Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [02] ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΟΖ
  • [03] ΚΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Θέματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και ο ρόλος της ΕΕ στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος που προέκυψε μετά την τραγωδία στο Μαρί, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Οτινγκερ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ο Επίτροπος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με την Υπουργό συζήτησαν θέματα που αφορούν την ατζέντα σε θέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν ενόψει της προεδρίας.

    Επίσης, είπε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι οι ενέργειες για ασφάλεια στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μετά το ατύχημα στο Βασιλικό. Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού για να δει από κοντά τις ζημιές αλλά και για να συζητήσει για τις αναπτυξιακές επενδύσεις στα επόμενα χρόνια και νέες δυνατότητες παραγωγής, για το πώς η ίδια η ΕΕ μπορεί με διάφορους τρόπους να συμβάλει ως σύμβουλος ή ως συγχρηματοδότης επενδύσεων με χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ανέφερε ότι για θέματα διαρθρωτικών ταμείων αρμόδιος είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο μετά την τραγωδία στο Μαρί και όπως ανέφερε, ο κ. Χαν του ζήτησε την συμβουλή του σε θέματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

    Ο κ. Οτινγκερ μίλησε ακόμη για το πακέτο εσωτερικής αγοράς ενέργειας (που αποτελεί στόχο προτεραιότητας της ΕΕ) και για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί μέσω της κυπριακής νομοθεσίας, ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησί αλλά και τί μπορεί να γίνει για να περιληφθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως εντός της γεωγραφικής της περιοχή και ποια βήματα μπορούν να γίνουν για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τις έρευνες της Κύπρου για φυσικό αέριο, ο Γερμανός Επίτροπος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας μόνο ότι συζητήσεις για το θέμα αυτό γίνονται σε διμερές επίπεδο με όλους.

    Στις δηλώσεις της η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ο Επίτροπος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας όσο και για τις επιπτώσεις από το ατύχημα στο Βασιλικό, και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι επιπτώσεις αυτές και πώς η ίδια η ΕΕ βλέπει τον δικό της ρόλο στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

    Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του στις προοπτικές της περιοχής στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ίδια προγράμματα της ΕΕ για δημιουργία υποδομής στην περιοχή που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

    Εν τω μεταξύ, η Υπουργός και ο Επίτροπος επισκέφθηκαν αργότερα τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Βασιλικού.

    Ο Επίτροπος αφού ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστη ο Σταθμός από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του Σταθμού.

    Η Υπουργός Εμπορίου στις δηλώσεις της χαρακτήρισε «σημαντική» την ημέρα αφού όπως είπε επισκέφθηκε ως Υπουργός τη περιοχή Βασιλικού και είδε «ιδίοις όμμασι τις ζημιές και τις πολύ αποτελεσματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα στελέχη της ΑΗΚ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και την παροχή ηλεκτρισμού στους πολίτες και στην οικονομία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η κ. Αντωνιάδου πρόσθεσε ότι «έχει ήδη υποβληθεί από το Γραφείο Προγραμματισμού η αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για στήριξη στο βαθμό που είναι δυνατόν από την ΕΕ αναφορικά με μέρος τουλάχιστον των ζημιών που έχουμε υποστεί. Η αίτηση έχει υποβληθεί στον Επίτροπο Περιφερειών και ο Επίτροπος Ενέργειας θα δώσει τις δικές του απόψεις» ανέφερε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον έχει υποσχεθεί οτιδήποτε ο Επίτροπος Ενέργειας, η κ. Αντωνιάδου απάντησε ότι «ήταν πολύ θετικός σε ό,τι άκουγε. Οι προθέσεις ήταν φανερό πως ήταν να ακούσουν και να προβληματιστούν και οι ίδιοι για το πώς μπορούν να βοηθήσουν και πως μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί και οι χώρες της περιοχής, δεδομένου ότι αποκαθίσταται και η μόνιμη ειρήνη στη περιοχή, στον κοινό στόχο της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» ανέφερε.

    [02] ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΟΖ

    Η Αυστρία αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ερευνών στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και θεωρεί ότι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται είναι ξεκάθαρο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρεσβευτής της Αυστρίας στη Λευκωσία Μάρτιν Βάις, κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στην πολιτική της Κυβέρνησης της Αυστρίας στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο.

