την ΣΕΚ και την ΠΕΟ.

    Επίσης δεσμεύτηκε κατά 50% το κονδύλι για την υπερωριακή απασχόληση, με απόφαση όπως ο υπερωριακά απασχολούμενος υπάλληλος λαμβάνει τη χαμηλότερη αποζημίωση της κλίμακας του.

    Με 32 ψήφους υπέρ, εναντίον καμία και 18 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, αποδεσμεύτηκε κονδύλι 70.000 για την ενοικίαση του αεροσκάφους του Προέδρου της Δημοκρατίας για δύο ταξίδια (Στρασβούργο, Βρυξέλες) και σταυρώθηκε κονδύλι 280.000 που περιλήφθηκε στο προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό.

    Επίσης, έχει αποφασισθεί η περικοπή ή και η δέσμευση των κονδυλίων για αγορά οχημάτων για τους αξιωματούχους του κράτους κατά τρόπο που να καθίσταται αδύνατη η αγορά οχήματος κυβισμού πέραν των 2.000cc.

    [02] Στη χρησιμότητα των Βάσεων στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Βρετανός ΥΠΑΜ

    Δυο από τα κυριότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν για τη Βρετανία οι βάσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Αμυνας, Philip Hammond, στη Βουλή την Πέμπτη, είναι η προσαρμοστικότητα τους και η προκεχωρημένη θέση τους.

    «Οι κυρίαρχες περιοχές προσφέρουν μια βάση που μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα και είναι ικανή για προκεχωρημένες επιχειρήσεις, η χρησιμότητα της οποίας έχει αρκούντως καταδειχθεί», είπε ο Βρετανός Υπουργός δίδοντας σαν παράδειγμα τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακρωτηρίου από βρετανικά πολεμικά σκάφη στις επιχειρήσεις στη Λιβύη όπως και στο Αφγχανιστάν.

    Ενα από τα στοιχεία στα οποία απέδωσε μεγάλη σημασία η Επισκόπηση του 2010 για τις στρατιωτικές δαπάνες ήταν «η δυνατότητα να διατηρηθεί και στο μέλλον αυτή η προσαρμοστικότητα» είπε ο κ . Χάμμοντ, για να τονίσει ότι οι βάσεις στην Κύπρο προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια μοναδική συμβολή στην ικανότητα του να επιτύχει αυτό το σκοπό.

    «Το στρατιωτικό μας προσωπικό, οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο που εργοδοτούνται στις βάσεις όπως και το επιτόπιο προσωπικό, είπε, προσφέρουν μια μεγάλη συμβολή στην εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εξακολουθήσουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον», ανέφερε.

    [03] Αντίδραση του ΥΠΟΙΚ για νέα ανακοίνωση Fitch

    Για αναγκαιότητα λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αξιολογήσεων, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στην τοποθέτηση υπό αρνητική παρακολούθηση, από τον διεθνή Οίκος Αξιολόγησης Fitch, της πιστοληπτικής ικανότητας αριθμού κρατών μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, ο Οίκος Fitch συμπεραίνει ότι μετά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2011 μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι τεχνικά και πολιτικά αδύνατη. Κατά την άποψη του Οίκου χρειάζεται η ενεργός δέσμευση και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ευρωζώνης που είναι μεν φερέγγυα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

    Η συνέχιση της κρίσης, σύμφωνα με τον Οίκο Fitch, λόγω της απουσίας συνολικής λύσης, η οποία πιθανόν να παρουσιάσει και επεισόδια σοβαρής χρηματοοικονομικής αστάθειας, θα επηρεάσει ιδιαίτερα εκείνα τα κράτη μέλη με συγκριτικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, ενδεχόμενα στοιχεία παθητικού και ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου και του χρηματοοικονομικού τομέα.

    Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ``η πιο πάνω μεθοδολογία από τους Οίκους Αξιολόγησης καταδεικνύει την αναγκαιότητα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων``.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2011 η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση.

    [04] Σε πλήρη ετοιμότητα η Αστυνομία για τις εκλογές

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί αίθουσα διαχείρισης κρίσεων υπό τον Αρχηγό Μιχάλη Παπαγεωργίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, την Κυριακή θα εργαστούν συνολικά 2175 μέλη της Δύναμης που είναι επιφορτισμένα με τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, τη λήψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους φύλαξης των καλπών, στις γραμματείες παραλαβής των αποτελεσμάτων, στο γραφείο του Εφόρου Εκλογών καθώς και στις Επαρχιακές Διοικήσεις.

    Τα μέλη της Αστυνομίας θα διεξάγουν επίσης μηχανοκίνητες περιπολίες και περιπολίες στα γραφεία των κομμάτων.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ο Αρχηγός της Δύναμης θα βρίσκεται στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων μαζί με το επιτελείο του απ` όπου θα γίνεται ο γενικός συντονισμός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 December 2011 - 10:29:14 UTC