Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΥΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [04] ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ABNA-SE

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΥΑΣ

    Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Κένυας στο κυπριακό πρόβλημα και για την υποστήριξή των προσπαθειών της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του.

    Σε προσφώνηση στο δείπνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η ε/κ πλευρά παρακάθεται στις συνομιλίες με θετικό πνεύμα και με εποικοδομητικές προτάσεις, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς και παρά τις απειλές της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους και τον εποικισμό από την Τουρκία.

    Ευελπιστώ, σημείωσε, ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, και θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ``Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, είναι καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους``, επεσήμανε.

    Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να εργαστεί στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

    ``Καλούμε την τουρκική πλευρά να αποδείξει με πράξεις ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και να γεφυρώσει, αντί να διατηρεί και να διευρύνει, με τις προτάσεις που υποβάλλει, την απόσταση που παρατηρείται στις συνομιλίες στις θέσεις των δύο πλευρών``, πρόσθεσε.

    Καλούμε την Τουρκία, συνέχισε, να τερματίσει την προκλητική και την επιθετική της συμπεριφορά με αφορμή τις έρευνες που διεξάγουμε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

    Θα συνεχίσουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να αντιμετωπίζουμε την αρνητικότητα της Τουρκίας με τη συνέχιση της έντονης κινητοποίησής μας διεθνώς, καθώς και την αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την υπεράσπιση βασικών αρχών, καθώς και με καλή θέληση και ευελιξία.

    Καλωσορίζοντας τον Αντιπρόεδρο της Κένυας, τη σύζυγο και συνοδεία του, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ``γνωρίζω τα πολύ θερμά αισθήματα που τρέφετε για την Κύπρο αφού σπουδάσετε στη Λευκωσία και περάσατε εδώ τα φοιτητικά σας χρόνια``.

    Η παρουσία σας στην Κύπρο, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης σας, σημείωσε, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών μας.

    Δεν πρέπει να ξεχνούμε, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας χρονολογούνται πριν την Ανεξαρτησία μας, αρχής γενομένης με τη σχέση που ανέπτυξαν από τότε οι ιστορικοί ηγέτες των δύο χωρών Μζε Τζιώμο Κενυάτα και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Εκτοτε, σημείωσε, οι αδελφικές μας σχέσεις παραμένουν άρρηκτες.

    ``Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, κ. Αντιπρόεδρε, μας δίνει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς της φιλίας που συνδέει τους λαούς και τα κράτη μας και να προωθήσουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς``, πρόσθεσε.

    Η παρουσία επιχειρηματιών από την Κένυα, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

    Ανέφερε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν συσταθεί Ομάδες Φιλίας στα Κοινοβούλια των δύο χωρών μας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει σε ετήσια βάση αριθμό υποτροφιών σε Κενυάτες.

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, σημειώνεται η παρουσία στην Κένυα, εδώ και 52 χρόνια, της Ορθοδόξου Μητρόπολης Κένυας, που ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και λειτουργεί υπό το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του σήμερα.

    Αξιοθαύμαστο, σημείωσε, είναι το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κένυας, η οποία λειτουργεί τη μοναδική Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, καθώς και Διδασκαλικό Κολλέγιο.

    Είπε πως η ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Κένυα προσφέρεται κατευθείαν προς το λαό της Κένυας, κυρίως μέσω της Μητρόπολης Κένυας.

    Βοήθεια προσφέρεται επίσης, σημείωσε, από διάφορα ιδρύματα και εθελοντές, από επαγγελματίες και απλούς πολίτες της Κύπρου.

    ``Αυτό αποτελεί απόδειξη των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων των δύο χωρών. Η προσφορά της Κύπρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία για ένα επιπλέον λόγο, καθώς εμπίπτει στην πολιτική της Ε.Ε. προς τις χώρες της Αφρικής και στο πλαίσιο της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κένυα λαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση με κύριους τομείς στήριξης την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την ενίσχυση της υποδομής του οδικού δικτύου.

    ``Η Κένυα επιθυμεί να καταλήξει σε Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας για την οικονομία της χώρας των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της προς τις Βρυξέλλες, κάτι που ενθαρρύνουμε και εμείς``, σημείωσε.

    Πιστεύουμε σ αυτό το στόχο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και κατά την Προεδρία της Κύπρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ

    Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, καθώς επίσης και η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη το νέο Λίβυο Πρωθυπουργό Abdurrahim al-Keib για την εκλογή του, ενώ τόνισε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας, όπως η ΕΕ σταθεί στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, δημοκρατικής διακυβέρνησης και θεσμών για ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων. Η Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Λιβύης στις περιφερειακές δράσεις της ΕΕ και εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη διάδοση όπλων και πολεμικού υλικού στη Λιβύη και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό απασχολεί και τα γειτονικά κράτη, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου.

    Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία, οι Υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, συγχαίρουν τις Αρχές της χώρας για την πραγματοποίηση των πρόσφατων εκλογών καθώς και τα κόμματα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Εκφράζουν, επίσης, την ετοιμότητα της ΕΕ για μια πιο αναβαθμισμένη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας. Η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για στήριξη των Αρχών της Τυνησίας για διασφάλιση οικονομικής και κοινωνικής προόδου καθώς και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Η Κύπρος, ανέφερε, υποστηρίζει πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τυνησίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργου Δημοσθένους καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και εξέφρασε ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία του, για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε μήνυμά του, με αφορμή την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου), ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει πως ``η ανακήρυξη του ψευδοκράτους των κατεχομένων υπήρξε μια αποσχιστική ενέργεια, που στόχευε στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο νησί μας, με βασικό στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας``, προσθέτοντας πως ``το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί από καμιά άλλη χώρα, εκτός από την Τουρκία, και αποτελεί μια προκλητική παραφωνία στη σύγχρονη διεθνή πολιτική ζωή``.

    ``Καταδικάζοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουμε ταυτόχρονα την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας. Μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης του φασιστικού πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, του εποικισμού, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων, της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση``, σημειώνει ο κ. Δημοσθένους.

    [04] ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ABNA-SE

    Συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πρακτορεία Ειδήσεων», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 20ης Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ABNA-SE), στη Λεμεσό, με διοργανωτή το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Κύριοι ομιλητές ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) για τη Μέση Ανατολή Jean-Pierre Gallois, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) Erik Nylen, η Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Λέτσα Δήμητρα και η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ Κορίννα Πατέλη.

    Ο κ. Gallois, στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα πρακτορεία ειδήσεων καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

    Σημείωσε ότι το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τα τελευταία χρόνια αλλάξει ριζικά την παραγωγή και την κατανάλωση ειδησεογραφικού περιεχομένου και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία της λεγόμενης δημοσιογραφίας των πολιτών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 November 2011 - 20:29:12 UTC