Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες
  • [02] ΥΠΑΜ: Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
  • [03] Συνετή εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, συστήνει ο ΥΠΕΣ
  • [04] Εκκληση Προέδρου για αυτοσυγκράτηση

  • [01] Συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες

    Με νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου συνεχίζονται τη Δευτέρα οι απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 1000 στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά το πέρας της οποίας η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ είχε δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων και το περιουσιακό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου, είχε πει ότι ``το ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων νομίζω είναι παραπάνω από ξεκάθαρο, για να συνεχίζεται η συζήτηση``.

    Είπε ακόμα ότι έγινε μια πρώτη ανταλλαγή σε σχέση με το περιουσιακό το οποίο η ε/κ πλευρά συνδέει με το εδαφικό.

    [02] ΥΠΑΜ: Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

    Την αποφασιστικότητα της Κύπρου στην άσκηση των αυτονόητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με σεβασμό και απόλυτη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα - τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε σε ομιλία του ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στη «διαφαινόμενη», όπως είπε, ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου, όπως και του Ισραήλ, η οποία δημιουργεί νέα ενεργειακά δεδομένα, τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την Ευρώπη.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στο γεωστρατηγικό στίγμα της Κύπρου, το οποίο έχει καθορίσει και την ιστορία της, τονίζοντας ότι «μέσα από ένα σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό και με μια υπεύθυνη πολιτική διαχείριση η Κύπρος μπορεί να αλλάξει την ίδια την ιστορία της. Να μετατραπεί, δηλαδή, από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε χώρο συνεργασίας και ανάπτυξης, σε παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας για την περιοχή.

    Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε και στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα την ακολουθήσει συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος έντασης και οξύτητας στην περιοχή.

    [03] Συνετή εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, συστήνει ο ΥΠΕΣ

    Προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και ελπίδα για τις επερχόμενες γενιές για ένα ασφαλές μέλλον «που δεν πρέπει να χαθεί από δικές μας άκαιρες, άσοφες και επιπόλαιες πολιτικές κινήσεις», δίνει η σωστή, συνετή και αειφόρα εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε ομιλία σε εκδήλωση στην Αθήνα , ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος προχωρά εφαρμόζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενεργώντας πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τηρώντας τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας. Προχώρησε, είπε, στον πρώτο γύρο αδειοδότησης των κυπριακών οικοπέδων, με κατάληξη τη συμφωνία με τη Noble Energy, για το οικόπεδο 12.

    Όπως είπε «η Κυβέρνηση Χριστόφια, έχοντας θέσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, προχωρά με το στρατηγικό σχεδιασμό του όλου θέματος έρευνα, ανόρυξη, δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», σημειώνοντας ότι υπάρχει απόφαση να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η προκήρυξη και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης όλων των τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, πλην του 12, ακολουθώντας το ίδιο νομικό πλαίσιο και τις ίδιες διαδικασίες όπως και στον πρώτο γύρο.

    Σημειώνοντας τις απειλές της Τουρκίας, με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση των τυχόν υπαρχόντων υδρογονανθράκων που εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις «καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια» προς τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και, ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την έγκαιρη κινητοποίηση από μέρους μας διάφορων διεθνών και περιφερειακών μηχανισμών ασφάλειας.

    [04] Εκκληση Προέδρου για αυτοσυγκράτηση

    Εκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους για αυτοσυγκράτηση και κοινή προσπάθεια για να τεθεί η κυπριακή οικονομία ξανά σε ανοδική τροχιά, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα του 5ου τακτικού εκλογικού συνεδρίου των Ενωμένων Δημοκρατών. «Δεν μπορούμε από τη μια να λαμβάνουμε μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας και από την άλλη να θέτουμε εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του κράτους και κατ επέκταση της ίδιας της οικονομίας», υπέδειξε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα στο Προεδρικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη βάση των μέτρων που πρότεινε η Κυβέρνηση, είπε ότι αυτή στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα και ότι καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους από τη Βουλή. «Δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συνεργασία μας με την πλειοψηφία της Βουλής δεν ήταν πάντοτε αγαστή, όχι από δική μας υπαιτιότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Δήλωσε ότι προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής αλλά και η καταψήφιση κυβερνητικών προτάσεων αποστέρησαν από το κράτος σημαντικά έσοδα, αναφέροντας ότι το σύνολο απώλειας εσόδων που αποτελεί προϊόν αποφάσεων της πλειοψηφίας της Βουλής υπολογίζεται στα 345εκ. ευρώ ετησίως.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ προανήγγειλε και άλλα μέτρα, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ανεργίας είναι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 December 2011 - 10:29:11 UTC