Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΔΡΟΜΟΣ - ΤΡΕΙΣ ΛΩΡΙΔΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μετά από εξήντα έξι χρόνια από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς δίνουμε ως κυπριακός λαός τη μάχη μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής για την Ημέρα Ανάμνησης, που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουμε στο δρόμο μας διαθέτουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας και το λαό μας``.

    Μιας λύσης, σημείωσε, που θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    ``Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια ελάχιστη κοινή πολιτική βάση για να δώσουμε ηχηρό το μήνυμα τόσο στο λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος πρέπει και μπορεί να επανενωθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος συγχάρηκε τους οργανωτές της εκδήλωσης τιμής, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανάμνησης και τήρησης δίλεπτης σιγής εις μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

    ``Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β Παγκοσμίου Πολέμου όχι μόνο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελεί``, σημείωσε.

    Είναι υποχρέωση όλων μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο τέρας του χιτλεροφασισμού και του επεκτατισμού.

    ``Οσων αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης, και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για ένα κόσμο της ευημερίας και της προόδου, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών``, πρόσθεσε.

    Αυτά που στη σημερινή εποχή μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δεδομένα, συνέχισε, διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αυτοθυσία.

    Χτίστηκαν, είπε, μέσα από τη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στη φρίκη του πολέμου και του φασισμού.

    Η σωστή διδαχή της ιστορίας στους νέους και στις νέες μας, σημείωσε, είναι απαραίτητη για να μην ξαναζήσουμε ως ανθρωπότητα τον εφιάλτη του συνεχούς επεκτατισμού, του ναζισμού και του πολέμου, όπως τα έζησε η ανθρωπότητα πριν και κατά τη διάρκεια του Α και του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δήλωσε παρούσα και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

    Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ανέφερε, υπήρξε μια πρωτοφανής σύγκρουση με εκατομμύρια θύματα με κίνητρο τον επεκτατισμό και την εξυπηρέτηση επιρροής και συμφερόντων.

    ``Κύπριοι εθελοντές συμμετείχαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κύπρος είχε τη δική της συμβολή στην προσπάθεια για κατίσχυση της ειρήνης και δικαιοσύνης``, πρόσθεσε.

    Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε, αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

    ``Με 30 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η Κύπρος είναι συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού``, σημείωσε.

    Το τίμημα αυτής της συμμετοχής όμως, είπε, ήταν βαρύ, αφού πέραν των δυόμισι χιλιάδων Κυπρίων αγωνιστών αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι ήρωες νεκροί μας, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα σε 49 κοιμητήρια 18 διαφορετικών χωρών.

    Η συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών κατά του χιτλεροφασισμού, ανέφερε, είχε χαρακτήρα αντιφασιστικό, είχε όμως και χαρακτήρα απελευθερωτικό.

    Αφορούσε παράλληλα, σημείωσε, στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.

    ``Πρώτιστος στόχος ήταν ασφαλώς να νικηθεί το τέρας του φασισμού, που απειλούσε με ολοκληρωτική καταστροφή τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ταυτόχρονα, ο κυπριακός λαός ανέμενε ότι η νέα διεθνής κατάσταση που θα δημιουργείτο μετά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων θα επέτρεπε και την απελευθέρωση της Κύπρου από τα δεσμά της αποικιοκρατίας``, πρόσθεσε.

    Ο κυπριακός λαός, σημείωσε, προσδοκούσε ότι ο ήλιος της δικαιοσύνης, ο οποίος θα ανέτελλε μέσα από τα σκοτάδια του φασισμού θα εξαφάνιζε την κοινωνική ανέχεια και τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις που κυριαρχούσαν στην κυπριακή κοινωνία της δεκαετίας του 1940.

    Δυστυχώς, σημείωσε, οι προσδοκίες των Κυπρίων εθελοντών και του κυπριακού λαού παρέμειναν ανεκπλήρωτες.

    ``Η Κύπρος παρέμεινε κάτω από τον αποικιακό ζυγό μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η κοινωνική κατάσταση, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε χάρη στον αγώνα των Κυπρίων εργαζομένων, παρά τις εργατικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με πρωτοστάτη οργανωμένο εργατικό κίνημα, σίγουρα δεν προσέγγιζε τα οράματα των αγωνιστών και του λαού``, συμπλήρωσε.

