Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [03] MOODYS ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκείνο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω διαδικασία στο Κυπριακό, θα ήταν ένας συνδυασμός μεταξύ απευθείας διαπραγματεύσεων και εκ τού σύνεγγυς διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξή της την Τρίτη το πρωί στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό τού Λονδίνου LGR, κα. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ευνοεί αυτή τη διαδικασία, γιατί όπως διεξαγόταν η συγκεκριμένη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα από την περίοδο πού ανέλαβε ως ηγέτης των Τ/κ ο κ. Ερογλου, ήταν απλώς μία παράσταση, κατά την οποία διάβαζε ένα κείμενο και δεν γινόταν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή της διαδικασίας, η οποία όμως διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, και δεν αλλάζει στην ουσία η διαπραγμάτευση, αλλά απλώς η μορφή της διαπραγμάτευσης, μπορεί να βοηθήσει.

    Η Κύπρια ΥΠΕΞ είπε ότι οι συγκλίσεις με τις οποίες οι δύο πλευρές στο Κυπριακό πήγαν στη Νέα Υόρκη είναι πάρα πολύ λίγες και δεν επετεύχθη οποιαδήποτε πρόοδος ώστε να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις.

    Η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι παρ όλες τις προσπάθειες και τις εποικοδομητικές θέσεις πού ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας έχει παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα τρία τελευταία χρόνια, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υπαναχώρησε από συγκλίσεις πού είχαν επιτευχθεί με τον προηγούμενο ηγέτη τής Τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι το θέμα τής διακυβέρνησης, αλλά και σε άλλα σημαντικά κεφάλαια.

    Η κα. Μαρκουλλή είπε επίσης ότι αυτό που η ε/κ πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει σε όλους τους συνομιλητές της και το μήνυμα που η ίδια θα μεταφέρει στον Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ , είναι ότι οι πιέσεις πλέον θα πρέπει να ασκηθούν στην Αγκυρα, η οποία κρατά και το κλειδί της οποιασδήποτε προόδου για το Κυπριακό.

    Οι θέσεις των Τ/κ, συνέχισε η κα Μαρκουλλή, είναι γνωστές, έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τη λύση ομοσπονδίας, ενώ η ε/κ πλευρά υποβάλλει προτάσεις οι οποίες βασίζονται πάνω στη συμφωνημένη βάση, πού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία θα προβλέπει ότι θα είναι ένα κράτος η Κύπρος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Πρόσθεσε ότι από αυτή τη βάση έχει απομακρυνθεί η τ/κ πλευρά και ότι

    όλες οι προτάσεις που υποβάλλει, είναι για δύο ξεχωριστά κράτη. Συμπλήρωσε ότι με τέτοιες θέσεις είναι αν όχι αδύνατον, τουλάχιστον

    εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. Υδρογονάνθρακες ------------------ Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων η κα. Μαρκουλή ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά, αφού έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση τής αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007, και με το Ισραήλ το 2010.

    Ανέφερε ότι η διαδικασία διερευνητικής εξόρυξης από την Noble Energy προχωρεί κανονικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλά καλά αποτελέσματα γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά και τις ποσότητες, αλλά και την ποιότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

    Η Υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψή της στην Αίγυπτο, επαναβεβαίωσε την πλήρη συμφωνία των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα τής οριοθέτησης. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα προχωρήσει και με μια άλλη σημαντική συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο, κάτι το οποίο προωθείται και με το Ισραήλ.

    Η κα. Μαρκουλλή σημείωσε ότι αυτές οι συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού σύμφωνα με οικολογικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.

    Περιουσιακό ----------- Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να αποφύγει την πραγματική πτυχή του θέματος των περιουσιών στα κατεχόμενα, ανέφερε η κα. Μαρκουλλή, προσθέτοντας οι προτάσεις της ε/κ πλευράς αναφορικά με το περιουσιακό διασφαλίζουν όλα τα περιουσιακά δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και το δικαίωμά τους να επιλέξουν, τί είδους επίλυση του περιουσιακού προβλήματος τους οι ίδιοι προτιμούν.

    Διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλιστούν πλήρως τα περιουσιακά δικαιώματα, όλων των ιδιοκτητών περιουσιών, αλλά γενικότερα, όλων των προσφύγων.

    Οσον αφορά το θέμα της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι παρόλο που το ΕΔΑΔ θεωρεί ότι αυτή η επιτροπή αποτελεί ένδικο μέσο τής Τουρκίας, εντούτοις η όλη σύνθεση τής επιτροπής, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, αποτελεί στην πραγματικότητα, ένα όργανο τού ψευδοκράτους, ενώ από τις 2,244 αιτήσεις πού έχουν γίνει μέχρι, μόνο οι 80 έχουν εκδικαστεί.

    Η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι αυτή η επιτροπή σε καμιά περίπτωση δεν έχει επιστρέψει οποιαδήποτε περιουσία, ενώ σε περίπτωση αποζημιώσεων ούτε το δέκα τοις εκατόν τής αξίας των περιουσιών αυτών δεν έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες.

    Εκανε λόγο για φοβερή εκμετάλλευση αυτών που προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή εκ μέρους της Τουρκίας και είπε ότι δεν υπάρχει λογική να αποταθεί κάποιος σε μία επιτροπή όπου θα τύχει πλήρους εκμετάλλευσης. Πρόσθεσε ότι με αυτές τις προσφυγές και με τη διευθέτηση των αποζημιώσεων, υπάρχει και μία δυσμενής επίδραση, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η πλευρά μας το περιουσιακό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Η Κυβέρνηση, υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα προς τις Τοπικές Αρχές, όπως έπραξε και τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά αποφάσεων και μέτρων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό το μεσημέρι της Τρίτης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι εργασίες της φετινής Συνέλευσης διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, αφού σηματοδοτείται από τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ``Ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πνοής και να δίνει λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα του πολίτη, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις προϋποθέσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά μέσα στα πλαίσια της αναπόφευκτης πολυεπίπεδης πλέον διακυβέρνησης και της συντονισμένης δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρατών Μελών Τοπικών Αρχών``, σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Αναφέρθηκε στην προώθηση της αναγκαίας αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης, ώστε όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ``να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις των καιρών``, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουν ``μια πιο σύγχρονη μορφή εργασίας πιο αποτελεσματική, προς όφελος του απλού πολίτη``.

    [03] MOODYS ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και του χρέους των τριών κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε την Τρίτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s Investors Service, επικαλούμενος την περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στηρίξει το μεγάλο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ισοδυναμεί με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

    Ο οίκος υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου κατά μια βαθμίδα στο Ba2 από Ba1, τη Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα κατά τρεις βαθμίδες στο Β2 από Ba2 και την Ελληνική Τράπεζα κατά μια βαθμίδα, στο Ba2 από Ba1

    Επιπλέον, οι Moody`s έθεσαν τις νέες αξιολογήσεις των τριών κυπριακών τραπεζών σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

    Η ενέργεια του αυτή, αναφέρει ο Οίκος, ακολουθεί την υποβάθμιση που έκανε στις 4 Νοεμβρίου της αξιολόγησης των ομολόγων του κυπριακού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες στο Baa3 (υπό επανεξέταση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση) από Baa1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 14:29:10 UTC