Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑ ΣΟΠΡΑΝΟ STAR FOUNDATION ΒΡΑΒΕΥΣΗ

  • [01] ΜΑΡΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

    Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας αντιστοίχως, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αμυνας στις 7 Φεβρουαρίου 2011, για τη διαχείριση του φορτίου που κατασχέθηκε και φυλασσόταν στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, επέμεναν ``ότι το ζήτημα ήταν πολιτικό``, παρά τις επισημάνσεις αρμοδίων του ΓΕΕΦ ότι υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

    Οπως ανέφερε σήμερα η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαίρη Αν Σταυρινίδου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, ``η συνεδρία έληξε με οδηγίες από τους δύο Υπουργούς να εξετασθεί και εξακριβωθεί η αξία της πυρίτιδας και, αφού ληφθούν τα στοιχεία αυτά, το θέμα να τύχει περαιτέρω πολιτικού χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών``.

    Τον κ. Πολυβίου πλαισίωναν οι συνεργάτες του, τακτικός εμπειρογνώμονας της Επιτροπής Αντώνης Σιακαλλής, οι δικηγόροι Ηλίας Στεφάνου και Λεβόν Αροκελιάν, το στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας Ζωή Κυριακίδου και η Γραμματέας της Επιτροπής Κίκα Λοΐζου.

    Οπως ανέφερε εξεταζόμενη από τον κ. Πολυβίου η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαίρη Αν Σταυρινίδου, έχει ασχοληθεί με νομικές πτυχές σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ετοίμασε σημείωμα για τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2009.

    Είναι ένα έγγραφο, είπε η κ. Σταυρινίδου, το οποίο καταγράφει τη νομική θέση σε σχέση με τη διεθνή νομική πτυχή του ζητήματος και είναι με τη μορφή σχεδίου επιστολής και συντάχθηκε από την ίδια σε συνεργασία και με άλλοι συνάδελφό της στη Νομική Υπηρεσία, τον κ. Κωνσταντίνο Λυκούργο.

    Στο σημείωμα, το οποίο ζητήθηκε να αναγνωσθεί από την κ. Σταυρινίδου ενώπιον της Επιτροπής, αναγράφεται ότι η παράγραφος 5 του Ψηφίσματος 1747/ 2007, ορθώς ερμηνευομένη, περιέχει μίαν αυτοτελή απαγόρευση, που απευθύνεται σε κάθε κράτος - μέλος του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων της μεταφοράς από πλοία που φέρουν τη σημαία του εν λόγω κράτους, όπλων και συναφούς υλικού, που προέρχονται από το Ιράν.

    Από τα στοιχεία που έχουν δοθεί, προστίθεται στο έγγραφο, φαίνεται ότι το φορτίο του υπό αναφορά πλοίου είναι πιθανόν να εμπίπτει στην απαγόρευση της παραγράφου 5 του ψηφίσματος.

    Συνακόλουθα, έγραφε στο σημείωμα η κ. Σταυρινίδου, οι κυπριακές Αρχές έχουν υποχρέωση να επιθεωρήσουν το πλοίο αυτό και να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας γραπτή έκθεση.

    Το σημείωμα αυτό, είπε η κ. Σταυρινίδου δόθηκε στον κ. Κληρίδη, ο οποίος συμφώνησε με το περιεχόμενό του και μετέφερε αυτήν τη θέση προφορικώς προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών και η Επιτροπή Κυρώσεων συμφώνησε με τη θέση αυτή της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 7 Φεβρουαρίου 2011, όπως κατέθεσε επίσης η κ. Σταυρινίδου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας για το φορτίο του πλοίου και, έχοντας οδηγίες από τον κ. Κληρίδη, παρέστη εκεί εκ μέρους του, παρόντες δε ήσαν επίσης οι Υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Χριστόφιας, εκπρόσωποι του Τμήματος Τελωνείων, Υπουργείου Εξωτερικών ΓΕΕΦ και άλλοι.

    Την επομένη ημέρα, είπε η κ. Σταυρινίδου, ετοίμασε σημείωμα προς τον Γενικό Εισαγγελέα για το τί διαμείφθηκε, χωρίς αυτό να αποτελεί πρακτικά της σύσκεψης.

