Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΕΜΧΣ FITCH - ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΑΗΚ - ENERGY INTERNATIONAL - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΕΚΡΗΞΗ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΕΜΧΣ FITCH - ΜΕΤΡΑ

    Δεν πρόκειται να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος εξέφρασε απογοήτευση και διαφωνία για τον τρόπο και το δικαιολογητικό της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, κατέστησε δε σαφές πως η Κυβέρνηση Χριστόφια επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα μόνη της η Κύπρος και όχι να της τα λύσουν άλλοι.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, που κράτησε περισσότερο από μίαν ώρα, για το τί έχει αποφασισθεί από την Κυβέρνηση ως προς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, πώς τροχιοδρομούνται οι κινήσεις της Κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα εβδομάδων και μηνών και απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την αισιοδοξία του, εφ` όσον εγκριθούν από τη Βουλή τα προταθέντα από την Κυβέρνηση μέτρα, για επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις συνολικού ποσού 125 εκατομμυρίων - 150 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και μέχρι 600 εκατομμύρια ευρώ κατά το 2012.

    Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος για εφέτος στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και στο 2,5% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2012, εφ` όσον ο Κρατικός Προϋπολογισμός διαμορφωθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο, ενώ η προοπτική είναι για μηδενικό έλλειμμα κατά το 2013, όπως είναι και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης Χριστόφια.

    Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι είχε ήδη μιαν πρώτη επαφή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, με τον οποίον θα συναντηθεί ξανά ``εντός της ημέρας``, μετά από παράκληση του ιδίου του Υπουργού, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

    ``Στην προσπάθεια ανατροφοδότησης των αναγκών μας``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και για το υπόλοιπο, που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εάν υπολογίσουμε και τα επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις, που θα εισρέουν ή που θα συνυπολογίζονται στα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση, για την οποία προσπαθούμε να πείσουμε``.

    ``Οταν ένα κράτος, το οποίο σε περίοδο κρίσης και εκεί που προσπαθούσαμε να ανακάμψουμε και στόχος ήταν να αφήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 5% και εάν εφαρμόζαμε τα μέτρα, τα οποία προτείναμε στο πρώτο πακέτο, θα ήταν γύρω στο 4%, που ήταν ο στόχος, ο οποίος ετέθη και τίθεται με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, αντί 2% για του χρόνου, εμείς θα παραμείνουμε στο 2,5% με το αιτιολογικό ότι η οικονομία μας επιβαρύνθηκε αναντίλεκτα από τα δυσάρεστα γεγονότα της 11ης Ιουλίου και τα συνεπακόλουθά της και η προοπτική για το 2013 είναι το 0% και με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 61% - 62%, το οποίο είναι 20 ολόκληρες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης, ερωτώ εάν, με αυτά τα δεδομένα και με αυτές τις προθέσεις, είναι δίκαιο να αξιολογείται η Κύπρος και η οικονομία της με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, αυτό το ερώτημα ``δεν είναι μόνον η Κύπρος που το θέτει, αλλά είναι πάρα πολλά κράτη και εδώ``, πρόσθεσε, ``εκφράζω και την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου για τον τρόπο και το δικαιολογητικό της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και θέλω να υποδείξω πως, ιστορικά, διαφαίνεται -και δεν ισχύει μόνον για την Κύπρο αλλά ισχύει κυρίως για μικρές και αδύναμες οικονομίες, κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν την επαλήθευση των προβλέψεών τους, υιοθετώντας αβασάνιστα δυσοίωνα σενάρια``.

    ``Προδιαθέτοντας αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές``, τόνισε ο κ. Καζαμίας, ``πώς είναι δυνατό κάποιος επενδυτής, που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση αυτές τις αξιολογήσεις, να μην είναι ακόμη περισσότερο σκεπτικός, έστω και αν ίσως ήταν για μακρό χρονικό διάστημα επενδυτής, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα χρεόγραφα μιας χώρας``.

