Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Θετικό το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] Συνάντηση ΥΠΕΞ με Πρόεδρο Ουκρανικού Κοινοβουλίου
  • [03] Ιερώνυμος : Τέλος στην κατοχή της Κύπρου
  • [04] ΥΠΕΣ:Οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν

  • [01] Κυβέρνηση: Θετικό το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Θετικά, αποτιμά η Κυβέρνηση το ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά ισορροπημένο.

    Σε δήλωσή του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης είπε «θεωρούμε το ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της UNFICYP αρκετά ισορροπημένο», επισημαίνοντας ότι στο ψήφισμα «δεν περιλαμβάνεται η προβληματική στα πρώτα προσχέδια διατύπωση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης χωρίς αυτή να συνδέεται με την εκ των προτέρων επίτευξη συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος».

    Η διατύπωση, η οποία έχει υιοθετηθεί και περιλαμβάνεται στο προοίμιο του ψηφίσματος, συνέχισε, «στηρίζεται στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα στο Green-Tree, η οποία θέτει ως προϋπόθεση την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη. Ταυτόχρονα προστίθεται ως όρος η συγκατάθεση των δύο πλευρών για τη σύγκλιση μιας τέτοιας διάσκεψης, θέση η οποία είναι σύμφωνη με τη θέση της δικής μας πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα».

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι στο ψήφισμα δεν περιέχεται οποιασδήποτε μορφής χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει κάλεσμα για περαιτέρω εργασία στους επόμενους μήνες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, περίοδο για την οποία άλλωστε έχει εγκριθεί το ψήφισμα, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα περί Κύπρου ψηφίσματα και ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251, το οποίο με σαφήνεια ξεκαθαρίζει τη βάση λύσης του Κυπριακού. Υπογραμμίζεται δε «η σημασία πρακτικών βημάτων από ενδιαφερόμενα μέρη στο κυπριακό για να βοηθηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις, αναφορά η οποία εμμέσως παραπέμπει στην Τουρκία».

    Παράλληλα, «το ψήφισμα υιοθετεί προηγούμενες αναφορές για το ρόλο και την παρουσία της UNFICYP χωρίς να υιοθετεί σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απειλή για αλλαγή τους στάτους της UNFICYP στην Κύπρο ανάλογα με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις».

    Τέλος ανέφερε, «το ψήφισμα επαναλαμβάνει το λεκτικό προηγούμενων ψηφισμάτων για κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια. Καλεί επίσης τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να διανοίξουν κι άλλα σημεία διέλευσης και να ολοκληρώσουν το έργο της αποναρκοθέτησης».

    Αποτιμώντας το ψήφισμα θετικά, είπε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, «θέλουμε να σημειώσουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν ουσιαστικά οι προληπτικές, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευρύτερα της Κυβέρνησης».

    [02] Συνάντηση ΥΠΕΞ με Πρόεδρο Ουκρανικού Κοινοβουλίου

    Συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή με αντιπροσωπεία του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σώματος, Volodymyr Lytvyn, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης Κύπρου Ουκρανίας και συζητήθηκαν τρόποι για επίτευξη του κοινού στόχου για εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των αμοιβαίων επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και την αντιπροσωπεία του για τη διαχρονική τήρηση θέσης αρχών της Ουκρανίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [03] Ιερώνυμος : Τέλος στην κατοχή της Κύπρου

    Ηρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως ``εδώ στην Κύπρο υπάρχει έντονη η προσωποποίηση της υποκρισίας``.

    ``Πολλά δάκρυα κροκοδείλια, αλλά και φωνές ακούγονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη, όλοι - και δήθεν πολιτισμένοι λαοί - κάνουν πως δεν ακούνε και πως δεν καταλαβαίνουν. Ηρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί τέλος στην κατοχή της Κύπρου», τόνισε.

    Κατά τη συνάντηση τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε ``χαρά και συγκίνηση για την αρχοντική φιλοξενία και την αγάπη του Μακαριότατου και των άλλων αγίων Αρχιερέων από προχθές``.

    [04] ΥΠΕΣ:Οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας μετά το τέλος σύσκεψης στο Υπουργείο με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, το Γενικό Εφορο Εκλογής και τους εφόρους εκλογών, με αφορμή την παρότρυνση της ΠΑΣΥΔΥ προς τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εργαστούν στις εκλογές της Κυριακής.

    Παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να λύσουμε τα προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιάζονται, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, τονίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία είναι η κορυφαία έκφραση της Δημοκρατίας ``και δεν μπορεί να αναστέλλεται``. Ο ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ότι αύριο στις 10 το πρωί θα γίνει νέα σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και τα δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης απηύθυνε έκκληση προς στην ΠΑΣΥΔΥ να επανεξετάσει τη θέσης της, προσθέτοντας ότι θα αποστείλει επιστολή προς την οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, ζητώντας να απαντήσει γραπτώς μέχρι τη μία το μεσημέρι σήμερα κατά πόσο διαφοροποιείται.

    Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι οι εκλογές Τοπικών Αρχών, μαζί με τις εκλογές των Σχολικών Εφορειών που γίνονται ταυτόχρονα, είναι οι πιο σύνθετες εκλογές και απαίτησαν μεγάλη προσπάθεια τους προηγούμενες μήνες για να λυθούν προβλήματα, την εκπαίδευση των Προεδρευόντων των εκλογικών τμημάτων και του άλλου προσωπικού, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στα τελευταία στάδια αυτής της προετοιμασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 December 2011 - 20:29:16 UTC