    Στο σημείωμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου, υπάρχει η μονογραφή του κ. Κληρίδη, που δείχνουν ότι το παρέλαβε και το μελέτησε, σε αυτό δε αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την πολιτική κατάσταση, σχετικά με το θέμα του φορτίου, δηλώνοντας ότι, με τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι τότε, αποφεύχθηκε οτιδήποτε θα είχε πολιτικό κόστος για τη Δημοκρατία, όμως δεν θεωρούσε ότι ο κίνδυνος αποσοβήθηκε τελείως.

    Το Ιράν και η Συρία, φέρεται να είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση του φορτίου, παρά το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Συρία δεν είχε πληρώσει για το φορτίο, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη φαινόντουσαν να αντικρύζουν θετικά το ενδεχόμενο εκποίησης του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία προς δυτικές χώρες.

    Σύμφωνα πάντα με το σημείωμα, τον Υπουργό δεν το απασχολούσε η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τυχόν αίτημα για εκποίηση ή καταστροφή, τον απασχολούσε όμως η στάση του Ιράν και της Συρίας, που ίσως να προχωρούσαν σε χρηματικές διεκδικήσεις.

    ``Συνεπώς``, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το σημείωμα, ``θα ήταν θεμιτό, όπως το υφιστάμενο καθεστώς φύλαξης από πλευράς μας συνεχίσει``.

    Ζήτησε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, να ενημερωθεί για τις πρακτικές δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη φύλαξη του κατασχεθέντος φορτίου και οι αρμόδιοι του ΓΓΕΦ ανέφεραν ότι κίνδυνος παρουσιάζεται κυρίως από την πυρίτιδα, που αποτελεί μεγάλο μέρος του φορτίου και ότι οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στα εμπορευματοκιβώτια στον υπαίθριο χώρο, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ``δημιουργούν κίνδυνο επηρεασμού του σταθεροποιητή του μείγματος της πυρίτιδας, με άγνωστες συνέπειες, χωρίς να αποκλείεται ο κίνδυνος έκρηξης``, ενώ επηρεάζεται και η αξία εκποίησής της.

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου εισηγήθηκε, όπως ανέφερε η κ. Σταυρινίδου, το διαχωρισμό του φορτίου, στην πυρίτιδα και στα υπόλοιπα και όπως γίνουν διαφορετικά διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρχικώς για την καταστροφή ή εκποίηση της πυρίτιδας και μετά για τα υπόλοιπα.

    ``Οι Υπουργοί``, έγραφε στο σημείωμά της η κ. Σταυρινίδου, ``συμφώνησαν ότι το ζήτημα ήταν πολιτικό``, ενώ το Τμήμα Τελωνείων και η Νομική Υπηρεσία διευκρίνισαν ότι το φορτίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα περί κατάσχεσης και οι οποίες εφαρμόσθηκαν.

    ``Η συνεδρία``, όπως έγραψε στο σημείωμά της η κ. Σταυρινίδου, ``έληξε με οδηγίες από τους δύο Υπουργούς να εξετασθεί και εξακριβωθεί η αξία της πυρίτιδας και, αφού ληφθούν τα στοιχεία αυτά, το θέμα να τύχει περαιτέρω πολιτικού χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών``.

    Εκτός της κ. Σταυρινίδου, σήμερα κατέθεσαν και οι Παναγιώτης Ευγενίου (Λειτουργός στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού), Ανδρέας Παπαδόπουλος (Ανώτερο Διευθυντικό στέλεχος της ΑΗΚ), Αντώνης Ιωάννου (Διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού).

    Ο κ. Ευγενίου δήλωσε ότι συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 και ο ίδιος συνέταξε επίσης σημείωμα προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

    Το Υπουργείο Εμπορίου, όπως είπε, είχε αρμοδιότητα μόνον για θέματα διακίνησης στρατιωτικού υλικού, όπως ήταν το φορτίο και η περίπτωση εξαγωγής αυτού του υλικού απαιτούσε άδεια εξαγωγής από τον Υπουργό Εμπορίου.