    ``Για ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου μεγάλο μέρος είναι θέμα ανατροφοδότησης του χρέους μας``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``το έλλειμμα δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και η ρητορική μου ερώτηση είναι: αξίζει τον κόπο για μισό δισεκατομμύριο και με μιαν οικονομία με δημόσιο χρέος 62% και με μίαν προοπτική να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σε δύο έτη, στο 0%, να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά;``

    Σε ερώτηση ότι, πέραν του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ ή του πραγματικού ελλείμματος του μισού δισεκατομμυρίου που θα χρειασθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η Κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη 1.050 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και εάν κρίνει αρκετά τα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει το κρατικό Ταμείο, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι δεν θα μπει ``σε αυτήν τη λογική για το τί διαθέτουμε και τί χρειαζόμαστε``.

    ``Διερωτώμαι για το πότε τα είχαμε (αυτά τα χρήματα)``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ``ποτέ δεν είχε Ταμείο η Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε Κυβέρνηση``.

    ``Αυτό, το οποίο είχε``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``ήταν η ευχέρειά της να ανατροφοδοτεί τον δανεισμό της και σήμερα, λέγοντας ότι δεν έχουμε λεφτά, είναι η δυσκολία την οποία βλέπουμε στο να πείσουμε για την ανατροφοδότηση του χρέους μας`` και ``όχι ότι προηγούμενα είχαμε και σήμερα δεν έχουμε``.

    Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, αφού ``έχουν κλείσει οι πόρτες`` στο εξωτερικό για δανεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν γνώριζε την ακριβή εικόνα της οικονομίας και τους συγκεκριμένους αριθμούς, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές ότι αλλάζουν προς το καλύτερο τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και η γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και ότι η Κυβέρνηση θα κάνει τους υπολογισμούς της.

    ``Θα προσπαθήσουμε``, είπε, ``να ανοίξουμε εκείνες τις πόρτες, εάν μπορούμε να τις επανανοίξουμε, με όρους τους οποίους να θεωρούμε εμείς ως ικανοποιητικούς, αλλά, ναι, θα επιδιώξω και για την εντόπια αγορά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις συνθήκες, μέσα στις οποίες εργάζεται το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα``.

    ``Υπήρχαν και πόρτες τις οποίες δεν χρησιμοποιήσαμε``, είπε ο Υπουργός απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, όπως αυτές που ``είναι δίπλα από εκείνες που έκλεισαν``.

    Οπως είπε ο κ. Καζαμίας, δεν ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, έχοντας πλήρη γνώση των συγκεκριμένων αριθμών των δημόσιων οικονομικών.

    ``Αν νομίζετε``, είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``ότι το κριτήριό μου ήταν να μελετήσω και να αποφασίσω κατά πόσον είναι εύκολο να ξεμπερδέψω με αυτό το πρόβλημα και τότε να έρθω και αν είναι δύσκολο και δεν μπορώ να ξεμπερδέψω, τότε γιατί να πάω να βρω τον μπελά μου, είμαι μακριά από τέτοιους υπολογισμούς και οποιαδήποτε πολιτικά παιχνίδια``.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των νομοθετημάτων του πρώτου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που έχουν σταλεί στη Βουλή για ψήφιση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ``πρώτο και κύριο, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, είναι η απόφαση για σταδιακή κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών σχεδίων, που ισχύουν σήμερα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών θέλησε, όπως είπε, να υπογραμμίσει ``τη σημασία αυτού του μέτρου, διότι έχει χαρακτηρισθεί από κάποιους και υιοθετήθηκε από όλους η άποψη ότι ήταν η ατομική βόμβα στα θεμέλια των δημόσιων οικονομικών``.

    ``Ως ατομική βόμβα``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, ``χαρακτηρίστηκε όχι τυχαία αυτήν τη στιγμή, διότι έφθασε η οικονομική επιβάρυνση του κόστους του συνταξιοδοτικού πάνω στο ΑΕΠ να είναι ύψους 2,8% με 2,9% και με αυξητική τάση και είναι αυτή η αυξητική τάση και το ερώτημα `πού θα φθάσουμε;` που ενοχλούσε πάρα πολύ όλους αυτούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα υγιή οικονομικά του κράτους μας``.

    ``Αυτό, λοιπόν``, συνέχισε ο κ. Καζαμίας, ``αποπυροδοτήθηκε και τερματίζεται η ανοδική τάση αυτού του ποσοστού, διότι έχει αποφασισθεί άμεσα και οι νεο-προσλαμβανόμενοι, ξεκινώντας από τον πρώτο αμέσως μετά την υιοθέτηση αυτού του μέτρου από τη Βουλή, δεν θα οδηγούνται σε αυτά τα συνταξιοδοτικά Ταμεία, αλλά προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που όλοι μας ξέρουμε και που ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα``.

