Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάλλον ``τεχνοκρατική`` η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής:Να καταγγελθεί η Τουρκία για τη λεγόμενη ΑΟΖ των

    Τ/κ


  • [01] Μάλλον ``τεχνοκρατική`` η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία της έκθεσης του γενικού γραμματέα, για την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η οποία αναμένεται να υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Γραμματεία διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να περιέχονται σ αυτήν εκπλήξεις.

    Θα ασχολείται κυρίως με τις εξελίξεις που αφορούν αποκλειστικά στην αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης, ενώ οι αναφορές του στα θέμα αλλαγών της δομής της θα κινηθούν στα ίδια με τα προηγούμενη πλαίσια.

    Η κυπριακή διπλωματία συνέχισε τις επαφές με τη Γραμματεία, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην έδρα του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ότι η έκθεση θα είναι «τεχνοκρατικού χαρακτήρα».

    Αναμένεται επίσης στην έκθεση να συμπεριλαμβάνεται και παράγραφος για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα κινηθεί στο πλαίσιο της δήλωσης του Μπαν Γκι μουν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Greentree. Η Λευκωσία έχει στείλει το μήνυμα ότι το αισιόδοξο κλίμα που διακατείχε τη δήλωση του γενικού γραμματέα, με τις αναφορές περί προόδου στις διαπραγματεύσεις, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    [02] Πρόεδρος Βουλής:Να καταγγελθεί η Τουρκία για τη λεγόμενη ΑΟΖ των Τ/κ

    Παρανομία επί της παρανομίας χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξόρυξη εντός της λεγόμενης ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να καταγγείλει αυτή την ενέργεια της Αγκυρας σε όλα τα διεθνή βήματα.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Τουρκίας και των Τ/κ να προχωρήσουν σε εξόρυξη στην ξηρά εντός της λεγόμενης ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι παρανομία επί της παρανομίας».

    Η Τουρκία, πρόσθεσε «συνεχίζει για 37 τώρα την κολοσσιαία παρανομία της στρατιωτικής κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα προχωρούν ένα βήμα παρακάτω σε μια προσπάθεια διεκδίκησης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλήρη σύγκρουση, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και με όλες τις αρχές και τις αξίες που καθορίζει ο παγκόσμιος και ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός».

    Ασφαλώς συνέχισε «θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και άμεση και αποφασιστική καταγγελία της Τουρκίας και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Ο Γιαννάκης Ομήρου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις πιέσεις της Τουρκίας προς το Λίβανο για να μην υπογραφεί από το κοινοβούλιο της χώρας η συμφωνία για την ΑΟΖ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης της φίλης χώρας του Λιβάνου για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να τεθεί σε εφαρμογή, αφού επικυρωθεί από το Λιβανέζικο κοινοβούλιο, η συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών».

    Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστέψω, συνέχισε «ότι υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μπορέσει να εκβιάσει ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την φίλη χώρα του Λιβάνου να μην υλοποιήσει μια συμφωνία η οποία διαμορφώθηκε και συνομολογήθηκε στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 November 2011 - 10:29:11 UTC