Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [02] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΘΑ ΔΕΙ ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποδείξει ότι και τα μικρά κράτη μπορούν να ασκήσουν την ευρωπαϊκή Προεδρία με επιτυχία και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην ευρωπαϊκή πορεία ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Όπως ανέφερε «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις αναφορικά με το ρόλο της

    προεδρεύουσας χώρας, ειδικά μετά την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ούτε και υποτιμούμε τις δυσκολίες που εμπεριέχει ο ρόλος

    της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένεκα των ετερόκλητων και ενίοτε συγκρουόμενων συμφερόντων που ταλανίζουν την ΕΕ».

    Ο κ. Στεφάνου μιλούσε σε Ημερίδα που συνδιοργανώνεται από το ΑΚΕΛ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρεια Πράσινη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Η Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ για το 2012».

    Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ευρωπαϊκής ατζέντας κληρονομείται από προηγούμενες Προεδρίες και ότι στην πορεία εμφανίζονται προτεραιότητες, προβλήματα και προκλήσεις που η ίδια η ζωή εγείρει».

    Ανεξάρτητα όμως από αυτά, είπε ο κ. Στεφάνου, «θα επιδιώξουμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας να θέσουμε τη σφραγίδα μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» εκπληρώνοντας με επιτυχία τους στόχους που η ίδια η Ευρώπη θέτει και προωθώντας τις πολιτικές προτεραιότητες που ως Κύπρος θέτουμε.

    Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Κύπρος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της και τις πολιτικές στοχεύσεις που θα επιδιώξει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει το «σοβαρό πλεονέκτημα» να είναι «μικρό κράτος μέλος με ήπιες θέσεις στα πλείστα των ζητημάτων που ταλανίζουν το Συμβούλιο, χωρίς κρυφή ατζέντα και αυτό μας θέτει εξαρχής σε μια πλεονεκτική θέση εκκίνησης».

    «Ξεκάθαρα δηλώνουμε» είπε, «ότι η κύρια πολιτική μας στόχευση είναι να δράσουμε ενοποιητικά εντός του Συμβουλίου και να συνδράμουμε καταλυτικά στη σύνθεση των διαφόρων τάσεων/θέσεων και συμφερόντων των υπολοίπων 26 εταίρων μας».

    Ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ακόμα ότι «χωρίς να παραγνωρίζουμε το αναντίλεκτο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων μας έχουν σαφή δεξιά και νεοφιλελεύθερη απόκλιση, εμείς είμαστε έτοιμοι, στο μέτρο του δυνατού και της ευελιξίας που θα έχουμε ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου, να προωθήσουμε και να δώσουμε ώθηση σε κάθε μέτρο που θα ενδυναμώνει και θα διευρύνει την ευρύτερη κοινωνική ατζέντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση κατέστησε ξεκάθαρο ότι οι λεγόμενες ελεύθερες αγορές γίνονται έρμαιο στους κερδοσκόπους και τελικά μετατρέπονται σε εφαλτήριο για μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης. «Αυτό σημαίνει διεύρυνση της φτώχειας, της ανέχειας, της εξαθλίωσης. Η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται για χάρη της ευημερίας των αριθμών, αλλά πρέπει να έχει κοινωνικές αναφορές και στοχεύσεις, πρέπει να είναι εύρωστη και να αναπτύσσεται για να προσφέρει στην κοινωνία» υπέδειξε.

    Σημείωσε δε ότι «σε πολλές χώρες το τίμημα της κρίσης το πληρώνουν οι λαϊκές μάζες μέσα από τη λήψη επώδυνων και σκληρών μέτρων. Όσες και αν είναι οι δυσκολίες, ο κοινωνικός ιστός των ευρωπαϊκών κοινωνιών θα πρέπει να προστατευθεί».

    «Είναι πεποίθησή μας ότι ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να υιοθετούνται μέτρα που μόνο στόχο έχουν τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, δεν μπορεί στην πρώτη γραμμή των περικοπών να είναι το κράτος πρόνοιας» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης «θα πρέπει να είναι η επένδυση στη νέα γενιά, στην εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, στην ανάπτυξη, η στήριξη του κράτους πρόνοιας προστατεύοντας τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με έμφαση στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των απόμαχων της ζωής».

    Κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας στόχος είναι, συνέχισε, η επιτυχής ολοκλήρωση του κλεισίματος των επίπονων διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 καθώς και η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στην προώθηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ και θα επιδιωχθεί η προώθηση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς όλες τις τρίτες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και κυρίως αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λιμού.

    Σε ό,τι αφορά σε άλλα ζητήματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας και συστάθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, οι πλείστες αυτών των πτυχών έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της Ύπατης Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

    «Στόχος μας είναι σε στενή διαβούλευση με την Ύπατη Εκπρόσωπο να επιδιώξουμε την αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων με τους νότιους, μεσογειακούς γείτονές μας, ιδιαίτερα υπό το φως και των πολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας» είπε.

    Συνοψίζοντας την κύρια πολιτική στόχευση της κυπριακής Προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι «η Κύπρος, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει μια προεδρεύουσα χώρα, θα επιδιώξει όπως οι Πολιτικές της ΕΕ δίνουν περισσότερη προσοχή στον Ευρωπαίο πολίτη και τις ανάγκες του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο επίκεντρο όλων των πολιτικών και των δράσεων της ΕΕ θα πρέπει να είναι ο Ευρωπαίος πολίτης και οι εύλογες του ανάγκες».

    «Θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή οι πολιτικές που θα προάγουν και θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και όχι τις κοινωνίες των δύο τρίτων» σημείωσε.

    Μόνο έτσι, υπογράμμισε, «θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέραν από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες της».

    [02] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, χωρίς να παραβλέπει τη σοβαρότητα των απειλών που εξαπολύει η Τουρκία για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους της Κύπρου, να μην επιτρέψει στην τουρκική στάση να επηρεάσει τη διαχείριση της Προεδρίας από την Κύπρο, διεμήνυσε σήμερα ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Μιλώντας σε Ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα «Η Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ για το 2012», ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις ως κράτος της ΕΕ και μια μοναδική ευκαιρία να κτίσει την εικόνα ενός αξιόπιστου, ισότιμου και υπεύθυνου κοινωνικού ευρωπαίου εταίρου.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη η επιτυχής ενάσκηση της Προεδρίας θα αποφέρει μακροχρόνια οφέλη για την Κύπρο και θα προβάλει μια θετική εικόνα για τη χώρα μας, στον κόσμο. Αποτελεί επίσης, είπε, πρόκληση για την κρατική μηχανή, δεδομένων και των προσπαθειών για οικονομική περισυλλογή.

    Ο Υφυπουργός Προεδρίας υπογράμμισε ότι «η Προεδρία αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας και απαιτείται η ευρύτερη συνεργασία και συναίνεση όλων, της Βουλής των Αντιπροσώπων, των πολιτικών κομμάτων, των οργανωμένων συνόλων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ».

    Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η Κύπρος προσανατολίζεται στον καθορισμό αριθμού προτεραιοτήτων που θα συμβάλουν προς δύο βασικούς στόχους: τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών και την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης εντός της Ενωσης.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΘΑ ΔΕΙ ΜΠΑΡΟΖΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί την Κυριακή για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

    Χωριστές συναντήσεις έχουν διευθετηθεί και με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miguel Angel Mart&#237;nez Mart&#237;nez (Ισπανία), τον Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul (Γαλλία), τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Martin Schulz (Γερμανία), τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών Lothar Bisky (Γερμανία), τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Fiorello Provera, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, καθώς και τον Ευρωβουλευτή Andrew Duff, μέλος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλος της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

    Ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Μαυρονικόλας, θα παραθέσει, εξάλλου, δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Ομήρου επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου.

    [04] ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

    Επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Gerard Longuet.

    Ο Υπουργός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αναχωρεί από την Κύπρο τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογο του σε θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του Γαλλικού Κοινοβουλίου Guy Teissier, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικών Υποθέσεων της Γαλλίας Πρέσβη Michel Miraillet και με τους Προέδρους των Ομάδων Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας Marietta Karamanli και Marc Massion αντίστοιχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 November 2011 - 12:29:11 UTC