Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Μαρκουλλή στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ
  • [02] Λίγες οι γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων
  • [03] Εισηγήσεις Υπ. Εργασίας στο Συμβούλιο Απασχόλησης ΕΕ
  • [04] Αύξηση εσόδων από τουρισμό

  • [01] Παρέμβαση Μαρκουλλή στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ

    Ανταλλαγή απόψεων με το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ελ Αράμπι για τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια γεύματος με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου ήταν το Μεσανατολικό, οι εξελίξεις στη Συρία, όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία και η Υεμένη.

    Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Κύπρος θεωρεί τη Σερβία ως μία εκ των πλέον σημαντικών χωρών της περιοχής και υποστηρίζει πλήρως την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και την απόδοση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι αυτή η προοπτική ένταξης δεν πρέπει να συνδέεται με το θέμα του Κοσόβου και το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ταυτόχρονα δε ενδυναμώνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τον Πρόεδρο Tadic στην ίδια τη χώρα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη του Κοσόβου. Ανέφερε, επίσης, ότι η σχέση και η πολιτική της ΕΕ έναντι του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω του διεθνούς νομικού πλαισίου που παρέχει το ψήφισμα 1244/99 του Σ.Α. του ΟΗΕ και τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

    Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως και ενεργά την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, γιατί θεωρεί ότι αυτή η προοπτική αποτελεί ταυτόχρονα μια διαδικασία ειρήνευσης σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

    Αναφορικά με την Αίγυπτο, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα, στα οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζεται ανησυχία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και την έκρηξη της βίας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν και χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και καλούν τις αιγυπτιακές Αρχές να προβούν σε ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με το θάνατο διαδηλωτών. Στα Συμπεράσματα, ενώ σημειώνεται ο ηγετικός ρόλος της χώρας στην περιοχή, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα τερματισμού του στρατιωτικού καθεστώτος και επαναλαμβάνεται η στήριξη της ΕΕ προς μια δημοκρατική Αίγυπτο.

    Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Υεμένη, μεταξύ άλλων, η ΕΕ χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας που προωθήθηκε από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, με την οποία ανοίγεται ο δρόμος για την παράδοση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Saleh στον Αντιπρόεδρο Hadi, τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι Υπουργοί Εξωτερικών καλούν όλα τα μέρη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση. Τέλος, εκφράζεται ετοιμότητα παροχής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τη χώρα.

    Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία, μέσω των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου η ΕΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις Συριακές Αρχές, εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για επίλυση της κρίσης της χώρας, καλωσορίζει την πρόσφατη επιβολή μέτρων εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και χαιρετίζει το ψήφισμα της 3ης Επιτροπής της Γ.Σ. του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών καλωσορίζουν, επίσης, τις ενέργειες του Αραβικού Συνδέσμου για ανάπτυξη σχέσεων με τη συριακή αντιπολίτευση.

    Σχετικά με το Ιράν υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα, στα οποία το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ιδιαίτερα υπό το φως των ευρημάτων της νέας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού για την Ατομική Ενέργεια και αποφάσισε όπως εξετάσει την επέκταση κυρώσεων και σε άλλους τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, οι μεταφορές και η ενέργεια, κάτι που θα συγκεκριμενοποιηθεί προσεχώς. Από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την βρετανική Κυβέρνηση για τις επιθέσεις εναντίον της βρετανικής Πρεσβείας στη Τεχεράνη, πράξη που καταδικάστηκε ως παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

    Μετά από συζήτηση διαφόρων πτυχών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε Συμπεράσματα, στα οποία, μεταξύ άλλων, δίνεται έμφαση σε μια πιο αποδοτική ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στην εφαρμογή προγραμμάτων συγκέντρωσης και διαμοιρασμού στρατιωτικών δυνατοτήτων (Pooling and Sharing) και στην ενδυνάμωση και αποτελεσματικότερη χρήση των δομών σχεδιασμού και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το αν η Κύπρος εμπόδισε την επίσκεψη και συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη σημερινή συζήτηση για την κατάσταση στις αραβικές χώρες, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου προσκλήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ λόγω του σημαντικού συγκεκριμένου ρόλου που διαδραματίζει στα θέματα του Μεσανατολικού γενικότερα και ειδικότερα στη Συρία.

    Πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκε, όπως είπε, ότι υπήρχε σκέψη να προσκληθεί ο κ. Νταβούτογλου την ίδια μέρα και στο ίδιο γεύμα με τον κ. Ελ Αραμπί. Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την άποψη στο γραφείο της Υπατης Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, ότι δεν είχε τεθεί θέμα πρόσκλησης του κ. Νταβούτογλου και δεν υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση, ούτε οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ που δίνει συγκεκριμένο ρόλο της Τουρκία, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Συρία. «Εκφράσαμε αυτές τις απόψεις στην κ. Αστον και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν είναι ώριμη η περίπτωση για πρόσκληση στον κ. Νταβούτογλου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

    Σήμερα, η κ. Αστον έφερε συγκεκριμένη πρόταση για πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια. Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι εάν πρόκειται για παρουσία για συγκεκριμένο θέμα, η Κύπρος δεν έχει αντίρρηση γιατί δ»εν αποδίδουμε συγκεκριμένο ρόλο στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας». Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το 2007 είχε προκληθεί πάλι ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε παρόμοιο γεύμα. Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί όπως είπε, σε ένα από τα προσεχή συμβούλια, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, ενώ θα είναι για θέματα της Μέσης Ανατολής.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του γεύματος ο κ. Ελ Αραμπί ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε ρόλο, ιδιαίτερα στρατιωτικό, στην Τουρκία.

    [02] Λίγες οι γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων

    Μόνο τέσσερις γυναίκες επί συνόλου 87 υποψηφίων Δημάρχων έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, ενώ σε σύνολο 1,850 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων μόνο οι 400 εξ αυτών είναι γυναίκες.

    Οσον αφορά στη Βουλή, η εκπροσώπηση γυναικών κατατάσσει την Κύπρο 25η από τα 27 κράτη μέλη σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνών Κοινωνικού Φύλου (ΜΙΕΚΦ), η οποία κατέληξε και στη Βουλή με την επίδοση υπομνήματος στον Πρόεδρό της Γιαννάκη Ομήρου.

    Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο κ. Ομήρου κάλεσε «τους πολίτες στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές να ψηφίσουν και γυναίκες, όχι μόνο άντρες και για τις θέσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων και των Σχολικών Εφόρων».

    [03] Εισηγήσεις Υπ. Εργασίας στο Συμβούλιο Απασχόλησης ΕΕ

    Η συμβολή του Συμβουλίου Απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε παρέμβασή της στη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισήμανε ότι στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον η πιο ασφαλής και σίγουρη οδός για να υπάρξει η αντίστροφη μέτρηση για την ανεργία, είναι η επαναφορά των κρατών μελών σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και η διασύνδεση της απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού με τους αναπτυξιακούς στόχους.

    Η κ. Χαραλάμπους εισηγήθηκε ως άκρως απαραίτητα μέτρα, τη συνέχιση των ειδικών πολιτικών για υποβοήθηση της ένταξης των ανέργων και των νέων στην εργασία, την υιοθέτηση πολιτικών κατάρτισης που διασυνδέουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, την ανάπτυξη στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών για δημιουργία ενός ισορροπημένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την επικέντρωση σε δράσεις και πολιτικές που υποβοηθούν την ένταξη στην απασχόληση των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των νέων απόφοιτων και των νέων χωρίς εργασιακή πείρα.

    [04] Αύξηση εσόδων από τουρισμό

    Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό το μήνα Οκτώβριο 2011 ανήλθαν σε 188,8 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 175,5 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου σημειώνοντας αύξηση 7,5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2011, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 1.642,9 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 1.446,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 13,6%.

    Οι συνολικές αφίξεις των τουριστών για το μήνα Οκτώβριο ανήλθαν στις 259.863 σε σύγκριση με 241.698 την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η συνολική μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στην Κύπρο για τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 9,3 μέρες σε σύγκριση με 9,2 μέρες τον Οκτώβριο του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 December 2011 - 18:29:11 UTC