Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΕΥΡΩBOYΛΗ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πραγματοποιείται την Τετάρτη νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου, μετά τις διήμερες συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο συγκρότημα Greentree της Νέας Υόρκης, στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

    Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Κύπρο και στη συνέχεια να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο, για να ξανασυναντηθούν μαζί του.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη λήξη των διήμερων συνομιλιών και τη δήλωση του κ. Μπαν, ο ίδιος ``συμφωνεί απόλυτα μαζί του`` και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εξαντλήσει ``όλες τις δυνατότητες, που προσφέρονται στο πλαίσιο της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας, για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου``.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησε παράλληλα σαφές ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έγινε λόγος για άσκηση επιδιαιτησίας ούτε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    [02] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Μείωση στα 3,3 δισ. ευρώ, παρουσίασε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου, με βάση μη εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2011, σε σύγκριση με έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές της Κύπρου αυξήθηκαν κατά 30% την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2011, στα 900 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 700 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ οι κυπριακές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%, στα 4,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, πλεόνασμα 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2011 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με πλεόνασμα 0,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011.

    Τον Αύγουστο του 2011 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης είχε σημειώσει έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 6,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010. Με βάση εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές κατά 3,2%.

    Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ των ``27`` παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2011 έλλειμμα 10,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 13,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2010. Τον Αύγουστο του 2011, το εμπορικό ισοζύγιο είχε σημειώσει έλλειμμα 17,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 19,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010. Με βάση εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011, οι εξαγωγές της ΕΕ των ``27`` μειώθηκαν κατά 0,7% και οι εισαγωγές κατά 3,4%.

    [03] ΥΠΕΞ - ΕΥΡΩBOYΛΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου και οι προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, ήταν τα θέματα για το οποία ενημέρωσε η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τους Αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και άλλους σημαντικούς Ευρωβουλευτές και Προέδρους Επιτροπών στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις εντατικές προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσει τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ενωση, όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η οικονομική διακυβέρνηση και η Διεύρυνση αλλά και να δώσει το δικό της στίγμα ως προεδρεύουσα χώρα με θέματα που θα θέσει ως προτεραιότητες της Προεδρίας της.

    Παράλληλα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και ειδικά για την τελευταία συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν έχει, δυστυχώς, μέχρι σήμερα επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος γι αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές στο άμεσο μέλλον, εκτός εάν υπάρξει ριζική στροφή στην τουρκική στάση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 November 2011 - 10:29:13 UTC