Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [04] ΣΑΡΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Η χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων «δεν ήταν τόσο διαφωτιστική», δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα η αυριανή συνάντηση να είναι πιο εποικοδομητική.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, η οποία κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν την ευκαιρία «όχι μόνο να ανασκοπήσουμε το πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες, αλλά και να συνεχίσουμε να κάνουμε προετοιμασίες για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 30 και στις 31 Οκτωβρίου».

    Ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς και σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα είναι έντονα αναμεμιγμένος στη συνάντηση.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπάν είναι πολύ δεσμευμένος σε αυτή τη διαδικασία και προσβλέπει στη συνάντηση με τους ηγέτες για να ακούσει τις εκτιμήσεις τους πάνω σε όλα τα θέματα.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ την προηγούμενη μέρα της συνάντησης προκειμένου να του δώσει τις δικές του απόψεις «για το πού βρισκόμαστε, ιδιαίτερα στα κύρια θέματα στα οποία ζήτησε από τους ηγέτες να εργαστούν όταν τους συνάντησε στις 7 Ιουλίου».

    Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι έντονα αναμεμιγμένος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο ΓΓ «θα ξεκινήσει τη συνάντηση την Κυριακή γύρω στις 9.30 πμ με πρόγευμα εργασίας και μετά θα ηγηθεί της συζήτησης για το πρώτο μέρος της ημέρας».

    Ακολούθως, συνέχισε , ο κ. Μπάν θα πρέπει να παραστεί σε μια άλλη εκδήλωση και θα συμμετάσχει ξανά στη συνάντηση της επόμενης ημέρας. Πρόσθεσε ότι «θα βγάλει κάποια συμπεράσματα» και επίσης θα παραθέσει δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, στις 31 του Οκτώβρη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε

    απογοητευμένος από τη χθεσινή συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη λόγω του ότι η τ/κ πλευρά έκαμε βήματα προς τα πίσω στα κύρια ζητήματα του

    Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτές οι συναντήσεις ποικίλουν αρκετά. Σε κάποιες συναντήσεις υπάρχει πραγματική αίσθηση προόδου και

    επιτυγχάνονται συγκλίσεις. Σε άλλες συναντήσεις υπάρχουν διαφορές οι οποίες διευρύνονται και φαίνονται δύσκολες».

    Ανέφερε ότι η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ήταν «μια καλή και εποικοδομητική» συνάντηση, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση που είχαμε αυτή την Τετάρτη δεν ήταν τόσο διαφωτιστική».

    «Δεν ήταν η καλύτερη μας συνάντηση για να είμαι ειλικρινής και ελπίζουμε ότι η αυριανή θα είναι μια αρκετά πιο εποικοδομητική συνάντηση», κατέληξε.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός κατά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Eric Rubin.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως είναι ικανοποιημένος που βρίσκεται εδώ και έχει και την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα κατά το ταξίδι του Προέδρου στη Νέα Υόρκη αλλά και για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

    Είπε ότι ``είναι μια πολύ καλή επίσκεψη μέχρι τώρα, μια πολύ θετική από την οποία προσβλέπουν``.

    ``Ελπίζουμε ότι θα δούμε κάποια βήματα προς τα εμπρός όταν τα μέρη συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη``, σημείωσε.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Διαβουλεύσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας θα πραγματοποιήσουν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο ομόλογός της του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ, όταν ο κ. Μανσούρ επισκεφθεί την Κύπρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές, στις 18 Οκτωβρίου η Κυβέρνηση του Λιβάνου πρότεινε στην κυπριακή Κυβέρνηση να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο εντός των προσεχών ημερών, της οποίας θα ηγείτο ο κ. Μανσούρ.

    Η κ. Μαρκουλλή, λόγω της επικείμενης συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρότεινε στον κ. Μανσούρ, και υπήρξε προς τούτο συναντίληψη, να συναντηθούν μετά την επιστροφή της στην Κύπρο σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

    Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία της κυπριακής πλευράς να δεχθεί κατά τις προσεχείς μέρες τη λιβανική ομάδα εμπειρογνωμόνων για συζήτηση διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας.

    [04] ΣΑΡΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που απήγγειλε το λεγόμενο επαρχιακό δικαστήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία εναντίον του πρώην ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος συνελήφθηκε στα κατεχόμενα στις 13 Οκτωβρίου και αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τ/κ δικηγόρος, Σερχάν Τσινάρ οι κατηγορίες αφορούν ``παραφύση συνουσία, συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και άσεμνη επίθεση``. Η τελευταία κατηγορία εναντίον του κ. Σαρρή, σύμφωνα με τον κ. Τσινάρ, αφορά δύο άτομα γι αυτό και λογίζονται οι κατηγορίες τέσσερις. Οι κατηγορίες αφορούν τους τρεις που είχαν συλληφθεί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε σπίτι στην κατεχόμενη Λευκωσία, δηλαδή τον κ. Σαρρή, τον Μαχμούτ Μπασιαρίρ, 29 χρόνων και τον 17χρονο Μ.Κ. Η κατηγορία για ``άσεμνη επίθεση`` αφορά μόνο τον κ. Σαρρή.

    Σημειώνεται ότι οι δύο ανήλικοι Ο.Ντ. (14 χρόνων) και Ι.Χ.Γκ. (16 χρόνων) που είχαν συλληφθεί μετά την 13η Οκτωβρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ο κ. Τσινάρ δήλωσε πως δεν πρόκειται για την ίδια υπόθεση και η δική τους θα εκδικαστεί όχι στις 16 Νοεμβρίου, όπως έχει ορισθεί η υπόθεση των τριών, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή.

    Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 120.000 τουρκικών λιρών (περίπου 47.000 ευρώ).

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή που παρακολούθησε τη ``δίκη``, η ``αστυνομία`` καταχώρησε την υπόθεση σήμερα στο ``δικαστήριο`` και άρχισε η εκδίκασή της απαγγέλλοντας τις κατηγορίες στους τελούντες υπό κράτηση. Ο κ. Σαρρής, όπως και οι άλλοι δύο, δεν παραδέχθηκαν ενοχή, η ``εισαγγελία`` ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση ο πρώην ΥΠΟΙΚ μέχρι τη διεξαγωγή της ``δίκης`` πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από τους δικηγόρους του. Τελικά το ``δικαστήριο`` αποφάσισε να αφεθεί ο κ. Σαρρής ελεύθερος με χρηματική εγγύηση στο ύψος που ορίστηκε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 October 2011 - 17:29:12 UTC