Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ
  • [03] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΚO ΠΛΟΙΟ - ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτροχιάσει τις απευθείας συνομιλίες και τα ΗΕ έχουν καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές ότι πρέπει να αποφύγουν τις εντάσεις και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων που κράτησε περίπου πέντε ώρες.

    Ανέφερε εξάλλου ότι αν οι δύο πλευρές ζητήσουν από τα ΗΕ να διαδραματίσουν κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα αυτό, τότε τα ΗΕ θα μπορούσαν να το πράξουν, διευκρινίζοντας όμως ότι από μόνος του ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε και ότι ο ρόλος του είναι αρκετά σαφής.

    Ο κ. Ντάουερ είπε ότι στη συνάντηση της Τρίτης δεν τέθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο όμως τέθηκε από τους δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

    «Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν με τον ΓΓ και σίγουρα συζήτησαν το θέμα και ο ΓΓ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία, δεν επιθυμούμε αυτές οι συνομιλίες να εκτροχιαστούν, αυτό δεν έγινε μέχρι στιγμής και ευελπιστούμε αυτό να μη συμβεί στο μέλλον», τόνισε.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πάντως ότι οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τόνισε όμως ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν το ζήτημα να επισκιάσει τις συνομιλίες. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες σε διάφορες περιπτώσεις, καθώς και με την τουρκική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το θέμα του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου θα αποτελεί ευθύνη της ομόσπονδης κυβέρνησης. Είπε ότι και τα έσοδα θα καταλήγουν στην ομόσπονδη κυβέρνηση, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες.

    «Είναι σημαντικό να λεχθεί πως και οι δύο κοινότητες έχουν ένα κίνητρο, όχι το μοναδικό, να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό, και μία συμφωνία θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή», συνέχισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται σχόλια επί των όσων λέγονται από τις διάφορες πλευρές και ότι τα ΗΕ έχουν ως βασικό τους στόχο αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία και να μην επισκιαστούν από το θέμα των υδρογονανθράκων.

    «Είχαμε κατ ίδιαν συναντήσεις με τους Ε/κ, συζητήσεις σε προσωπικό επίπεδο με τους Τούρκους και τους Τ/κ, και άλλες χώρες, και δίνοντας και τα εύσημα στα ΗΕ, ό,τι έχουμε συζητήσει, ό,τι έχει λεχθεί, έχει παραμείνει εμπιστευτικό», είπε.

    Ερωτηθείς για τις προτάσεις του Τ/κ ηγέτη στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως μεταφέρθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτές οι προτάσεις διαβιβάστηκαν στα ΗΕ σήμερα γραπτώς και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι γνώστης των προτάσεων αυτών, οι οποίες όπως είπε- έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    «Ο κ. Ερογλου έχει θέσει τις προτάσεις αυτές απευθείας στον ΓΓ, και εμείς σήμερα τις παραλάβαμε γραπτώς, αλλά το πώς η ε/κ πλευρά θα αντιδράσει, αυτό το αφήνω στην ίδια, σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο ρόλο των ΗΕ, αυτό εναπόκειται στις δύο πλευρές να το ζητήσουν. Αν απευθυνθούν σε εμάς για να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο, αυτό θα το θέσουμε στον ΓΓ και ο ΓΓ θα αποφασίσει, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση-η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα- οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή ενώ οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη. Στη συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας.

    Ανακοίνωσε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία νέα φάση καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής οι ηγέτες θα έχουν καλύψει όλα τα κεφάλαια.

    «Αυτή η φάση θα μας οδηγήσει στη συνάντηση με τον ΓΓ, δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει οποιαδήποτε ημερομηνία, αλλά μάλλον θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, αυτή η νέα φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και το πώς η συνάντηση με τον ΓΓ θα κυλήσει, αυτό θα εξαρτηθεί ακριβώς από το τι θα έχουμε επιτύχει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου», δήλωσε.

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τις λεπτομέρειες για τη νέα αυτή φάση συνομιλιών θα τις συζητήσει με τους ηγέτες αύριο.

