Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

    Πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έναντι της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Πρόκειται για την παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια με εξοικονόμηση 355 εκ. ευρώ (125 εκ. 2012 και 230 εκ. το 2013), την κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δυο χρόνια και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής ενός τέλους 0,5% επί του ετήσιου τους τζίρου για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει σε λίγες μέρες τις μελέτες και προτάσεις του που αφορούν την ώθηση της ανάπτυξης με έργα τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα και θα τα παρουσιάσει αμέσως με την ολοκλήρωσή τους.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει όλες τις μεγάλες συντεχνίες - πλην μίας, όπως είπε - και θα επικοινωνήσει μαζί τους εκ νέου τη Δευτέρα για να διευθετηθούν χωριστές συναντήσεις.

    Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά, μαζί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό πρέπει να εγκριθούν πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, διορία που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Πρέπει να καταλάβου είτε μας αρέσει είτε όχι ότι έχουμε και κοινοτικές υποχρεώσεις και η υποχρέωση η οποία είναι ρητή εδώ και δύο χρόνια είναι πως η Κύπρος ξεκινώντας το 2012 καταθέτοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό της οφείλει να πείσει με την ετοιμασία μεσοπρόθεσμου πλαισίου σταθερότητας που καλύπτει τριετές χρονικό πλαίσιο ότι θα φτάσουμε σε μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014``, τόνισε.

    Οπως είπε, ``αν καταφέρουμε να πείσουμε τους κοινοτικούς εταίρους και όσους μας παρακολουθούν ότι είμαστε αξιόπιστοι τότε εκλείπει και ο λόγος ουσιαστικά της αποστολής της τελευταίας επιστολής που πήραμε από τον αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν και που μας ελέχθη ότι αν δεν νοικοκυρευτούμε επιβάλλεται ένα πρόστιμο ύψους του 0,2% του ΑΕΠ που με τις σημερινές συνθήκες σημαίνει 36 εκ. ευρώ``.

    Ειδικότερα, σε σχέση με το πάγωμα των μισθών για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι αυτό, πέραν από τις γενικές μισθολογικές αυξήσεις, αφορά και τις προσαυξήσεις που δίνονται αυτόματα, αλλά και το τιμαριθμικό επίδομα που υπολογίζεται ανά εξαμηνία

    ``Τον μισθό που θα παίρνει κάποιος στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 θα τον παίρνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και η οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα επέλθει από 1η Ιανουαρίου του 2014``, εξήγησε.

    Οσον αφορά το τέλος στους υψηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η βάση καθορίστηκε στις 2.500 ευρώ και άνω με μια κλιμάκωση στη βάση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή από 2.500-3.500 επιβολή τέλους 0,5%, από 3.500 - 5000 1% και από 5.000 και άνω επιβολή τέλους 1,5% για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Σε παρατήρηση ότι το όριο των 2.500 δεν θεωρείται υψηλό, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο μέσος όρος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.900 ευρώ, προσθέτοντας ότι το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου και το θέμα της οικονομικής κρίσης αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

    ``Κρίνω είναι μια σωστή προσέγγιση να καλείται ο καθείς αν είναι δυνατόν όχι από το υστέρημά του, έστω και συμβολικά, να συμβάλει στο ξεπέρασμα αυτής της κρίσης``, είπε.

    Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καζαμίας κάλεσε το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών και το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζικών υπαλλήλων στη βάση της απόφασης της Κυβέρνησης να πράξουν το ίδιο και να διευθετήσουν ουσιαστική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

    ``Είμαι σίγουρος ότι η σκέψη του καθενός, προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις για να τις υλοποιήσει δεν μπορεί να έχει άλλο κριτήριο εκτός από το δημόσιο συμφέρον``, υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας.

    Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί το θέμα του παγώματος των μισθών στον δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι οι συντεχνίες αντιτίθεται στην επιβολή τέτοιου μέτρου, ο κ. Καζαμίας, αφού εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη γιατί, όπως είπε, ``η ευημερία του καθενός προσώπου ξεχωριστά ή του οποιουδήποτε κοινωνικού συνόλου γενικότερα, είτε αυτό είναι επαγγελματική τάξη, ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιούμαστε να τη βλέπουμε ξεχωριστά από το δημόσιο συμφέρον και από το μέλλον που πρέπει να διαγραφεί για αυτό τον τόπο``.

    ``Το κακόν αυτού του τόπου που ονομάζεται Κύπρος είναι ότι μέχρι τώρα, στα πενήντα χρόνια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποτε αντιμετωπίζαμε ένα θεσμικό πρόβλημα το αφήναμε να περάσει λέγοντας είτε από μέσα μας είτε από έξω μας ας το αφήσουμε για τους επόμενους``, είπε ο κ. Καζαμίας και συνέχισε: ``Δεν πάει άλλο, οφείλουμε να πάρουμε θεσμικές αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να συσταρίσουμε τα δημοσιονομικά μας, για να βελτιώσουμε την εικόνα της κυπριακής οικονομίας και να δικαιούμαστε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον``.

    Εξάλλου, σε ερώτηση για την προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. ΚΑζαμίας, διευκρινίζοντας ότι δεν καθορίζει την απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόνισε ότι με την υπευθυνότητα που θέλω να πιστώνω όλες τις πολιτικές πλευρές θεωρώ δεδομένη τη θετική τους τοποθέτηση``.

    Υπενθύμισε επίσης όλους όσοι επικαλούνται τους οίκους αξιολόγησης, αλλά ``το ξέχασαν ή θεληματικά το παραβλέπουν`` ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ουσιαστικό στοιχείο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία απαιτείται από πλευράς τόσο της Κυβέρνησης όσο και από πλευράς πολιτικών δυνάμεων.

