Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΕΣ - ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει στην Ευρωζώνη η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω της απόφασης της ελληνικής Κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να αποφευχθεί.

    Ο Νομπελίστας οικονομολόγος είπε ακόμη στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι οι νέες εξελίξεις είναι ``πολύ πιο ανησυχητικές`` για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται σε σχέση με το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

    Ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι ενδεχόμενη απόρριψη της δανειακής σύμβασης στο δημοψήφισμα θα σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη χρεοκοπία της χώρας.

    ``Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στην Ευρωζώνη και όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται``, ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Πισσαρίδης.

    Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για νέο δάνειο στην Ελλάδα και κούρεμα του 50% του ελληνικού χρέους ως ``πολύ καλή και ευνοϊκή για την Ελλάδα``, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών, εξήγγειλε δημοψήφισμα.

    Αυτό, είπε, ``δημιουργεί ένα μεγάλο κλίμα αβεβαιότητας διότι είναι σαν να λες πως έστω και αν οι μεγάλοι συμφωνήσουν για μια πολιτική στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται ότι είναι καλή, με θετικές αντιδράσεις των αγορών, ξαφνικά η μικρή χώρα με τα μεγάλα προβλήματα λέει ότι εμείς μπορεί να μην το δεχθούμε``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον με δεδομένη την αντίδραση των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και των απωλειών στις αγορές, η απόφαση Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος θα έπρεπε να αποφευχθεί, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε λέγοντας ``οπωσδήποτε θα έπρεπε να το αποφύγει``.

    Διατύπωσε την άποψη ότι μετά τη λήξη της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να ενημερώσει όλα τα μέλη του κόμματός του και στη συνέχεια να ενημερώσει και την αντιπολίτευση, διότι οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στο να κάνουν την Ελλάδα μια πιο φιλελεύθερη αγορά.

    ``Πλέον ποιος εμπιστεύεται ότι η ψήφος (στο δημοψήφισμα) θα γίνει με τα κριτήρια που πρέπει, δηλαδή ο Ελληνας πολίτης να σκεφτεί το μέλλον της χώρας;``, διερωτήθηκε ο Νομπελίστας καθηγητής, επισημαίνοντας πως οι θυσίες που κάνει ο Ελληνας πολίτης είναι οδυνηρές μεν, αναγκαίες δε.

    Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη απόρριψη της νέας σύμβασης στο δημοψήφισμα θα σημαίνει και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ``δεν θα αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από την Ευρωζώνη`` σε περίπτωση απόρριψης της νέας δανειακής συμφωνίας.

    ``Δεν βλέπω άλλη λύση. Δεν βλέπω τους υπόλοιπους ηγέτες να συγκαλούν άλλη σύνοδο στις Βρυξέλλες για σκεφτούν κάτι άλλο για να το δεχθεί ο Ελληνας πολίτης``.

    Ερωτηθείς αν η Κύπρος, η οποία συνδέεται με την Ελλάδα λόγω της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Νομπελίστας οικονομολόγος απάτησε καταφατικά.

    ``Εκεί έχουμε καταλήξει διότι δεν ξέρουμε πλέον αν το κούρεμα θα είναι μόνο 50%. Αν η ψήφος είναι αρνητική στο δημοψήφισμα και αναγκαστεί να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα έχουμε χρεοκοπία της χώρας, οπόταν αντί 50% στα ελληνικά ομόλογα οι τράπεζες μπορεί να χάσουν το 100% ή οπωσδήποτε περισσότερα από το 50%. Αυτό θα είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα``.

    Διατύπωσε την άποψη ότι ``οι τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πιο ανησυχητικές για το δικό μας τραπεζικό σύστημα, παρά πριν μερικές μέρες, γιατί πίστευα ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα κατέληγαν σε μια συμφωνία``.

    ``Αλλα τώρα την εμπιστοσύνη πρέπει να την εναποθέσεις στον Ελληνα ψηφοφόρο``, είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις ανοδικές τάσεις της ανεργίας στην Κύπρο και ερωτηθείς αν η ανεργία έφθασε στο σημείο να τροφοδοτείται λόγω της κρίσης, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η ύφεση τροφοδοτεί την ανεργία κατά πρώτο λόγο, προσθέτοντας ότι η έκρηξη στο Μαρί οδήγησε τα πράγματα προς τα πίσω.

    ``Υπάρχουν πολιτικές που μπορεί να βοηθηθούν οι άνεργοι, αλλά θα αυξηθεί το έλλειμμα. Χρειάζεται να αλλάξει αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, αλλά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν ξέρω αν αυτό είναι εύκολο``, πρόσθεσε.

    Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είχε πει ότι η Αγγλία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανεργίας με μια πολιτική ψηλότερων ελλειμμάτων, ο κ. Πισσαρίδης είπε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο λόγω του κινδύνου υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης.

    ``Στην Κύπρο ο κίνδυνος αυτός (της υποβάθμισης) υπάρχει διότι υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα, για αυτό δεν μπορεί να γίνουν σπουδαία πράγματα για την ανεργία στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση με την Ελλάδα``, κατέληξε.

    [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΕΣ - ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνει η κυπριακή Αστυνομία.

    Σε δηλώσεις του για την επίσημη επίσκεψη Πέρες στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι η κυπριακή Αστυνομία από την Τετάρτη το απόγευμα τίθεται σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας με τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Τα μέτρα ασφάλειας θα ενεργοποιηθούν από την πρώτη στιγμή άφιξης του επίσημου προσκεκλημένου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα καλύψουν τις διακινήσεις του, το χώρο διαμονής του, τους χώρους επισκέψεων, καθώς και την όλη παραμονή του στο νησί μέχρι και την αναχώρηση του την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011. Για το σκοπό αυτό έχει επιστρατευτεί το πλέον επίλεκτο σώμα της Αστυνομίας, η Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης και συγκεκριμένα ο ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός όπου σε στενή συνεργασία με άλλα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες του Αρχηγείου Αστυνομίας όπως η Τροχαία Αρχηγείου, ο Ουλαμός Πρόληψης Εγκλημάτων Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, καθώς και τη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς, θα καλύψουν την όλη επιχείρηση», συμπλήρωσε.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

    Η Λεμεσός προβάλλει τον άνθρωπο, την παράδοση, τον πολιτισμό της Κύπρου, αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα της πόλης και θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάδειξη ντόπιων και νέων καλλιτεχνών, φιλοδοξεί να είναι εκείνη που θα λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017 έχοντας συνοδοιπόρους αλλά όχι ανταγωνιστές στον αγώνα αυτό τις Επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου.

    Ο εκ των υπευθύνων του φακέλου «Λεμεσός Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017», Πανίκος Σχοινής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η πολιτιστική πρωτεύουσα έχει κάποιους προσδιορισμούς, κάποιους ηθικούς ή γραπτούς κανόνες που είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών, η ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνών, η ανάδειξη των νέων καλλιτεχνών και γενικά ό,τι πρέπει να γίνει, να γίνει, ώστε η πολιτιστική πρωτεύουσα να προχωρήσει ως μια ξεχωριστή πόλη».

    Ο κ. Σχοινής είπε ότι «λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η πρόταση της Λεμεσού βασίζεται στο ότι η Λεμεσός ήταν πάντα ένα λιμάνι, το οποίο εκ των πραγμάτων ήταν το κέντρο της επικοινωνίας με τις γύρω χώρες ή και με τους ανθρώπους που προέρχονταν από την Δύση για να πάνε στις γειτονικές περιοχές».

    Η πρότασή μας, είπε ο κ. Σχοινής, «αναδεικνύει την ιστορία της Λεμεσού και προσπαθούμε να εισηγηθούμε εκδηλώσεις και έργα υποδομής που θα αναδείξουν τα πράγματα αυτά».

    Οπως είπε ο Πανίκος Σχοινής, «η Επαρχία της Λεμεσού είναι μια πόλη με φοβερή παράδοση και το κεντρικό στίγμα της πρότασής μας είναι ο άνθρωπος, δεν είναι ούτε οι πέτρες, ούτε οι δρόμοι».

    [04] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να συνεχίσει τις προσπάθειες του, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, για επίτευξη συμφωνημένης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας σε ετήσια εκδήλωση της κυπριακής κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας στην οποία παρέστη στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Σε ομιλία της ενώπιον μελών της κυπριακής και ελλαδικής ομογένειας Δυτικής Αυστραλίας και στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται ένεκα της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις αρνητικές μετακινήσεις σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, καθώς και την προκλητική στάση και τις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για αναζήτηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

    Εξάλλου, έκανε αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας με τίτλο «Οικοδομώντας εθνική ανθεκτικότητα, οικοδομώντας παγκόσμια ανθεκτικότητα» και ανέλυσε τις θετικές για την Κύπρο αναφορές στο Ανακοινωθέν της Συνόδου.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του κυπριακού λαού και, κατ επέκταση των αποδήμων μας, καθώς και στα επιτεύγματα τους παρά τις δυσχέρειες που επέφερε η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 November 2011 - 14:29:09 UTC