Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ είναι ``μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να βγάλουμε την Κύπρο προς τα έξω ως ένα κράτος ευρωπαϊκό, χωρίς κρυφή ατζέντα, που θα λειτουργήσει ως προεδρεύουσα χώρα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τα κονδύλια για τη διαφώτιση, στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν τη διαφώτιση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο θέμα της διαφώτισης και να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε λεφτά, τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια σημαντική μετακίνηση από τον κλασσικό τρόπο χρησιμοποίησης διαφωτιστικού υλικού και μετακινούμαστε από το έντυπο υλικό προς το ηλεκτρονικό υλικό, αξιοποιώντας τόσο ηλεκτρονικές εκδόσεις όσο και το διαδίκτυο``.

    Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενόψει της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, θα προσληφθούν με ετήσιο συμβόλαιο (από 1η Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου του 2012) 13 λειτουργοί που θα πλαισιώσουν τους 11 Υπουργούς, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για ευρωπαϊκά θέματα, προσθέτοντας ότι αυτοί θα συνοδεύουν τους Υπουργούς στις διάφορες ομάδες στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ που θα γίνονται είτε στην Κύπρο είτε στις Βρυξέλλες για θέματα της προεδρίας της ΕΕ.

    ``Θα έχουν γνώση για ό,τι γίνεται και θα μπορούν να χειριστούν ζητήματα είτε απορρέοντα είτε ζητήματα που αφορούν τη δημοσιότητα``, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ``η ΕΕ μας επιβάλει μέσα από ένα ταχύ τρόπο, μόλις τελειώνει μια ομάδα εργασίας ή ένα Συμβούλιο αμέσως να εκδίδονται, αρχικά μια λιτή ανακοίνωση που θα βγαίνει στην ιστοσελίδα της προεδρίας, όπου θα καταφεύγει το κάθε ΜΜΕ`` διεθνώς, και μετά ένα κείμενο στο αγγλικά.

    Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει επί του προκειμένου και έχει αποστείλει την απόφαση του στη Βουλή.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``πριν από ένα χρόνο η Τουρκία κατάφερε να γίνει μετοχικός συνέταιρος στο Euronews, έχει δημιουργήσει το τουρκόγλωσσο κανάλι του Euronews, στέλλοντας δημοσιογράφους στην έδρα του καναλιού, προσθέτοντας ότι ``αυτό επηρεάζει μια πηγή πληροφόρησης``.

    ``Το ίδιο έχει κάνει η Τουρκία και με άλλα ΜΜΕ, όπως είναι το CNN, έχει ισχυρές επαφές με το Αλ Τζαζίρα, ενώ έχει δύο δορυφόρους και στέλλει παγκοσμίως ειδήσεις``, πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η κ. Μαρκουλλή, ένα μεγάλο κομμάτι της διαφώτισης το έχει αναλάβει και το διεκπεραιώνει το ίδιο το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι από τις 55 διπλωματικές αποστολές μόνο οι 12 έχουν γραφεία Τύπου, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς γίνεται από τον αρχηγό της διπλωματικής αποστολής και από τους διπλωματικούς λειτουργούς.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου έχει παραχθεί ένα «σημαντικό έργο μέχρι σήμερα» όσον αφορά στις εκδόσεις για διαφώτιση, προσθέτοντας ότι κατά την κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα γίνει μία έκδοση που θα αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά με τους κατεχόμενους δήμους, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμένος μεταξύ των κατεχόμενων δήμων και των εκδόσεων τους».

    Σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Στεφάνου που κατέθεσε στην Επιτροπή, η διαμόρφωση και υλοποίηση της πολιτικής διαφώτισης γίνεται με ευθύνη της Υπουργικής Επιτροπής Διαφώτισης, της οποίας προεδρεύει η Υπουργός Εξωτερικών και συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις διάφορες δραστηριότητες για σκοπούς διαφώτισης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, διάφορες έντυπες εκδόσεις και παραγωγή DVD στην αγγλική γλώσσα που γίνονται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, εβδομαδιαίο πρόγραμμα 2,5 λεπτών από το CNN, τηλεοπτικό πρόγραμμα και μαγκαζίνο για ομογενείς, αποστολή καθημερινών ειδησεογραφικών δελτίων, ανασκόπηση Τύπου από το ΚΥΠΕ, αξιοποίηση από το ΓΤΠ πολλών ειδήσεων που ετοιμάζει το ΚΥΠΕ στα αγγλικά και τουρκικά για τις εκδόσεις του και άλλα.

    [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με το θέμα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ύβρη και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πάρει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πάρει απάντηση και από το Συμβούλιο της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου.