    Φοροδιαφυγή ----------- Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας απέρριψε τη θέση που διατυπώνεται ότι πριν η Κυβέρνηση προχωρήσει στο πάγωμα των μισθών θα πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

    Επεσήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περίπου εξεταστεί περίπου 3.000 φορολογικοί φάκελοι, με τους 1.407 να αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ελεύθερους επαγγελματίες όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ιατροί δικηγόροι και άλλα επαγγέλματα, στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο επιπρόσθετων 50 εκ. ευρώ, ενώ τα ποσά που οι ίδιοι είχαν δηλώσει να ανέρχονταν σε 53 εκ. ευρώ.

    ``Αυτό ως απάντηση όλων εκείνων που ισχυρίζονται ότι δεν καταβάλλεται προσπάθεια δίωξης της φοροδιαφυγής``, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι δόθηκαν οδηγίες για επιτάχυνση και διεύρυνση των εξετάσεων τέτοιων φορολογικών φακέλων.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στα πρόθυρα να επαναφέρει τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης της υποβολής φορολογικής δήλωσης για όλους ανεξάρτητα τους εισοδηματίες είτε είναι κάτω ή πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.

    Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλους όσοι ``κρύβονται με τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης`` ακόμη και τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν το αφορολόγητο εισόδημα``.

    ``Αρα όλοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους και με υπεύθυνη δήλωση θα λεν το εισόδημά τους, είτε αυτό είναι φορολογητέο είτε αυτό είναι αφορολόγητο, οπότε το Τμήμα θα κάνει αυστηρό δειγματοληπτικό έλεγχο``, είπε, προσθέτοντας ότι αυτοί οι οποίοι κάνουν ψευδή δήλωση θα έχουν τις συνέπειες του νόμου που ως Υπουργός θα ζητήσω να γίνουν ακόμη αυστηρότερες.

    Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλεται εντονότερη προσπάθεια για τη σύνδεση διαφόρων κρατικών τμημάτων όπως το ΤΕΠ, το ΦΠΑ, τον Εφορο Εταιρειών και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Υπηρεσιών, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η δυνατότητα αυστηρότερου ελέγχου της φοροδιαφυγής.

    Ερωτηθείς αν έχουν κάποιοι διωχθεί για φοροδιαφυγή, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο στόχος δεν είναι στέλλονται άνθρωποι στη φυλακή, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία επιτρέπει να γίνεται και διακανονισμός, με επιβολή προστίμου και έντοκης επιβάρυνσης.

    Προειδοποίησε, τέλος, ότι θα εξετάσει στο μέλλον το κατά πόσον θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων.

    Ευρωζώνη - Μετάδοση της Κρίσης ------------------------------ Ο κ. Καζαμίας είπε ότι το ΥΠΟΙΚ ανησυχεί από το ύψος στο οποίο έχουν εκτοξευθεί τα spreads χωρών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα σε χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

    ``Βεβαίως και ανησυχούμε και παρακολουθούμε πολύ στενά αυτές τις εξελίξεις``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δύο σχετικών νομοθετημάτων που είχαν κατατεθεί στη Βουλή πριν δύο εβδομάδες και ``πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτησή της την ερχόμενη εβδομάδα έτσι που να είμαστε και νομοθετικά θωρακισμένοι αναφορικά με την διαχείριση πιθανών κρίσεων, αλλά και της δημιουργίας και λειτουργίας του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας``.

    [02] ΥΠΕΞ - ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με την προετοιμασία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας παράλληλα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κινηθούν με «με πολύ πιο υψηλές ταχύτητες» για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

    Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης συμπλήρωσε εξάλλου ότι επιτελείται πολύ σοβαρό έργο από όλα τα Υπουργεία, είπε όμως ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί.

    Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση της διευρυμένης Υπουργικής Επιτροπής για θέματα Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, με τη συμμετοχή όλων των Υπουργών της Κυβέρνησης, υπό την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, του Υφυπουργού Προεδρίας Ανδρέα Μαυρογιάννη και άλλων αξιωματούχων.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, εγκρίθηκε ένας κατάλογος 21-22 επιπρόσθετων συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας στην Κύπρο, οι οποίες θα παραπεμφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αναθεωρηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ο τελικός αριθμός των συναντήσεων που είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Εξισώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας ανδρών και γυναικών, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    «Το ποσοστό των ανδρών στην απασχόληση από 85,2% κατήλθε στο 81,6%, ενώ των γυναικών παρέμεινε περίπου αμετάβλητο στο 68,2%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στα δυο φύλα έχουν σχεδόν εξισωθεί, αφού το ποσοστό των γυναικών από 4,6% αυξήθηκε στο 7,0% και των ανδρών από 3,4% έφτασε στο 7,2%», είπε η κ. Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της σε ημερίδα με θέμα «Διεθνής Οικονομική Κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων», τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παρούσα κρίση έχει πλήξει και άνδρες και γυναίκες, και ότι η ανεργία ανάμεσα στα δύο φύλα έχει καταστεί πιο ομοιογενής, εντούτοις δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η διάσταση του φύλου και οι παραδοσιακές ανισότητες οξύνονται εν μέσω κρίσης».

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι το κεφάλαιο της ισότητας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τις δημοσιονομικές δυσκολίες».

    Είπε πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και συμμετοχής των γυναικών στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως και οι ενέργειες για πολιτικές που να βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 November 2011 - 18:29:11 UTC