    Σύμφωνα με το σημείωμά του, όπως είπε ο κ. Ευγενίου, ο Υπουργός Αμυνας είχε αναφερθεί στους κινδύνους αλλοίωσης της πυρίτιδας και το ενδεχόμενο έκρηξης, λόγω καιρικών συνθηκών και συνθηκών αποθήκευσης του φορτίου.

    Από τα στελέχη της ΑΗΚ έγιναν αναφορές στη μεταξύ τους αλληλογραφία και την έκφραση ανησυχίας σχετικά με την αποθήκευση του φορτίου σε υπαίθριο χώρο της Ναυτικής Βάσης και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από την περίφραξη του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, ενώ την ανησυχία τους αυτή τη μετέφεραν και στον τότε Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ Μωυσή Σταύρου.

    Ούτε από τη Διεύθυνση ούτε και από το Υπουργείο Αμυνας ή το ΓΕΕΦ, όπως ανέφεραν, δεν είχαν καμμίαν ενημέρωση ή οδηγίες, ακόμα και όταν σημειώθηκε μικρή έκρηξη σε ένα εκ των εμπορευματοκιβωτίων στις 4 Ιουλίου 2011.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, εάν είχε υπόψη του τα περί κινδύνου έκρηξης, θα μπορούσε να είχε προστατεύσει κάπως τις γεννήτριες και το σταθμό στο Βασιλικό.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Το νέο φορολογικό σύστημα χωρητικότητας είναι αυτή τη στιγμή το πιο προηγμένο στην Ευρώπη και συγκρίνεται ευνοϊκά με παρόμοια συστήματα μεγάλων ναυτιλιακών κέντρων εκτός Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.

    Μιλώντας κατά την παρουσίαση στη Γερμανία του νέου φορολογικού συστήματος για την κυπριακή εμπορική ναυτιλία, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου επικεντρώνονται στην παρουσίαση του συστήματος στη ναυτιλιακή βιομηχανία παγκοσμίως και ότι ``ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε το σύστημα προσιτό σε κάθε δικαιούχο ιδιοκτήτη, διαχειριστή και ναυλωτή``.

    Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι ``παραδοσιακά η Κύπρος και η Γερμανία μοιράζονται εξαιρετική πολιτική και εμπορική σχέση, η οποία κατέστη ακόμα πιο στενή μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ,`` προσθέτοντας ότι ``μπορεί κανείς να αναγνωρίσει εύκολα την κατακόρυφη ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων``.

    ``Η Γερμανία έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Οι εισαγωγές μας από τη Γερμανία διπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία και η αξία τους έφθασε τα 576 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Κατά την ίδια περίοδο, η αξία των εξαγωγών μας προς τη Γερμανία τριπλασιάστηκε και έφθασε τα 106 εκατομμύρια ευρώ. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναμένονται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο, υποβοηθούμενες από τη νέα συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που υπεγράφη φέτος τον Φεβρουάριο``, είπε.

    Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα, με τη Γερμανία να αποτελεί βιομηχανοποιημένη χώρα και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων, και την Κύπρο να προσανατολίζεται προς την παροχή υπηρεσιών.

    [03] ΚΥΠΡΙΑ ΣΟΠΡΑΝΟ STAR FOUNDATION ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Η Κύπρια σοπράνο Ιουλιέττα Δημητριάδου βραβεύτηκε, στο House of Lords στο Λονδίνο, για την προσφορά και τα επιτεύγματα της στο χώρο του κλασσικού τραγουδιού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το βραβείο απονεμήθηκε από το STAR Foundation (Sociable, Trustworthy And Responsible), το οποίο, μεταξύ των δραστηριοτήτων του, βραβεύει καλλιτέχνες που έχουν επιτύχει στη σταδιοδρομία τους και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Η Ιουλιέττα Δημητριάδου, γεννημένη στη Λευκωσία, άρχισε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφίες των Βασιλικών Σχολών του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιδρύματος Λεβέντη, στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

    Το 2007 ήταν φιναλίστ στον Ραδιοφωνικό Διαγωνισ΅ό Μεσογειακού Παραδοσιακού Τραγουδιού Nizzissima, Voce del Mediterraneo.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 August 2011 - 15:29:10 UTC