Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΣΙΝΗΣ ΑΟΖ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [04] ΠΑΦΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΚΑΣΣΙΝΗΣ ΑΟΖ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

    Στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης θα προχωρήσουν το βράδυ της Τετάρτης οι έρευνες της Noble Energy με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Κασίνης είπε ότι το γεωτρύπανο ξεκίνησε δουλειά, χωρίς κανένα πρόβλημα και το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί.

    ``Εχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντζών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα βαίνουν καλώς, και ευελπιστούμε και ελπίζουμε στον Θεό, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, στην εύρεση των υδρογονανθράκων``, είπε.

    Σε ερώτηση πόσο χρονικά προσδιορίζονται τα αποτελέσματα, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι δύο με τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι χρονικά τοποθετείται σε 73 μέρες.

    ``Θα παίρνουμε δείγματα κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και θα γίνονται επίσης μετρήσεις πίεσης, αναλύσεις όσον αφορά τη διαπερατότητα των πετρωμάτων και άλλες παραμέτρους, που είναι πολύ σημαντικές για μας, για να καταλάβουμε το μέγεθος και το είδος των υδρογονανθράκων που έχουμε``, εξήγησε.

    Σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

    ``Εγώ είμαι ένας από τούς πρώτους επιστήμονες που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1977, προσπαθούσα να πείσω τη γύρω περιοχή αλλά και τον κόσμο σε διάφορα συνέδρια και φόρα, ότι η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα``, πρόσθεσε.

    Αυτό, είπε, έχει αποδειχθεί με τις τελευταίες αποκαλύψεις και γεωτρήσεις που έγιναν στο Ισραήλ.

    ``Ευελπιστώ αυτή η ευλογία να επεκταθεί και στην Κύπρο, και πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί και δεν αμφιβάλλει κανένας ότι ο πλούτος αυτός είναι για όλους τους νόμιμους κατοίκους τής Κύπρου. Αυτό το έχουμε διακηρύξει κατ` επανάληψη``, δήλωσε ο κ. Κασίνης.

    Ο κ. Κασίνης ήταν προσκεκλημένος στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College και συμμετείχε σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ερωτηθείς για το κλίμα που συνάντησε στη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο, ο κ. Κασίνης είπε ότι τον καλωσόρισαν όλοι οι σύνεδροι και ανέμεναν ενημέρωση για το θέμα.

    ``Ευελπιστώ να ξέρουμε με περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σε 73 ημέρες``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Οι εξελίξεις στο Kυπριακό, οι κυπρο-ισραηλινές σχέσεις, οι γεωτρήσεις της Κύπρου και το Παλαιστινιακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρις και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα στελέχη της AJC για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή μετά και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με την διερευνητική γεώτρηση και τις απειλές της Τουρκίας και τις προσπάθειες να δημιουργήσει ένταση.

    Συζήτησαν το θέμα του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και των προσπαθειών επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

    Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, οι Πρέσβεις Μηνάς Χατζημιχαήλ και Παύλος Αναστασιάδης ενώ παρόντες ήταν και οι Πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Πανίκος Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ, αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα της Τρίτης ξεκίνησε με συνάντηση του προέδρου με συντακτική ομάδα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γνωστός σχολιαστής Bret Stephens. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Κύπρου σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών, τις προοπτικές για λύση και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

    [03] ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.

    Οπως είχε λεχθεί κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, στις 12 τρέχοντος, σήμερα είχε προγραμματισθεί νέα ακρόαση, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε. Σύμφωνα με το δικηγόρο του κ. Ρομπ Γιώργο Κουκούνη, η αγόρευσή του έχει ήδη κατατεθεί στο Δικαστήριο και στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα επιβληθεί η ποινή.

    Ο Γκάρι Ρομπ εκδόθηκε στην Κύπρο από τη Βρετανία στις 3 Αυγούστου, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με σφετερισμό έκτασης ε/κ γης, στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη της Επαρχίας Κερύνειας.

    [04] ΠΑΦΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Τη φιλοξενία του Διεθνούς Ράλι Κύπρος αναλαμβάνει φέτος ο Δήμος Πάφου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου και επίτιμος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ράλι Σάββας Βέργας.

    «Ο Δήμος θα στηρίξει τη διοργάνωση με όλα τα μέσα που διαθέτει αφού αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την πόλη της Πάφου η φιλοξενία του Ράλι,» είπε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Ηδη, συνέχισε, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι βρίσκεται «πολύ ψηλά στην κατηγορία» των ράλι, απόδειξη του γεγονότος ότι η Eurosport έχει κλείσει σχετική συμφωνία να μεταδίδει έξι ώρες καθημερινά στιγμιότυπα από το Ράλι και απευθείας μεταδόσεις από ειδικές διαδρομές, όπως επίσης από την τελετή έναρξης αλλά και τερματισμού, που θα γίνουν στην πλατεία του μεσαιωνικού Κάστρου στην Κάτω Πάφο.

    Το Διεθνές Ράλι Κύπρου θα αρχίσει στις 4 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 του ίδιου μήνα και ήδη, σημείωσε ο κ. Βέργας, έχει αρχίσει η προκράτηση δωματίων από φίλους του Ράλι σε ξενοδοχεία της πόλης, αυξάνοντας έτσι την κίνηση σε ένα μήνα όπου συνήθως η τουριστική κίνηση είναι πολύ χαμηλή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 September 2011 - 11:29:14 UTC