Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΠΑΜΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΥΠΕΞ ΜΟΛΔΑΒΟΣ ΑΝ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΡΕΥΝΕΣ

  • [01] ΟΜΠΑΜΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ

    Τη δέσμευση και στήριξη των ΗΠΑ στην επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα φέρει ευημερία και ασφάλεια στις μελλοντικές γενεές στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε, στο πλαίσιο αυτό, την προσδοκία των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον Πρόεδρο Χριστόφια για την 51η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας και έκανε αναφορά στη φιλία που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα κοινά ιδανικά που τις ενώνουν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Θέματα διαδικασίας ενόψει της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``είδαμε σήμερα ζητήματα διαδικασίας μέχρι την 31η που θα συναντηθούμε με τον ΓΓ``. Ερωτηθείς ποιές είναι οι προσδοκίες του, είπε πως πάντοτε θέλει να είναι αισιόδοξος.

    Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος προέβαινε σε δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπεισέρχονται σε θέματα πολιτικής των δύο πλευρών, ερωτηθείς κατά πόσο η απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο από την Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στο Μαρί θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

    Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκαν για μια ώρα και ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς οι ηγέτες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων από σήμερα μέχρι τη συνάντηση με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη στις 30-31 Οκτωβρίου.

    [03] ΥΠΕΞ ΜΟΛΔΑΒΟΣ ΑΝ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την πλήρη στήριξη της χώρας του προς την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και τις έρευνες που διεξάγει για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Μολδαβίας Iurie Leanca.

    Ο Μολδαβός επίσημος, ο οποίος είχε το πρωί της Τρίτης συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εξέφρασε την ευχή όπως εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και την ίδια ώρα είπε ότι εύχεται όπως η Κύπρος συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Με την Υπουργό Εξωτερικών υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και είπαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη στον τομέα ειδικά του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού και των επενδύσεων.

    [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις ως προς την επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Αφροδίτη, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, στη Βουλή, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες της γεώτρησης προχωρούν απρόσκοπτα.

    «Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε η Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «υπήρχε ένα μικρό διάλειμμα στη συνέχιση της γεώτρησης γιατί η εταιρεία προέβαινε σε εργασίες ασφάλισης της γεώτρησης». Πρόσθεσε ότι «αναμένεται να συνεχίσουν οι εργασίες γεώτρησης από αύριο».

    Ως προς το βάθος στο οποίο έχει φτάσει η γεώτρηση, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «είμαστε γύρω στα 1000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, αλλά κάθε μέρα αυτά διαφοροποιούνται». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε γύρω στις 4000 κάτω από το βυθό της θάλασσας στο τέλος των 73 ημερών από την έναρξη της γεώτρησης που είχε γίνει στις 18 του Σεπτέμβρη».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «θα έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη και αναλόγως με τα ευρήματα, δηλαδή αν έχουμε θετικές πρώτες ενδείξεις, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω γεωτρήσεις αξιολόγησης για να εκτιμήσουν την έκταση των οποιοδήποτε ευρημάτων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 October 2011 - 9:29:13 UTC