    Απευθυνόμενος στους βετεράνους είπε ότι ``εσείς συναγωνιστές βετεράνοι, οι οποίοι αγωνιστήκατε με σθένος και σταθήκατε εμπόδιο στα σχέδια του Χιτλεροφασισμού, παρά το ότι κερδίσατε τη μεγάλη μάχη, δεν είχατε την τύχη να δείτε την εδραίωση των αρχών και των ιδανικών για τα οποία πολεμήσατε στον τόπο μας``.

    Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα, συνέχισε, το όραμα της κατίσχυσης του διεθνούς δικαίου στον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος είπε πως το ιδεολόγημα του φασισμού πρέπει να παραμείνει θαμμένο στα χρονοντούλαπα της ιστορίας.

    Ανέφερε ότι η φασιστική δράση της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β άνοιξε τις κερκόπορτες για την τουρκική εισβολή και οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή.

    ``Δεν είναι δυνατό 66 χρόνια μετά τη νίκη κατά του Χιτλεροφασισμού και 37 χρόνια μετά την προδοσία και την εθνική καταστροφή του 1974 να ανεχθεί ο οποιοσδήποτε και ιδιαίτερα η συντεταγμένη πολιτεία την επαναφορά των ιδεολογημάτων του φασισμού που οδήγησαν την ανθρωπότητα και την Κύπρο στην καταστροφή``, σημείωσε.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω, είπε ο Πρόεδρος στους βετεράνους, ότι ως Πολιτεία θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας.

    ``Εμπρακτα παραδείγματα της δέσμευσης μας αποτελούν η καταβολή μηνιαίου επιδόματος/χορηγίας στους βετεράνους του Β Παγκοσμίου Πολέμου και το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στον ή στη σύζυγο μετά το θάνατο, όπως επίσης και η παρασημοφόρηση των βετεράνων του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε ειδική τελετή. Να είστε βέβαιοι ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας κατά το 2012, δυστυχώς δεν διαγράφονται ευνοϊκές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, οποίος ανέφερε ότι η σημερινή εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ότι θα διαμορφωθεί ελαφρά κάτω από το 6% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται οριακά θετικός γύρω στο 0,5%.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Η κυπριακή οικονομία στον κύκλωνα της κρίσης», ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κύπρος αναμένεται επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αποτελεί για εμάς την έσχατη επιλογή, που πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθεί.

    Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι «διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η δημόσια συζήτηση οικονομικών θεμάτων και η παράθεση διαφορετικών απόψεων είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε με την αντιπαράθεση να γινόμαστε σοφότεροι και να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τα προβλήματα για να προδιαγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    Η δημοσιονομική εξυγίανση, ο εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών και η μεγαλύτερη δυνατή στόχευση των κοινωνικών παροχών, περιλαμβάνεται την Παρασκευή στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 4μμ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την περασμένη Τετάρτη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ, είπε πως η Κυβέρνηση, εργάζεται με μεθοδικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και με ξεκάθαρο στόχο να μην πληγούν οι οικονομικά αδύνατοι.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΔΡΟΜΟΣ - ΤΡΕΙΣ ΛΩΡΙΔΕΣ

    Οι Κύπριοι οδηγοί δεν γνωρίζουν ακόμη να χρησιμοποιούν σωστά τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι περιπολικά και μοτοσικλέτες της Τροχαίας θα βρίσκονται από την Παρασκευή καθ` όλο το 24ωρο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, προβαίνοντας σε παρατηρήσεις στους οδηγούς.

    Οπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου, αυτό θα συνεχιστεί για 15 ημέρες, ενώ στη συνέχεια οι οδηγοί που δεν χρησιμοποιούν σωστά τις τρεις λωρίδες θα καταγγέλλονται και θα τους επιβάλλεται και πρόστιμο.

    Ο πονοκέφαλος στην Τροχαία άρχισε την Πέμπτη με το άνοιγμα στην κυκλοφορία των τριών λωρίδων κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας Λεμεσού και από τις δύο κατευθύνσεις, μεταξύ της συμβολής προς Αγία Βαρβάρα και της Αερογέφυρας των Λατσιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 November 2011 - 10:29:14 UTC