Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΕΦ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις βασίζονται σε αυτό και όχι στις στρατιωτικές απειλές.

    Ερωτηθείς στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, την τουρκική παρουσία στην περιοχή, αλλά και για συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο κ. Πέρες είπε ότι ``ο κόσμος δεν διοικείται με στρατιωτικές απειλές`` αλλά ``βασίζεται στο διεθνές δίκαιο``.

    Υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο καθώς, όπως είπε, αυτό είναι η βάση των πολιτικών σχέσεων.

    ``Ούτε θα απειλήσουμε κανέναν, ούτε όμως και εμείς θα φοβηθούμε τις όποιες απειλές``, τόνισε.

    Μίλησε ακόμη για τη σημασία που προσδίδει στη διατήρηση φιλικών σχέσεων με άλλα κράτη.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι συμφωνεί με τα όσα δήλωσε ο κ. Πέρες και πρόσθεσε: ``Θέλω να χαιρετίσω το μήνυμα ειρήνης και φιλίας που εκπέμπει από αυτό εδώ το βήμα ο Πρόεδρος Πέρες προς την ηγεσία της Τουρκίας και ευρύτερα και να πω ακόμα ότι τέτοιο μήνυμα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτό το βήμα``.

    ``Ασφαλώς, τους έχει τονίσει, και τονίζω και εγώ με τη σειρά μου, ότι οι σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και οι κινήσεις και ενέργειες των κρατών πρέπει να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο``, πρόσθεσε.

    ``Αρα``, σημείωσε, ``τα όσα πράττει η Τουρκία αυτή τη στιγμή από εμάς φυσιολογικά καταγγέλλονται σε διάφορα διεθνή βήμα, ξεκινώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάναμε διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς την ΕΕ μόλις πρόσφατα έκανα παρέμβαση στο Συμβούλιο και έχει εγγραφεί το θέμα να συζητηθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου``.

    ``Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανεύρεση των υδρογονανθράκων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί η Τουρκία όντως, ως φιλειρηνική χώρα, να παρουσιαστεί ως φιλειρηνική χώρα και να διεκδικήσει με πολλές δυνατότητες την ένταξή της στην ΕΕ``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία, διευκρίνισε ότι ``υπάρχουν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συμφωνίες κοινής δράσης για επίθεση σε οποιονδήποτε ή αντιμετώπισης επίθεσης. Δεν έχουμε τέτοιες συμφωνίες``.

    ``Η προσπάθεια μας είναι και μέσα από αυτές τις συμφωνίες να δουλέψουμε ούτως ώστε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή``, συνέχισε.

    Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, είπε ότι ``θα πρέπει αυτό το δώρο που μας έχει προσφέρει η φύση να αξιοποιηθεί από τις δύο χώρες, μέσα από μία στενή συνεργασία για το καλό των δύο λαών, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή``.

    Σε ερώτηση σε σχέση με την κατάσταση στο Ιράν, ο κ. Πέρες χαρακτήρισε τη χώρα αυτή, απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος με πολιτικούς σκοπούς, τις απειλές κατά άλλων κρατών, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει το Ιράν από του να καταστεί ακόμη πιο επικίνδυνο. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ υπογράμμισε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα τύχουν εκμετάλλευσης πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και προς όφελος των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ.

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Πέρες ανέφερε ότι οι δύο χώρες αναγνώρισαν πως η γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή και ότι μπορούν να αναπτύξουν πιο στενές πολιτικές σχέσεις, κάτι, που όπως είπε, συμβαίνει ήδη.

    Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος του Ισραήλ σημείωσε ότι ``θα το χρησιμοποιήσουμε όπως πράττουν οι ειρηνικοί και δημοκρατικοί λαοί``, σημειώνοντας ότι ``δεν θα το σπαταλήσουμε, ούτε θα το χρησιμοποιήσουμε για λάθος σκοπούς``.

    ``Θα συνεργαστούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου`` είπε, προσθέτοντας ότι ``προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε το νόμο``.

    Οι ανακαλύψεις μας, είπε ο κ. Πέρες, ``δεν στρέφονται κατά κανενός, είναι ανακαλύψεις για το καλό των λαών μας``.

    Το θέμα του φυσικού αερίου, συνέχισε, δεν είναι ένα θέμα δύναμης αλλά μια ευκαιρία για βελτίωση της ζωής των πολιτών μας, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο.

    ``Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Ισραήλ, εκεί όπου πραγματικά μπορούμε να συνεργαστούμε είναι στον τομέα της γεωργίας, της υγείας και της ενέργειας``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ πρόσθεσε ότι ``δεν επιθυμούμε μια συμμαχία βασιζόμενη στη στρατιωτική δύναμη, αλλά μια συνεργασία που θα βασίζεται στην καλή θέληση``

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αρχή Αρχαιοτήτων του κράτους του Ισραήλ, υπεγράφη διότι τα δύο κράτη είναι ``παλαιά έθνη``, ενώ η συμφωνία για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης υπεγράφη διότι ``ανακαλύψατε κάτι νέο και ανακαλύψαμε και εμείς κάτι νέο``.

    Η Κύπρος, σημείωσε, δεν είναι μεγάλο νησί, ούτε το Ισραήλ είναι μεγάλη χώρα, εντούτοις, σημαντικά γεγονότα συνέβησαν και στα δύο κράτη.

    Επισήμανε ακόμα τη σημασία που έχει η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και υπενθύμισε τις στενές σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, όχι μεσολαβώντας, αλλά προσφέροντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ. Πέρες επισήμανε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θέλουν να είναι μέλη της παγκόσμιας αγοράς και ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει τις ευκαιρίες εκείνες που χρειάζονται. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι πολύ αναπτυγμένη σε ό,τι αφορά τις επιστήμες και τη γεωργία.

    Η περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, αντιμετωπίζει φαινόμενα φτώχειας, λέγοντας ότι ``δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει τροφή. ``Δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε το έδαφος, ούτε μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα ποτάμια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία προς όφελος της γης μας και του νερού που διαθέτουμε``.

    Ο κ. Πέρες σημείωσε ότι μια ευρωμεσογειακή συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε λύπη του για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

    [02] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Οι τρέχουσες εξελίξεις σε Κύπρο και Αίγυπτο, οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, εν όψει και της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στην Αίγυπτο στις 1-2 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στόχος της επίσκεψης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μία περίοδο με σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες σύσφιξης των σχέσεων με την Αίγυπτο.

    Οπως αναφέρεται, οι φιλικές σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά χθες κατά τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Στρατάρχη Housein Tantawi στο Κάιρο.

    [03] ΥΠΑΜ ΕΦ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων για ``να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να ανεβάσουμε το φρόνημα ώστε η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο την έχει τάξει η πολιτεία``, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    ``Ιδιαίτερα αυτές τις ώρες με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΕΦ, χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια για ανασύνταξη δυνάμεων, αξιοποίηση του έμψυχου και του άψυχου υλικού αλλά και ανέβασμα του φρονήματος και του ηθικού της δύναμης``, είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι ``αυτό είναι αναγκαίο, πολύ περισσότερο σήμερα γιατί οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές γύρω από την Κύπρο με τις απειλές και τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή μας και στην περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου``.

    Ταυτόχρονα ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι Υπουργείο Αμυνας και ΕΦ έχουν ετοιμαστεί να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα μιας υπεύθυνης και αξιόπιστης κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ ανακοίνωσε ότι η έναρξη της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ενδεχομένως, να γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει, στη θέση της Δανίας που αναλαμβάνει την Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο, τον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στον Πυλώνα αυτό της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 November 2011 - 18:30:07 UTC