Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] GREENTREE - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] GREENTREE - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Με συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, επαναλήφθηκαν το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

    Πριν από το γεύμα που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες, στις 1:30 μ.μ., είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.

    Στην εναρκτήρια συνάντηση των συνομιλιών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, μίλησαν ο Μπαν γκι-Μουν και οι δύο ηγέτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν περιείχε εκπλήξεις. Ο κ. Μπαν ζήτησε από τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν γνήσια προσπάθεια στο διήμερο των συνομιλιών, για να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν στα βασικά κεφάλαια, που θα του επιτρέψει να προβεί σε αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκε στην εκτίμηση της ε/κ πλευράς για τις εντατικές συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ ο κ. Ερογλου επέμεινε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια όλο το πάρε-δώσει να πάει σε μία πενταμερή διάσκεψη.

    Στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που ακολούθησε, συζητήθηκαν τα ουσιώδη θέματα όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες, με πρώτο αυτό της διακυβέρνησης, στο οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει, σε σύγκριση με όσα είχε αποδεχθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ευχαριστημένα με τον τρόπο που βαδίζουν τα πράγματα στις συνομιλίες του Greentree δηλώνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της πρώτης ημέρας και πριν όλες οι αντιπροσωπείες παρακαθίσουν στο δείπνο, είπε ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα ήταν «θετικές, παραγωγικές και έντονες».

    Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας σε ερώτημα, αν τα Ηνωμένα Εθνη υποβάλλουν στις πλευρές γεφυρωτικές προστάσεις, τονίζοντας ότι δεν έχουν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις και ο ρόλος τους διεθνούς οργανισμού δεν είναι ούτε επιδιαιτητικός, ούτε διαμεσολαβητικός.

    «Όχι δεν έχουμε υποβάλει. Δεν πρόκειται να είμαστε επιδιαιτητές σε αυτήν τη διαδικασία. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ότι δεν θα είμαστε ούτε επιδιαιτητές, ούτε διαμεσολαβητές, αλλά θα είμαστε ευτυχείς αν μπορούμε να είμαστε όσο πιο βοηθητικοί μπορούμε. Δεν έχουμε υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτό που κάναμε είναι να μιλούμε στις δυο πλευρές εκτενώς, για τις θέσεις που έχουν και να συζητούμε τις θέσεις της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση των θέσεων.. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εάν οι δυο πλευρές θα επιτύχουν συγκλίσεις πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να τους επιβάλουν οτιδήποτε και δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε».

    Στο ερώτημα αν τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν οδικό χάρτη μετά τις συναντήσεις, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το κυπριακό είπε πως το τι θα συμβεί μετά τις συναντήσεις θα ανακοινωθεί από το γενικό γραμματέα, είτε το βράδυ της Δευτέρας είτε το πιθανότερο την Τρίτη το πρωί.

    Ασαφής ήταν ο κ. Ντάουνερ στην απάντησή του για την δήλωση που αναμένεται να κάνει την Τρίτη το πρωί ο γενικός γραμματέας, για την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών. Κατ αρχήν είπε πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η φόρμα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ γιατί αυτή τη φορά δεν θα γίνει η δήλωση παρουσία των δύο ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε:

    «Δεν υπάρχει ουδείς λόγος αυτή τη στιγμή, γιατί να μην είναι πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες. Δεν είναι ζήτημα αυτό. Αν επιθυμούν να είναι εκεί, είναι ευπρόσδεκτοι. Ειλικρινά δεν έχουμε ακόμη εξετάσει αυτή τη λεπτομέρεια, ούτε καν το σκεφτήκαμε. Αν το επιθυμούν να είναι εκεί με το γενικό γραμματέα είναι πλήρως ευπρόσδεκτοι. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ακολουθήθηκε η μορφή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε πως πρόκειται για ένα μείγμα απευθείας και εκ του σύνεγγυς το οποίο φαίνεται ότι δουλεύει αρκετά καλά.

    «Προσπαθούμε πάντα να σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό, σκεφτόμαστε πάντα δημιουργικούς και εποικοδομητικούς τρόπους για να ωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός. Χρειάζεται να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας», συμπλήρωσε. Σε νέα ερώτησε αν αυτή η διαδικασία σημαίνει πως υποβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη γεφυρωτικές προτάσεις, είπε: «Ακούμε ό,τι μας λένε και συζητούμε μαζί τους τις σκέψεις τους. Εχουμε μαζί τους εκτενείς συζητήσεις. Αυτό δεν είναι το ίδιο ως να υποβάλλεις γεφυρωτικές προτάσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 October 2011 - 10:29:12 UTC