Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [02] ΓΔΔΧ ΥΠΟΙΚ ΚΑΛΟΖΩΗΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα καθησυχασμού στους καταθέτες και τους συνεργάτες όλων ανεξαίρετα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας και απαντώντας σε ερώτηση αν ``θα την πληρώσουν οι κυπριακές τράπεζες`` μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, ο Κίκης Καζαμίας είπε ``εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι να υπογραμμίσω την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε να υπάρξει οποιαδήποτε δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για αυτό και στέλλω μήνυμα καθησυχασμού στους καταθέτες και τους συνεργάτες όλων ανεξαίρετα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Κύπρο``. Πρόσθεσε ότι ``είμαι αισιόδοξος ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται και αυτά που θα ακολουθήσουν θα επιτρέψουν αυτή την εύρυθμη λειτουργία``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ``τόσο η Σύνοδος των 27 όσο και η Σύνοδος των κρατών της ευρωζώνης έδειξαν την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν σε μια λύση που θα δώσει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα``.

    Οπως είπε, ``φαίνεται ότι υπάρχει σύμπνοια στην αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος και μέσα σε αυτά τα πλαίσια και εμείς εδώ στην Κύπρο σε συνεργασία με την Κεντρική τράπεζα θα προχωρήσουμε στα βήματα που ήδη ξεκινήσαμε με την κατάθεση των σχετικών νομοθετημάτων στη Βουλή για να δώσουμε διεξόδους επίλυσης του προβλήματος``.

    Ο κ. Καζαμίας έστειλε, τέλος, ``ένα δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας του κυπριακού κράτους και των θεσμικών του οργάνων ότι θα παρθούν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται για να δοθεί τέλος στη νευρικότητα και την αβεβαιότητα όχι μονάχα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και γενικότερα στην οικονομία``.

    ``Το έχουμε ανάγκη και είναι υποχρέωσή μας``, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    [02] ΓΔΔΧ ΥΠΟΙΚ ΚΑΛΟΖΩΗΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

    Σημαντική μείωση από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε ανέλθει στο τέλος Αυγούστου, παρουσιάζει το κόστος δανεισμού του κυπριακού δημοσίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης, με την απόδοση (επιτόκιο) του 5ετους κυπριακού κρατικού ομολόγου να υποχωρεί από το 19% στο 11,5% και του 10ετους ομολόγου να έχει μειωθεί από το 12,5%, στο 9,4%.

    «Οι αποδόσεις των 5ετών και 10ετών ομολόγων του κυπριακού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά παρουσιάζουν από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα μια σταθερή και συστηματική βελτίωση», γεγονός που καταδεικνύει ``μια σταθερή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών`` προς την κυπριακή οικονομία, είπε ο κ. Καλοζώης, σημειώνοντας πως η βελτίωση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου «ξεκίνησε με την ανακοίνωση για τη λήψη του ρωσικού δανείου», που είχε θετική επίδραση στους επενδυτές.

    Ο κ. Καλοζώης εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κόστος δανεισμού της Κύπρου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στις αρχές του νέου έτους ``όταν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ρωσικό δάνειο και επιδιώξουμε δανεισμό αρχικά από την εγχώρια αγορά και στη συνέχεια από το εξωτερικό``.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

    Σε παρέμβασή της στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας και Μικρών Αναπτυσσόμενων Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Πέρθη της Αυστραλίας, η κ. Μαρκουλλή κάλεσε τους εταίρους της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία να συνεχίσουν τη διαχρονική και συνεπή στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κατά την συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά και αναπτυσσόμενα κράτη, και ειδικότερα για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για την αειφόρο ανάπτυξη και για τρόπους ευρύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 October 2011 - 17:29:10 UTC