    Το πρόβλημα αυτό, είπε ο κ. Καζαμίας ``δημιουργήθηκε τα προηγούμενα 51 έτη`` και ευθύνη έχουν διαχρονικώς όλες οι έως τώρα Κυβερνήσεις και τα κόμματα που συμμετείχαν ή στήριζαν αυτές, για αυτό και δεν θα πρέπει να επικρίνεται η Κυβέρνηση Χριστόφια για αυτή την κατάσταση.

    ``Είναι άδικο``, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, ``να ασκείται σκληρή κριτική, διότι αυτό το πράγμα δεν έγινε είτε ενωρίτερα είτε δραστικότερα``.

    ``Με αυτό το μέτρο και έχοντας υπ` όψη την υλοποίηση της απόφασης που ήδη έχει ληφθεί για την κατάργηση περίπου 1.200 κενών θέσεων στους προϋπολογισμούς και η συνέχιση της παγοποίησης της πλήρωσης περίπου άλλων τόσων θέσεων που βρίσκονται στους προϋπολογισμούς``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, στα επόμενα πέντε έτη, κατά 5.000 εργαζομένους``.

    ``Μαζί με την απόφαση, η οποία επίσης ελήφθη και που περιλαμβάνεται στα νομοθετήματα που προωθούμε προς ψήφιση στη Βουλή``, πρόσθεσε, ``για τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10, ταυτόχρονα με την αύξηση της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για το Ταμείο Σύνταξης Χηρών και Ορφανών, από 0,75% στο 2%, μαζί και με την έκτακτη εισφορά ύψους 3% για τα επόμενα τρία έτη ή για όσο καιρό χρειασθεί, εάν αυτή την εισφορά, που εμείς ως Κυβέρνηση τη χρησιμοποιούμε για τους υπολογισμούς για το συνταξιοδοτικό, τότε, ναι, υπάρχει ελπίδα ουσιαστικής βελτίωσης και αναστροφής αυτής της ανησυχητικής κατάστασης, που χρόνο με τον χρόνο, για 51 έτη, κτιζόταν``.

    Σχετικά με την εισφορά του 3%, ο Υπουργός δήλωσε ότι ``η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητεί μονιμοποίηση αυτής της διευθέτησης ως θεσμικής, πείθοντας ότι είναι μία υγιής απόφαση και αναγκαία για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών``.

    ``Αμέσως μετά την ψήφιση και την αποδοχή του πρώτου αυτού πακέτου``, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ``την επόμενη ημέρα ξεκινά η προσπάθεια συνομολόγησης ενός δεύτερου πακέτου, το οποίο θα ολοκληρωθεί περίπου μέχρι την κατάθεση ή το αργότερο κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή για το 2012``.

    Ο κ. Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς, που έχουν κάτι να εισηγηθούν για το δεύτερο αυτό πακέτο μέτρων, να το πράξουν εγκαίρως``.

    ``Με αυτό το πακέτο``, όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, ``δεν θα επιβληθούν άλλες φορολογίες, αλλά θα αναζητηθούν τρόποι σύμπτυξης των δημόσιων δαπανών, αλλά ταυτόχρονα και μέτρα προώθησης της ανάπτυξης``, έτσι ώστε να αναστραφεί το κλίμα και να γίνει πιο πρόσφορο για να σταματήσει η πτωτική τάση της κυπριακής οικονομίας.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται προς έγκριση από τη Βουλή, όπως η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 30% σε 35% για τα πέραν των 60.000 ευρώ εισοδήματα φυσικών προσώπων, καθώς και η αύξηση της έκτακτης εισφοράς από 10% στο 15% για τα εισοδήματα από τόκους με εξαίρεση τους τόκους που απολαμβάνουν συνταξιούχοι και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιες ρυθμίσεις.

