Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για να συμμετάσχει την Κυριακή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει την οικονομική πολιτική, στην οποία περιλαμβάνονται η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, και οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της G20.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συμμετάσχει ακόμη στη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, θέμα που περιλαμβάνει την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, τον οικονομικό και δημοσιονομικό συντονισμό και εποπτεία, και τη δομή της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού για ελευθερία και δικαίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ζητώντας ``εκ νέου εκτίμηση της στάσης Κύπρου και Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας``.

    Σημείωσε δε ότι με τη συνομολόγηση συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, η χώρα προχωρεί σε ένα σημαντικό βήμα που της επιτρέπει να αναδειχθεί σε ενεργειακό παράγοντα στην περιοχή. Σε χαιρετισμό του σε συνέδριο με θέμα «Σχέσεις ΕΕ με τον Μουσουλμανικό και Αραβικό Κόσμο», ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ενδυναμώνει τις δυνατότητες μιας αποφασιστικής παρουσίας της Κύπρου στις περιφερειακές και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρεί πυρετωδώς με τις προετοιμασίες της, ώστε να συμβάλει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της στην όλη προσπάθεια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κάνοντας λόγο για ``αφέλεια αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο αποπροσανατολισμό να επενδύονται ελπίδες και προσδοκίες για ουσιαστική διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό στη βάση της διελκυστίνδας Ερντογάν και στρατηγών``.

    Οσο, είπε, η πολιτική ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων ευνοεί την αποδέσμευση της τουρκικής ενταξιακής πορείας από όρους και προϋποθέσεις που θα επενεργούσαν αποτρεπτικά σε αυτήν, η Τουρκία θα συνεχίζει την ίδια προκλητική πολιτική στο Κυπριακό. ``Ως εκ τούτου, η εκ νέου εκτίμηση της στάσης Κύπρου και Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, είναι απολύτως αναγκαία για την αλλοίωση της σημερινής τουρκικής στάσης. Διαφορετικά η Τουρκία θα αποθρασύνεται διαρκώς και τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα υφίστανται τις επαχθείς συνέπειες αυτής της αποθράσυνσης``, πρόσθεσε.

    [03] ΥΠΕΞ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Μία από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ είναι η εμβάθυνση της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ώστε να αναδειχθεί η σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και να προωθηθεί μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική αναφορικά με τη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σε χαιρετισμό της σε συνέδριο με θέμα ``Σχέσεις ΕΕ με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο``, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε επίσης ότι επί προεδρίας της Κύπρου ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Κόλπου και ευρύτερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

    Ταυτόχρονα, είπε, η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην εμπέδωση και επανεκκίνηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και στην επαναδραστηριοποίηση της Ενωσης για τη Μεσόγειο. ``Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπουργική ή άτυπη υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 43 χωρών εταίρων στην Ενωση για τη Μεσόγειο``, ανέφερε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα με την «Αραβική Ανοιξη». Αυτό που θα συμβεί εκεί, καθώς προετοιμάζονται για κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα σύστημα πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών και θεσμών, θα στείλει ουσιώδη μηνύματα και στις άλλες χώρες της περιοχής, είπε.

    [04] ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Την Εθνική Διακήρυξη για τον Εθελοντισμό, με την οποία καλεί μεταξύ άλλων το κράτος να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό νομικό περιβάλλον για τον εθελοντισμό, να καθιερώσει φοροαπαλλαγές και άλλες ελαφρύνσεις για τις εθελοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ, αλλά και να στηρίξει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) στην προσπάθεια του για καταρτισμό στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, υιοθέτησε η Β Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία συνήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Μέσω της Διακήρυξης καλείται ακόμη το κράτος να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού από την ΕΕ, να συνεχίσει την οικονομική στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και να προσφέρει μέσω των αρμόδιων υπουργείων/τμημάτων πρακτική καθοδήγηση στις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ Σταύρος Ολύμπιος διαβεβαίωσε πως το ΠΣΣΕ θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Διακήρυξη, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει παράλληλα όλες τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις των εθελοντών και των εν δυνάμει εθελοντών, έτσι ώστε να συνεχίσει να περηφανεύεται για τον εθελοντισμό στην Κύπρο.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου δόθηκε η ευκαιρία σε 56 εκπροσώπους των διάφορων πεδίων δραστηριότητας των εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ, οι οποίοι συμμετείχαν στη Σύνοδο υπό την ιδιότητα του «βουλευτή», να κάνουν προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στη βάση της Διακήρυξης στην παρουσία αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 October 2011 - 13:29:11 UTC