Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΕ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε οι συνομιλίες προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται ακόμη και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων, επιδιώκοντας το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας με στόχο την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.

    «Αλλωστε, η πρόσφατη έκρηξη αδιαλλαξίας του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι επαρκώς δηλωτική της επίσημης τουρκικής πολιτικής», επεσήμανε ο Υπουργός Αμυνας σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-1959 Γιάννη Στυλλή και Νίκου Καραντώνη.

    Αυτές τις ημέρες, συνέχισε, παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα».

    Πρόσθεσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας έχουν σαφώς αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η διεθνής αναγνώριση δημιουργεί ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής, πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο».

    Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση: Να συνεργαστεί για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα ώστε να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας, για να μπορέσουμε όλοι οι νόμιμοι πολίτες του κυπριακού κράτους να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, να αξιοποιήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας».

    «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας», είπε ο κ. Ηλιάδης, επαναβεβαιώνοντας ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης».

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «είναι η ώρα να ανασυντάξουμε δυνάμεις, να κρατηθούμε όρθιοι, να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στο λαό μας».

    Πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ».

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές, να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα».

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «μισός και περισσότερο αιώνας από τη θυσία των ηρώων μας και η Κύπρος συνεχίζει την ανηφορική της πορεία».

    Από τότε, συνέχισε, «ακολούθησε η ανεξαρτησία το 1960, οι διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 και η τουρκοκυπριακή ανταρσία, η χούντα, η ΕΟΚΑ Β΄, η προδοσία του πραξικοπήματος, η τουρκική εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή».

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού με τις απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι συνομιλίες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα».

    Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, «η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τον ενταξιακό διάλογο με την Τουρκία.

    Μια χώρα, υπέδειξε, η οποία «ασεβεί και ασελγεί επί των κανόνων λειτουργίας της ΕΕ δεν μπορεί να έχει θέση σε ένα ενταξιακό διάλογο.»

    Αναφερόμενος στην αδειοδότηση της ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων, όταν ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και θα καταστήσει τις τουρκικές απειλές πολύ πιο ακίνδυνες γιατί τα πυρά της θα είναι άσφαιρα, αν ακολουθηθεί μια τακτική η οποία θα στοχεύει μέσω της παραχώρησης νέων αδειών στη διαμόρφωση ενός διεθνούς δικτύου προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε, σε δηλώσεις του στην Πάφο.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η κυπριακή οικονομία και την αναπόφευκτη πορεία της για δημοσιονομική εξυγίανση και επίλυση των μακροχρόνιων διαθρωτικών προβλημάτων της, η Κυβέρνηση με συνέπεια και σταθερότητα θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ανθρωποκεντρική της πολιτική, η οποία διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο 18ο παγκύπριο φεστιβάλ συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ στη Λεμεσό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ιδιαίτερης σημασίας για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους έχουν και τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ανέφερε πως προς επίτευξη του σκοπού της σταδιακής δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού η Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει 400 εκ. ευρώ στο ΤΚΑ, ενώ προχωρεί και στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

    Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας είναι η βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων των ηλικιωμένων με χαμηλές συντάξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση εισήξε σειρά μέτρων, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Μέτρα, πρόσθεσε, στοχευμένα, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και αμεσότητα όπως είναι το Σχέδιο Στήριξης των Εισοδημάτων των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ανέφερε πως το Σχέδιο αυτό έθεσε τις βάσεις για να επιλυθεί σταδιακά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από αυτό επωφελήθηκαν το 2010, πέραν των 53.000 συνταξιούχων με συνολική δαπάνη 108 εκ. περίπου. Πρόσθετα, τα τρία τελευταία χρόνια παρέχεται πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους με τη μεγαλύτερη δυνατή στόχευση, από το οποίο επωφελήθηκαν το 2010 πέραν των 69.000 συνταξιούχων με συνολική δαπάνη πέραν των 20,7 εκ, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΕ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Δικαστήριο της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

    Κατά τις εκεί επαφές του θα συζητήσει θέματα όπως «Ιθαγένεια της ΕΕ - Καθεστώς ασύλου: πρόσφατες νομολογιακές εξελίξεις», «Αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων όπως προβλέπεται από τον Καν. 44/2001 του Συμβουλίου και η συμβολή της νομολογίας του Δικαστηρίου στην μείωση εθνικών διαδικαστικών εμποδίων» και «Τα Καρτέλ στην Ε.Ε.».

    Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, ο κ. Λουκά θα μεταβεί στην Κρακοβία, όπου θα συμμετάσχει στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Ισότητας, σκοπός της οποίας είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις πολιτικές συμφιλίωσης ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής που εφαρμόζουν συγκεκριμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της μητρότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 October 2011 - 13:29:21 UTC