Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΚΥΡΑ - ΔΙΑΒΗΜΑ
  • [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ
  • [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα συνάντηση έχουν την Παρασκευή το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    H συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου πραγματοποιείται στην οικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ.

    Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το κεφάλαιο της οικονομίας.

    Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη η κ. Μπάτενχαϊμ είχε δηλώσει ότι επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αριθμός συγκλίσεων στο θέμα της υπηκοότητας.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΚΥΡΑ - ΔΙΑΒΗΜΑ

    Οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σήμερα, μετά την τουρκική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή ερευνών από το νορβηγικό πλοίο Bergen Surveyor το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, σε περιοχή που σε σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου.

    Οπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας σε γραπτή ανακοίνωση του, «δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή» καθώς επίσης και στην «ελληνική Πρεσβεία στο Οσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».

    Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

    [03] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ

    Την πάγια αμερικανική θέση στο Kυπριακό, αλλά και στο θέμα της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, επανέλαβε την Πέμπτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες και των δύο κυπριακών πλευρών για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε ο αξιωματούχος.

    Στο ζήτημα των ερευνών, υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων μέσω ενεργειακής ποικιλότητας είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά. Εχοντας μίαν αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίσης θετικό. Ωφελεί στην ενεργειακή ποικιλότητα στην Ευρώπη και στις ενεργειακές προμήθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης, τα ενεργειακά αποθέματα θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων», κατέληξε ο αξιωματούχος.

    [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ

    Συνεχίζεται και την Παρασκευή, στις 09:30, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου κατά τη λήξη της χθεσινής διαδικασίας, στη σημερινή δημόσια ακρόαση θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταλλείων Ερωτόκριτος Αναστασιάδης, ο Πλοίαρχος του Κέντρου Διάσωσης στη Λάρνακα Κωνσταντίνος Φυτιρής και ενδεχομένως ακόμα ένας μάρτυρας από το Ναυτικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 September 2011 - 9:30:01 UTC