    ``Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Η Αυστρία αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε ερευνητικές επιχειρήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως επίσης, σε επόμενο στάδιο, στην εκμετάλλευση αυτών των φυσικών πόρων``, υπογράμμισε ο Πρεσβευτής της Αυστρίας.

    Σημείωσε επιπρόσθετα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Ο κ. Βάις, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού.

    ``Χαιρετίζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις``, είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι δείχνουν πως όλοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και κατέληξε: αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο για μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού``.

    [03] ΚΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Δυο τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο, δεν παρενόχλησαν, ωστόσο, αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο στην ίδια περιοχή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Κυριάκου, Προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των ΚΑ.

    Ο κ. Κυριάκου είπε ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους των ΚΑ είχε οπτική επαφή με τα τουρκικά μαχητικά, μετά από ειδοποίηση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια της πτήσης, όμως, δεν τέθηκε ποτέ σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

    «Σχετικά με πληροφορίες ότι παρενοχλήθηκε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών στον κυπριακό εναέριο χώρο καθιστούμε σαφές ότι δεν παρενοχλήθηκε», είπε ο κ. Κυριάκου. Πρόσθεσε ότι «κατόπιν ειδοποίησης του πληρώματος του αεροσκάφους των ΚΑ από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι στον κυπριακό εναέριο χώρο πετούσαν και δυο άλλα αεροπλάνα, το πλήρωμα, είχε οπτική επαφή με δυο τουρκικά μαχητικά, ωστόσο δεν έγινε παρενόχληση ούτε η ασφάλεια της πτήσης τέθηκε σε κίνδυνο».

    Ο κ. Κυριάκου είπε ότι τα δυο τουρκικά μαχητικά «ασφαλώς και πετούσαν παράνομα στον κυπριακό εναέριο χώρο και αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό στην Πολιτική Αεροπορία αλλά δεν προέβησαν σε οποιανδήποτε παρενόχληση του αεροσκάφους των ΚΑ».

    Σε ο,τι αφορά την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «έχουμε ειδοποιηθεί από χθες για τρίωρη στάση εργασίας και προχωρήσαμε σε μια αναπροσαρμογή του πτητικού μας προγράμματος μετακινώντας κάποιες πτήσεις για ώρες που δεν συνέπιπταν με την τρίωρη απεργία και ειδοποιήσαμε και τους επιβάτες».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Επιβεβλημένη είναι η αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών της Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, μετά από επίσκεψη στο Νοσοκομείο της πόλης, σημειώνοντας ότι δρομολογούνται έργα και αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε το πρωί το δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με τη Διεύθυνση και ακολούθως ξεναγήθηκε στα διάφορα τμήματα. Στις δηλώσεις του, ο κ.Μαλάς ανέφερε ότι ``η Λεμεσός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πυρήνας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας και θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία και η αναβάθμιση στην υποδομή του, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί αυτόν τον ρόλο`` και πρόσθεσε πως ``είναι μέρος ενός συμπλέγματος, του συμπλέγματος Λεμεσού - Πάφου και η πολιτεία έχει αποφασίσει οριστικά να αναβαθμίσει το Νοσοκομείο Λεμεσού με την πιο σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση στον τομέα της υγείας`` .

    Συγκεκριμένα, συνέχισε, ``έχουμε αποφασίσει ότι θα υλοποιήσουμε άμεσα το ακτινοθεραπευτικό Λεμεσού, θα ιδρύσουμε καρδιοχειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο, θα εγκαταστήσουμε νέα μονάδα MRI και θα αγοράσουμε και ένα σύγχρονο αγγειογράφο. Επίσης, θα επεκτείνουμε και τη μονάδα εντατικής θεραπείας``.

    ``Πιστεύουμε πως η αναβάθμιση της Λεμεσού, μέσα σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό είναι τώρα επιβεβλημένη, γιατί θα κληθεί το σύμπλεγμα Λεμεσού-Πάφου να λειτουργήσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε ένα μελλοντικό Σχέδιο Υγείας, που αυτό το σύμπλεγμα πρέπει να έχει μια μέγιστη δυνατή αυτονομία όσον αφορά τις υποδομές``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 13:29:16 UTC