    Για τα μερίσματα, επίσης, είπε ο Υπουργός, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης από 15% στο 17%, ενώ και για την ακίνητη περιουσία, για την οποία πληρώνει φορολογία σήμερα το 3% των ιδιοκτητών, για περιουσίες 170.000 ευρώ και άνω, θα υπάρξει διπλασιασμός του ισχύοντος συντελεστή φορολόγησης και παράλληλα εισάγεται ακόμη μία κλίμακα η οποία ξεκινά από περιουσίες 100.000 ευρώ και φθάνει μέχρι 170.000 ευρώ.

    Αυξάνεται, επίσης, είπε ο κ. Καζαμίας ο ΦΠΑ από 15% στο 17% εκτός από τρόφιμα και φάρμακα που παραμένει στο 5% και τον ΦΠΑ για ξενοδοχεία και σχετικές υπηρεσίες που παραμένει στο 8%.

    Τέλος, είπε ο κ. Καζαμίας, επιβάλλεται επίσημο τέλος εγγραφής εταιρειών στον οικείο Εφορο ύψους 350 ευρώ, με ανώτερο ποσό για συμπλέγματα εταιρειών το ποσό των 20.000 ευρώ.

    [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το Κυπριακό, η προκλητική στάση της Τουρκίας, η οικονομία και οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, απασχόλησαν την κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με τον Ελληνα ομόλογο της Σταύρο Λαμπρινίδη, στην Αθήνα.

    Η πρώτη επίσκεψη της Κύπριας ΥΠΕΞ στην Αθήνα, από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα, τονίζει τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως σημειώθηκε, και αφορά στις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θέλησε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, της 11ης Ιούλη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλάι σας με όλες τις της δυνάμεις, μέχρι να πατήσετε γερά στα πόδια σας μετά από αυτή την τραγωδία. Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ότι έχει τεράστιο σθένος και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενωμένος και αποφασισμένος να ξαναχτίσει ό,τι καταστράφηκε και να κάνει την πατρίδα του ακόμα πιο ισχυρή».

    Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, ιδιαίτερη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες. Αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα, με τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου τις καλές υπηρεσίες η Ελλάδα στηρίζει, όπως αρνείται να συμμορφωθεί και με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «αντί η Τουρκία να επιχειρεί να δικαιολογήσει παράνομες ενέργειες της επικαλούμενη συμβάσεις και συνθήκες τις διατάξεις των οποίων η ίδια κατ` εξακολούθηση παραβιάζει ή δεν προσυπογράφει, θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται την διεθνή έννομη τάξη. Αντί να απειλεί με τη λήψη μέτρων για τη δήθεν προάσπιση έννομων συμφερόντων της θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ρητορική θα πέσει στο κενό. Να προχωρήσει στην υιοθέτηση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως εκατοντάδες χώρες στη γη και να απελευθερώσει επιτέλους τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού».

    Η κ. Μαρκουλλή από την πλευρά της αναφέρθηκε και η ίδια στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με την πολύ στενή συνεργασία στην οποία προσβλέπω θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στη μεγάλη τραγωδία που έπληξε πρόσφατα την Κύπρο και είχε όπως είπε «πολύ μεγάλες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές», όντας παράλληλα και ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία του τόπου, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή παρ` όλη τη δική σας δύσκολη οικονομική κατάσταση η Ελλάδα έτρεξε πρώτη για να βοηθήσει και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη βοήθεια».

    [03] ΑΗΚ - ENERGY INTERNATIONAL - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Υπογράφηκε την Πέμπτη στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ η σύμβαση μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρισμού και της αμερικάνικης εταιρείας Energy International Inc για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση προσωρινών μονάδων παραγωγής.

    Η σύμβαση αφορά μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 95 MW, οι οποίες αναμένεται να αφιχθούν στην Κύπρο άμεσα και να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τέλος Αυγούστου.

    Εκ μέρους της ΑΗΚ τη σύμβαση υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής Στέλιος Στυλιανού και εκ μέρους της Energy International Inc ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Javier Barahona.

    [04] ΕΚΡΗΞΗ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` θα προβεί την Παρασκευή το μεσημέρι σε σύντομη ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα διαδικασίες της, καθώς και για την προγραμματισθείσα συνέχιση της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ενημέρωση θα γίνει στα γραφεία της Επιτροπής, στη γωνία των οδών Απελλή και Νιρβάνα, 3ος όροφος, στην αίθουσα συνεδριάσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 August 2011 - 15:29:13 UTC