    [02] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ

    Δικαίωμα της Κύπρου είναι να καθορίσει την ΑΟΖ της και να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για έρευνες σχετικές με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, υποστήριξε, για μία ακόμη φορά, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένης Θεοχάρους.

    Η Κύπρος βρίσκεται σε αποκλεισμό, από αέρος και θαλάσσης, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τόνισε η Κύπρια Ευρωβουλευτής και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πάρουν θέση έναντι των τουρκικών αυθαιρεσιών.

    Απαντώντας, για λογαριασμό της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την περσινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθορίσει την ΑΟΖ της και να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της.

    Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, διευκρίνισε ο Επίτροπος, λέγοντας ότι έγινε και μία σειρά βήματα για να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή.

    [03] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΚO ΠΛΟΙΟ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Υποβαθμίζει το ρόλο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου ``Πίρι Ρέις`` η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας πως σίγουρα αυτό δεν έχει ξεκινήσει έρευνες στη Μεσόγειο όπως έχει ανακοινωθεί από τουρκικής πλευράς.

    Ερωτηθείσα για την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις στην περιοχή της Μεσογείου, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως σίγουρα γίνεται μια καθημερινή ενημέρωση για αυτά τα θέματα. «Όμως όσον αφορά το Πίρι Ρέις επιτρέψτε μου να υποβαθμίσω το ρόλο του. Παρακολουθούμε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παρακολουθούμε τις κινήσεις κάποιων άλλων ερευνητικών πλοίων τα οποία έχει μισθώσει η τουρκική Κυβέρνηση και σίγουρα όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο είναι κάτω από τον καθημερινό φακό και του δικού μας του Υπουργείου αλλά και ιδιαίτερα του Υπουργείου Αμυνας και των άλλων υπηρεσιών», ανέφερε.

    «Ως Υπουργείο Εξωτερικών βέβαια εμείς έχουμε εντολή και προβαίνουμε καθημερινά σε διαβήματα, σε ενημέρωση όλων εκείνων των διεθνών παικτών στη διεθνή σκηνή που πρέπει να ενημερώνονται και πρέπει να ενεργήσουν στην κατάλληλη στιγμή», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

    Κληθείσα να πει αν το ``Πίρι Ρέις`` έχει αρχίσει έρευνες, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως «σίγουρα έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει. Το Πίρι Ρέις είναι ένα από τα σκάφη τα οποία διαθέτει η τουρκική Κυβέρνηση. Να μην ξεχνούμε ότι είναι περίπου 40 χρόνων σκάφος. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι εξοπλισμούς επιστημονικούς έχει αυτό το πλοίο αλλά εάν πράγματι είχε τους κατάλληλους εξοπλισμούς δεν θα προέβαινε σε συμφωνία η τουρκική Κυβέρνηση με ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε σεισμολογική έρευνα όπως έχει ανακοινωθεί».

    [04] ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Την επιστροφή των τοιχογραφιών, του 13ου αιώνα, που βρίσκονταν στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση και είχαν πουληθεί στο Μουσείο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Γεωργία όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Ηλιού, ο Μακαριότατος είπε ότι «με πολλή χαρά το ίδρυμα Μενίλ μας έχει ανακοινώσει ότι θα επιστραφούν οι τοιχογραφίες. Είχαμε μια μακρά επαφή δύο ετών, είχαμε συνομιλίες και φαίνεται ότι αυτές τελεσφόρησαν» είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γεωργία ενημερώθηκε για την επιστροφή των τοιχογραφιών.

    Πρόσθεσε ότι «οι τοιχογραφίες προέρχονται από το εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση. Οι τοιχογραφίες έχουν κλαπεί από τους Τούρκους οι οποίοι τις πούλησαν σε ένα Ιδρυμα στην Αμερική» είπε και σημείωσε ότι «μας είχε επισκεφθεί η κόρη του Μενίλ συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δώσουμε άλλη παράταση για επιστροφή των τοιχογραφιών γιατί παράταση είχε δώσει παλαιότερα δύο φορές ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α» ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 September 2011 - 17:29:13 UTC