Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΕ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΑΟΖ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΕ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου κατέστησε σαφές στους ομολόγους της στην ΕΕ ότι προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η Αγκυρα δεν έχει παρά να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, περιλαμβανομένης της σύναψης διμερών συμφωνιών καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας.

    Η Υπουργός Εμπορίου η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας των ``27`` στη Πολωνία στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, έθεσε υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων το γεγονός της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, και τη θετική επίδραση που ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων μπορεί να έχει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός εξήγησε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν σχετίζεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε υποψήφιας χώρας και τόνισε ότι η Κύπρος οραματίζεται την μόνιμη ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι αυτό το όραμα περιλαμβάνει την Τουρκία ως συνέταιρο ειρήνης.

    Κάλεσε ως εκ τούτου την Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συμβάλλοντας στην θετική κατάληξη των δικοινοτικών συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να έχουν όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου φυσικού πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας και ότι η Τουρκία έχει πολλά να κερδίσει από τη λύση του Κυπριακού, αφού η λύση θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών , στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στη σύναψη συμφωνιών, ακόμα και στον τομέα της ενέργειας.

    Οι Υπουργοί Ενέργειας αντάλλαξαν απόψεις επί της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διεθνή συνεργασία, στην οποία διατυπώνεται για πρώτη φορά μια αναλυτική στρατηγική όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

    Εγινε ανταλλαγή απόψεων και για το πακέτο Ενεργειακών Υποδομών της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, εντός Οκτωβρίου.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κ. Αντωνιάδου είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας αρμόδιο για θέματα ενέργειας Waldemar Pawlak.

    Αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων που αφορούν το συντονισμό του τρίο Προεδρίας σε θέματα ενέργειας.

    Η Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον εκπρόσωπο της Τουρκίας στην Ενεργειακή Κοινότητα και έκανε μια πρώτη γνωριμία με εκπροσώπους διαφόρων αντιπροσωπειών.

    [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ

    Στάσιμη θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου με τίτλο ``Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας``.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη το 2011, ενώ το 2012 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1%.

    Οσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,1%, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,5% που παρουσίασε στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση του ΔΝΤ, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

    Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναμένει ότι θα ανέλθει στο 4% το 2011 και ότι θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2012. Οσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2011 θα αυξηθεί στο 7,4%, ενώ το 2012 θα μειωθεί στο 7,2%.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΑΟΖ

    Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία περί της ανάγκης συμμόρφωσής της με το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, σε συνάντησή του την Τετάρτη με τη νέα Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο, Ana Maria Perez.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε λύπη για τις απροκάλυπτες απειλές και ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της διερεύνησης και εξόρυξης ενδεχόμενων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

    Οι ενέργειες αυτές, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, και κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή». Σημειώνοντας με ικανοποίηση τη διεθνή και ευρωπαϊκή στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία περί της ανάγκης συμμόρφωσής της με το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της Κύπρου».

    Από πλευράς της, η Ισπανίδα Πρέσβης, επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Ισπανίας στο κυπριακό πρόβλημα και ευχήθηκε όπως επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΜΕΤΡΑ

    Προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθούν ζημιές και ταλαιπωρία από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα ζητά όπως ληφθούν η Αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού.

    «Με αφορμή την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αλλαγή των καιρικών συνθηκών, όπου αναμένεται από αύριο το μεσημέρι μέχρι και την Παρασκευή, να εκδηλωθούν γενικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από δυνατούς ανέμους και πιθανόν χαλάζι, ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα αρμόδια Τμήματα της Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό «για σκοπούς λήψης προληπτικών μέτρων για αποφυγή ζημιών και ταλαιπωρίας του κοινού από πιθανές πλημμύρες, έχει σταλεί επιστολή προς τους Προέδρους της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με την οποία υποδεικνύονται μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, με κυριότερα τον καθαρισμό των φρεατίων αποχέτευσης όμβριων υδάτων καθώς και επιθεώρηση των χώρων που στο παρελθόν πλήγηκαν από πλημμύρες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 September 2011 - 17:29:12 UTC