Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ- ΜΕΤΡΑ - Β ΠΑΚΕΤΟ
  • [02] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [03] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ
  • [04] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ- ΜΕΤΡΑ - Β ΠΑΚΕΤΟ

    Με πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις προτάσεις περαιτέρω δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα καταθέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι προτάσεις και τα νομοσχέδια αυτά, πρόσθεσε, είναι συμφωνημένα και περιλαμβάνονται στη συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων τον περασμένο Ιούλιο, παραμένει ωστόσο ανοικτός προς διευθέτηση ο τρόπος διανομής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και παραμένει σε εκκρεμότητα η συζήτηση της πρότασης της Κυβέρνησης να μην καταβάλει για το 2012 την αύξηση της ΑΤΑ, όπως αυτή θα υπολογισθεί στο τέλος του 2011.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε επίσης και στην κυβερνητική απόφαση και έναρξη της πληροφόρησης που κάνει ``προς το εξωτερικό, σε οίκους αξιολόγησης, τράπεζες και επενδυτές, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στον τόπο μας και κυρίως για το πώς ξεκίνησε, με τον επηρεασμό από την οικονομική κρίση και πώς επηρεάστηκε αρνητικά από το δυστύχημα, το οποίο είχαμε στις 11 Ιουλίου``.

    Ταυτοχρόνως, η Κυβέρνηση ενημερώνει και για το πώς, μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου, τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου και τις προθέσεις της Κυβέρνησης, διαμορφώνεται ο Προϋπολογισμός του 2012, ``όπου υπάρχει πρόθεση της παρουσίας ενός ελλείμματος που να μην υπερβαίνει το 2% και με προοπτική το 2013 το έλλειμμα να είναι μηδενικό``.

    Από το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Καζαμίας, προχωρεί ήδη και η ``μελέτη θεσμοθέτησης διαδικασιών αυτορρύθμισης στα θέματα εξυπηρέτησης, που έχουν σχέση με ζητήματα ανάπτυξης, χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες δηλαδή, οι οποίες ακόμα και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή επενδύσεων τον κάνει να δυσφορεί και πολλές φορές να μετανιώνει``.

    Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίησή του ``για το γενικότερο κλίμα συναίνεσης, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την ψήφιση της πλειονότητας των νομοσχεδίων, τα οποία κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία στο νομοθετικό σώμα``.

    ``Ασφαλέστατα``, συνέχισε, ``θα ήμουν περισσότερο ευτυχής εάν ψηφιζόταν και το νομοσχέδιο που προνοούσε για την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 15% στο 17% και αν η συνομολογημένη συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ψηφιζόταν ως είχε``.

    ``Ομως σημειώνω``, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας, ``τον υπεύθυνο τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν όλες οι πλευρές και θέλω να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως τη σοβαρότητα που επέδειξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ασχέτως του γεγονότος της έκφρασης της δυσανασχέτησής των για τη μη ουσιαστικά επικύρωση της συμφωνίας, που έκαναν μαζί με την Κυβέρνηση``. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του, ``ιδιαιτέρως διότι επαληθεύτηκε η πρόβλεψη, την οποία είχα κάνει αμέσως μετά την ψήφιση, ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα μέλη τους, αξιολογώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα εύρισκαν τον τρόπο ναι μεν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία των, όμως όχι με τέτοιον τρόπο, που να έχει οποιοδήποτε κόστος για την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα και εκφράζω``, είπε``, ``την ευαρέσκειά μου για αυτή την αντιμετώπιση``.

    ``Με το ίδιο πνεύμα της σύνεσης και της συναίνεσης``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, ``η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης για τις προτάσεις τις οποίες είναι δεσμευμένη να καταθέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων``.

    ``Αυτό το πράγμα``, είπε ο Υπουργός, ``θα επιτευχθεί, έχοντας υπόψη ότι κατά 90% οι προτάσεις και τα νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν, είναι συμφωνημένα και περιλαμβάνονται και στη συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων τον Ιούλιο``.

    ``Αυτό που παραμένει ανοικτό προς διευθέτηση και που είναι γνωστό και στη Βουλή``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, ``είναι η διαβούλευση και η κατάληξη μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναφορικά με τον τρόπο διανομής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)``.

    ``Εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά, υπολογίζοντας``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``όλα τα δεδομένα, έτσι ώστε η διευθέτηση, η οποία θα επιτευχθεί, να είναι δικαιότερη από ό,τι φαντάζει ότι είναι σήμερα, ευνοώντας υψηλόμισθους δικαιούχους αυτού του προνομίου``.

    ``Ταυτοχρόνως``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ``παραμένει σε εκκρεμότητα η συζήτηση του θέματος στην πρόταση της Κυβέρνησης και στην απόφασή της να μην καταβάλει για το 2012 την αύξηση της ΑΤΑ, όπως αυτή θα υπολογισθεί στο τέλος του 2011``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, ετοιμάζεται επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών προς όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, που είναι πολιτικώς προϊστάμενοι ημικρατικών οργανισμών, για να δώσουν οδηγίες και μήνυμα για την αναγκαία υιοθέτηση αυτής της πολιτικής λιτότητας και από πλευράς των ημικρατικών οργανισμών``.

    ``Είναι απόφαση της Κυβέρνησης``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, ``να εντείνουμε περισσότερο τον έλεγχό μας και αυτό θα πραγματοποιηθεί και μέσα από τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα υποβληθούν από αυτούς τους οργανισμούς στα οικεία Υπουργεία και ακολούθως στο Υπουργείο Οικονομικών, προτού υποβληθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων``.

