Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος : Ζωτικής και εθνικής σημασίας η οικονομία
  • [02] Σε δείπνο Χριστόφιας-Ερογλου-Ντάουνερ στις 5 Ιανουαρίου
  • [03] Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την Κύπρο, δηλώνει ο Ρεν
  • [04] Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση με ΔΗΣΥ

  • [01] Πρόεδρος : Ζωτικής και εθνικής σημασίας η οικονομία

    Το θέμα της οικονομίας είναι ζωτικής και εθνικής σημασίας και πρέπει να είναι κοινή η προσπάθεια, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους.

    Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και κληθείς να αναφερθεί στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για θέματα οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όσα περισσότερα λέγονται μπορεί να προκαλέσουν και ζημιά».

    «Θεωρώ», συνέχισε, «ότι όντως είναι ζωτικής και εθνικής σημασίας το θέμα της οικονομίας, αλλά δεν πρέπει να είναι προσπάθεια κανενός από εμάς, ή από τους ηγέτες κομμάτων, με πρώτη την Κυβέρνηση, να δώσει μηνύματα ότι ποδηγετεί». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια και όλοι πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει Κυβέρνηση όντως και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, αφού διαβουλευτεί με τα κόμματα, ασφαλώς, διότι είναι ζητήματα που θα περάσουν και από τη Βουλή και χρειάζεται συναίνεση».

    «Δεν μας κυβερνούν ούτε τα συνδικάτα, εγώ λέγω, ούτε και οι εργοδότες. Αρα, χρειάζεται ένας κοινωνικός διάλογος με όλους και τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν τα όργανα της εξουσίας», κατέληξε.

    [02] Σε δείπνο Χριστόφιας-Ερογλου-Ντάουνερ στις 5 Ιανουαρίου

    Κοινή πρόσκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη για δείπνο στις 5 Ιανουαρίου απεύθυναν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτοί ``είχαν μια μακρά και ζωντανή συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών``.

    Η συζήτηση αυτή, ανέφερε, θα συνεχιστεί πάλι την Πέμπτη στις 10 το πρωί, όταν οι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί.

    Διευκρίνισε ότι μετά την Πέμπτη το πρωί, θα υπάρξουν συναντήσεις και το ``σχέδιο`` όπως εξήγησε, θα είναι ``οι ηγέτες να συναντώνται περισσότερο ή λιγότερο κάθε Δευτέρα μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου``.

    Αυτό, συνέχισε, ο κ. Ντάουνερ, πιθανόν να διαφοροποιείται από καιρό εις καιρό από τις καταστάσεις αλλά αυτή, σημείωσε, είναι η πρόθεση σε αυτό το στάδιο.

    [03] Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την Κύπρο, δηλώνει ο Ρεν

    Ο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το ευρώ, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε την Δευτέρα «ενθαρρυντικά» τα μηνύματα που λαμβάνει η Επιτροπή από την Κύπρο, τη Μάλτα, και το Βέλγιο, τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει ήδη αναληφθεί δράση για τη λήψη μέτρων διόρθωσης του ελλείμματος.

    Οπως είναι γνωστό, στις 10 Νοεμβρίου ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι έστειλε επιστολή στις τρεις χώρες με τις οποίες διαπίστωνε αποκλίσεις στην πορεία του ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ τις προειδοποιούσε ότι εάν δεν λάβουν διορθωτικά μέτρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Κομισιόν να ενεργοποιούσε την νέα αυστηρή νομοθεσία, η οποία προβλέπει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αμαντέο Αλταφάιγ, τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 23 Νοεμβρίου, ενώ θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή χρηματικών κυρώσεων της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν τεθεί.

    [04] Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση με ΔΗΣΥ

    Κάτι περισσότερο από συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδης.

    Ο κ. Καζαμίας πήρε μέρος στη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ συμμετείχε και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΔΗΣΥ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Στις δηλώσεις του, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχει σύγκλιση επί του προτεινόμενου πακέτου, που ο ίδιος είχε παρουσίασε στις 11 Νοεμβρίου, ενώ λαμβάνονται υπόψη θέσεις που διατύπωσαν και τα πολιτικά κόμματα, προσθέτοντας ότι ελπίζει όλο θέμα να ρυθμιστεί μέχρι την ψηφοφορία επί του κρατικού προϋπολογισμού στις 15 Δεκεμβρίου για να σταλούν τα σωστά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό.

    Ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συναντήσεις με τους Αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει κοινή συνάντηση με τους Αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων στην παρουσία αξιωματούχων των οικονομικών επιτελείων κάθε κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή στις 10:00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 November 2011 - 18:29:13 UTC