    Ταυτόχρονα, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά «πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειες της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας», ενώ σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη εντός των ημερών του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο θα δούμε τα θέματα που έχει εγείρει ο Λίβανος αναφορικά με τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου και πολλά άλλα θέματα για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και θέματα συνεκμετάλλευσης.

    Σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2012, ο οποίος προνοεί δαπάνες 87,16 εκατομμύρια ευρώ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι παρουσιάζει μια μικρή αύξηση 3,68% σε σύγκριση με άλλα Υπουργεία, όπου υπάρχουν μειώσεις, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ανάγκες της Κύπρου για την κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε προσωπικό η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες τόσο σε ό,τι αφορά σε προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε προσωπικό άλλων Υπουργείων και όλα αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Συνεπώς, συνέχισε, οι αυξημένες δαπάνες που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό οφείλονται στα ποσά αυτά για την Προεδρία. Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δραστηριότητες και τους στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν, κατά κύριο λόγο, «στην προσπάθεια για προώθηση των θέσεων μας αναφορικά με το πρώτο εθνικό μας θέμα που είναι το Κυπριακό, το οποίο περνά μια αρκετά κρίσιμη φάση».

    Οσον αφορά στο θέμα των ενεργειών για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και για το θέμα που αφορά στην καταγγελία των απειλών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκία σε σχέση με τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών για τη δημιουργία μιας νέας Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, της Διεύθυνσης Ενέργειας Πολιτικού Σχεδιασμού και Θαλασσίων Υποθέσεων, η οποία δημιουργήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της.

    [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν να αποτελέσουν παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης και ομαλότητας στην περιοχή, δήλωσαν οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας Δημήτρης Ηλιάδης και Δημήτρης Αβρααμόπουλος, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την άριστη και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο Υπουργείων. Στον πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εθνικής Αμυνας της χώρας, ο κ. Αβρααμόπουλος διαμήνυσε ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα δεν θα κάνει εκπτώσεις ή θα υποχωρήσει από τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τα οποία χαρακτήρισε αναφαίρετα.

    Από την πλευρά του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ, ο κ. Ηλιάδης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για την επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Υποδεχόμενος τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως ``το γεγονός ότι η πρώτη έξοδος εκτός συνόρων γίνεται με επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Ελλάδα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας``, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ``η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άψογη και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Αμυνας είναι εξαίρετη, καθημερινή και η επικοινωνία και ο συντονισμός ιδιαίτερα χρήσιμος και αποτελεσματικός``.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Αβρααμόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σήμερα εδώ για να μεταφέρει ``ένα μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης, αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό ελληνισμό``. Οπως ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ, ``στην προτεραιότητα των εθνικών μας θεμάτων είναι η Κύπρος, η Κύπρος η οποία αυτόν καιρό δίνει το δικό της αγώνα, πάντοτε έχοντας ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα, για να φτάσουμε όλοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι μια ενιαία αδιαίρετη Κύπρος, με όλους τους κατοίκους της, Ε/κ και Τ/κ, ενωμένους κάτω από την ίδια στέγη``.

    [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη σχολικών εφοριών υπέβαλαν την Πέμπτη την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 18 Δεκεμβρίου, για τους 12 δήμους της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, 10 στις ελεύθερες περιοχές και 2 στις κατεχόμενες.

    Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων έγιναν στους Εφόρους των εκλογικών περιφερειών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου τόσο για τους Δήμους των ελεύθερων περιοχών, όσο και για τους κατεχόμενους.

    Στους Δήμους των μεγάλων πόλεων υποψήφιοι είναι: για τον Δήμο Λευκωσίας, οι Ελένη Μαύρου με τη Δημοτική Συνεργασία για τη Λευκωσία, και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Κωσταντής Καντούνας. Για τον Δήμο Λεμεσού, ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού. Για τον Δήμο της Λάρνακας ο Νίκος Κλεάνθους και ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Στον Δήμο Πάφου οι Σάββας Βέργας, Φειδίας Σαρίκας και Ανδρέας Ευστρατίου.

    Σε πέντε Δήμους δεν θα διεξαχθούν εκλογές καθώς δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι. Πρόκειται για τους Δήμους Αμμοχώστου, όπου υποψηφιότητα υπέβαλε μόνο ο Αλέξης Γαλανός, Λευκονοίκου, όπου υποψήφιος είναι ο Μιχάλης Πήλικος, Καραβά, όπου υποψηφιότητα υπέβαλε μόνο ο Γιάννης Παπαϊωάννου, στο Δήμο Μόρφου μόνος υποψήφιος είναι ο Χαράλαμπος Πίττας, ενώ για τη Δημαρχία του νεοσύστατου Δήμου Υψωνα, η μόνο υποψηφιότητα προήλθε από τον νυν κοινοτάρχη, Αριστο Αριστείδου Παλούζα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 November 2011 - 16:29:10 UTC