    ``Εύχομαι και ελπίζω``, πρόσθεσε, ``παρά τις δυνατές κόντρες και πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είναι θεμιτό να υπάρχουν στην καθημερινότητα, να επικρατήσει η σύνεση και η θέληση της συνομολόγησης και της λήψης τέτοιων τελικών αποφάσεων, υπό μορφή νομοθετημάτων, που να εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα χρήματα αναμένει το κράτος να εισπράξει ή να εξοικονομήσει από το δεύτερο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει για συγκεκριμένο ποσόν, όμως, συνέχισε, αναμένεται ``ουσιαστικά περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών, μια σχετική αύξηση των εισπράξεών του, ώθηση ανάπτυξης και το μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 κάτω από το 2%``.

    ``Θέλω``, τόνισε ο Υπουργός, ``να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως το πακέτο μέτρων ώθησης της ανάπτυξης``, όπου ``θα είναι κάποιες ιδέες που ακούστηκαν και στο παρελθόν, όχι μονάχα από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης και από κοινωνικά σύνολα επαγγελματικά και θα είναι μέτρα ώθησης περαιτέρω επενδύσεων, κατά τα προσεχή πέντε έτη τουλάχιστον, ειδικότερα μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής βιομηχανίας, προσπαθώντας όμως να μη δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις, όπως αυτές είχαν παρουσιασθεί κατά τα έτη αμέσως πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή το 2006 - 2007``.

    Ο κ. Καζαμίας, όπως ανέφερε, με επιστολή του σε όλους τους Υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε θέματα ανάπτυξης, ζητεί σχετική ενημέρωση, ενώ και οργανωμένα επαγγελματικά και άλλα κοινωνικά σύνολα αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και στέλλουν στο Υπουργείο τα υπομνήματά των.

    [02] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ

    Την πεποίθησή του ότι η εντατικοποίηση της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας είναι ζήτημα προτεραιότητας εκφράζει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σε συγχαρητήριο μήνυμά του για τα 65α γενέθλια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. «Στη Ρωσία δικαίως σας θεωρούν ειλικρινή φίλο της χώρας μας και αποδίδουν υψηλή εκτίμηση στην πολυετή σας συμβολή στην ανάπτυξη των ρωσο-κυπριακών σχέσεων», αναφέρεται στο μήνυμα, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

    «Προσβλέπω στο ότι ο εμπιστευτικός προσωπικός μας διάλογος θα συμβάλλει και στο μέλλον στην προώθηση μιας εποικοδομητικής ημερήσιας διάταξης, τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο κ. Μεντβιέντεφ στο συγχαρητήριο μήνυμά του, συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερη σημασία απ αυτήν την άποψη αποδίδει ο ίδιος «στην υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 ως επιστέγασμα των συνομιλιών μας στην Κύπρο».

    «Ως ζήτημα προτεραιότητας αντιμετωπίζεται η εντατικοποίηση της πολύπλευρης και αποβλέπουσας στο μέλλον ρωσο-κυπριακής εταιρικής σχέσης», σημειώνει ο Ρώσος Πρόεδρος, καταλήγοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη αυτής της σχέσης «ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Κύπρου και υπηρετεί την εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας».

    [03] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ

    Εντός της ημέρας αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα 40 από τα 60 μεγαβάτ που θα παράγουν οι γεννήτριες που παραλήφθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Energy International, δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής Αγορών και Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Ιωάννης Τσουλόφτας. Είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε νεώτερο αναφορικά με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η ΑΗΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία πολιτική απόφαση.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφορικά με τις γεννήτριες, ο κ. Τσουλόφτας είπε ότι ``έγινε μια δοκιμαστική σύνδεση με επιτυχία και αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα είναι διαθέσιμα``, προσθέτοντας ότι ``η σύνδεση έγινε ψες γύρω στις 22:00``. Οπως είπε, οι γεννήτριες αυτές ``είναι της αμερικάνικης εταιρείας Energy International, οι οποίες ήρθαν από το Ομάν στην Κύπρο``.

    ``Οι πρώτες που ήρθαν ήταν σύνολο 60 μεγαβάτ, πήγαν στη Δεκέλεια, έγινε ψες δοκιμαστική σύνδεση των 40 μεγαβάτ, και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα 60 μεγαβάτ στη Δεκέλεια. Οσον αφορά τα άλλα που είναι 35 μεγαβάτ και τα οποία εγκαταστάθηκαν στη Μονή, αναμένεται ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι και αυτά διαθέσιμα``, ανέφερε. Οσον αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, δεδομένου ότι η συμφωνία λήγει αύριο και σήμερα αρχίζει το Ραμαζάν Μπαϊράμ, ο κ. Τσουλόφτας είπε ότι ``δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο``.

    ``Δεν εξαρτάται από την ΑΗΚ, είναι θέμα ευρύτερο που θα πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία``, είπε, προσθέτοντας ότι ``εμείς έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ, με τον οποίο είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μία συμφωνία, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία πολιτική απόφαση``.

    [04] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν πάντοτε τη διοργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα ``Αφρίκα`` ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση δικοινοτικών εκδηλώσεων φέτος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, που γιορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

    «Τα Ηνωμένα Εθνη πάντα υποστηρίζουν τη διοργάνωση δικοινοτικών δραστηριοτήτων», ανέφερε η εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι το αίτημα για εκδήλωση έγινε καθυστερημένα. Αποτέλεσμα, είπε, ήταν να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράμετροι.

    Σύμφωνα με την ``Αφρίκα``, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ανέφερε τους λόγους της απαγόρευσης των εκδηλώσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 August 2011 - 11:33:05 UTC