Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
  • [02] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΑΖΑΜΙΑΣ - ΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
  • [04] ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

    Η πειρατεία στη θάλασσα δεν πλήττει μόνο τη διεθνή ναυτιλία και την οικονομία, αλλά δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους. Η διεθνής οικονομία ζημιώνει 12 δις δολάρια το χρόνο από το φαινόμενο αυτό που εντοπίζεται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή στη δυτική Αφρική όπου δρουν πειρατές, στην πλειονότητά τους Σομαλοί. `

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Capt Eugen Adami η πειρατεία είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο, η οποία έχει ένα από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, αλλά όλα τα κράτη του κόσμου.

    Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα ζημιώνει 12 δις δολάρια το χρόνο από τις επιπτώσεις της πειρατείας ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί μετά την κακομεταχείρισή τους από Σομαλούς πειρατές. Μίλησε ακόμη για πρακτικές βασανιστηρίων και εκτελέσεων που χρησιμοποιούν οι πειρατές και για την ψυχολογική πίεση που ασκείται πάνω σε χιλιάδες ναυτικούς καθημερινά όταν τους ανακοινώνεται ότι πρέπει να περάσουν από τον Κόλπο του Αντεν (στην Αραβική Θάλασσα).

    Σε ό,τι αφορά το υπό κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο, το οποίο όπως μεταδόθηκε χθες από ξένα πρακτορεία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων πειρατών, στα ανοικτά των ακτών του Μπενίν, στη δυτική Αφρική, ούτε ο κ. Adami αλλά ούτε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν σε θέση προς το παρόν να δώσουν νεότερες πληροφορίες, δηλώνοντας στο ΚΥΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες για συλλογή πληροφοριών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πλοία που ήταν εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 έφθαναν τα 1862.

    Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 266 επιθέσεις πειρατών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας, αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 196 περιστατικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ενα ποσοστό 60% των επιθέσεων αυτών πραγματοποιούνται από Σομαλούς πειρατές στην Αραβική Θάλασσα.

    Ο κ. Adami ανέφερε επίσης ότι το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θα συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο για την Πειρατεία στη Θάλασσα, που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία μεταξύ 17 19 Οκτωβρίου.

    Το Συνέδριο θα εξετάσει το περίπλοκο θέμα της πειρατείας στη θάλασσα και θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες για μια συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Παράλληλα, 2-5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό το Συνέδριο Maritime Cyprus 2011.

    [02] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του θα έχει ο Υπουργός Aμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ηλιάδης θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ηλιάδη στην Αθήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Αμυνας. Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και ευρύτερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων Αμυνας.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης χθες στο Γραφείο του με τον Επιτετραμμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο Andrew J. Schofer που συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ και στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Άμυνας, διατύπωσε τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ κ. Schofer για τη σαφή θέση που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί του θέματος και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή.

    [03] ΚΑΖΑΜΙΑΣ - ΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και η ηγεσία των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ κατέληξαν σε συμφωνία όπως, στους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μην αποδοθεί το ποσοστό αύξησης του τιμάριθμου της 31 Δεκεμβρίου 2011 για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Συμφώνησαν, επίσης, όπως η ΑΤΑ συνεχίσει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

    Σε δίωρη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι η τελική του πρόταση προς τους ηγέτες συνδικαλιστές ``διαλαμβάνει ότι στους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα αποδοθεί το ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου της 31/12/2011 ως εισφορά στο δημόσιο τομέα του κράτους για την περίοδο που καλύπτει από 1/1/2012 μέχρι τις 31/12/2013, δηλαδή για δύο χρόνια``.

    ``Ο τιμάριθμος θα συνεχίσει να υπολογίζεται και να καταβάλλεται κανονικά από την 1/7/2012. Από την 1/1/2014 το συνολικό ύψος του τιμάριθμου, θα καταβάλλεται ολόκληρο και θα προστεθεί σε αυτό κι εκείνο που αποκόπτεται υπολογισμένο από την 1/1/2012``, πρόσθεσε.

    [04] ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Πιο ακριβό θα πωλείται από την 1ην Οκτωβρίου το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αυξήσεων που επιβάλλει η Οργάνωση Αγελαδοτρόφων στη τιμή του γάλακτος.

    Παράλληλα και ο Σύνδεσμος Αρτοποιών προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν ανατιμήσεις στο προσεχές μέλλον, τότε κανένας κλάδος δεν θα μπορεί να επιβιώσει.

    Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι χοιροτρόφοι, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, αξιολογούν την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 September 2011 - 9:29:19 UTC