Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το μήνυμα της νόμιμης διεκδίκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

    «Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την Τουρκία για αυτή την επιδρομική συμπεριφορά, αυτή τη συμπεριφορά ταραξία η οποία δυναμιτίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις απειλές της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες.

    «Τόσο η διεθνής κοινότητα μέσω του ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των αρμοδίων συλλογικών θεσμικών οργάνων, έχουν δώσει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα το μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται δίκην νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι επιτέλους θα πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να συμμορφώνεται με τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι τουρκικές απειλές αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες για υδρογονάνθρακές στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, είναι μια ακόμα εκδήλωση της τουρκικής επιδρομικής συμπεριφοράς που δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά την προσφιλή της τακτική, η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως νέο-οθωμανική αυτοκρατορία η οποία επιβάλλει την πολιτική με τρόμο. Πρόκειται, είπε, για επονείδιστη συμπεριφορά ταραξία που συγκρούεται ευθέως με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους άλλους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.

    Πρόσθεσε ότι η συνομολόγηση δήθεν συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους συγκρούεται ευθέως με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι άκυρη, παράνομη και θεωρείται ως μηδέποτε υπάρξασα. Συμπλήρωσε ότι η δήθεν συμφωνία αυτή, συγκρούεται επίσης ευθέως με τα ψηφίσματα 186 του1964 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 541 του 1983 και το 550 του 1985. Αυτά τα ψηφίσματα, εξήγησε, ορίζουν απερίφραστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η νόμιμή της Κυβέρνηση είναι τα μόνα υποκείμενα του διεθνούς δικαίου, συνεπώς το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να εμφανίζεται ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου για να συνομολογεί οποιασδήποτε μορφής διεθνούς συμβάσεις.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως ανακοινώθηκε από τα ΗΕ, η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα γίνει στις 10:00 στην οικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ.

    Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, η κα. Μπάτενχαϊμ είχε αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το κεφάλαιο της οικονομίας, επί του οποίου αντάλλαξαν κάποιες ιδέες, με στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Το Υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών στοχεύει στα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις νέων ατόμων μέσα από διάφορα προγράμματα. Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας, μετά από οδηγίες που έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο προς την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, είναι να κατευθυνθούν προς απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτους μέσης γενικής εκπαίδευσης.

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν σε λειτουργία κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι το κεφαλαίο της απασχόλησης είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Υπουργείο της αφού πληρώνονται όπως είπε 11 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας κατά την περίοδο της αναστολής των εργασιών των ξενοδοχειακών μονάδων.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα ώστε η χειμερινή τουριστική περίοδος να περιοριστεί και να μην είναι περίοδος πληρωμής απεργιακού επιδόματος και να δοθούν άλλες διέξοδοι στις μονάδες που χρειάζεται να κλείσουν, όπως την πληρωμένη κατάρτιση .

    Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2011 και οι πρώτοι μήνες του 2012 θα είναι δύσκολοι στο θέμα της ανεργίας παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μείωση της ανεργίας μεταξύ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2011.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 September 2011 - 11:29:11 UTC