Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΗΚ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  • [01] ΑΗΚ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αμεση είναι η ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας της ΑΗΚ κατά 80 με 100 εκ. ευρώ, κάτι που θα επιδιωχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου, ύστερα από σύσκεψη με την Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ.

    Ταυτόχρονα η Υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με της εγγύηση του κράτους για ενίσχυση της ρευστότητας της ΑΗΚ, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι η πολιτεία μπορεί πέραν από τη στήριξη και συνεργασία με την ΑΗΚ, να στηρίξει τη χρηματοδότηση και των οικονομικών αναγκών του οργανισμού.

    Η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της ΑΗΚ για το επόμενο εξάμηνο θα είναι υπό τη μορφή της αύξησης του ορίου παρατραβήγματος.

    «Σήμερα έχουμε ανάγκη από μια ρευστότητα 80 με 100 εκ. ευρώ, για να προβούμε άμεσα στην αγορά καυσίμων και να καλύψουμε και μερικά από τα τρεχούμενα έξοδα μέχρις ότου μελετηθούν τα πιο δραστικά μέτρα τα οποία έχουμε ζητήσει», ανέφερε ο κ. Θράσου. Ερωτηθείς κατά πόσο η ΑΗΚ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τράπεζες της Κύπρου και του εξωτερικού, ανέφερε ότι θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός και θα προτιμηθούν εκείνοι που θα κάνουν τις καλύτερες προτάσεις.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι στην προσπάθεια της για ενίσχυση του ενεργειακού της δυναμικού, η ΑΗΚ έχει εξαντλήσει όλα τα οικονομικά της αποθέματα. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ έχει ετοιμάσει όλα τα δεδομένα που της ζητήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα έχει δώσει ενώ μέχρι την Παρασκευή θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπως της έχει ζητηθεί. Ταυτόχρονα, είπε, θα πρέπει να εξεταστεί η συμβολή της πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια.

    Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ διαχώρισε το θέμα της επίλυσης της ρευστότητας από το θέμα της κάλυψης των ζημιών αφού, όπως είπε, πρόκειται για δύο πτυχές του ιδίου ζητήματος.

    Αναφορικά με την ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτή την εβδομάδα μπαίνουν και τα 70MW από την Ελλάδα ενώ μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να μπουν και τα 95MW από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ενημέρωσε την Υπουργό Εμπορίου για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την έκρηξη στο Μαρί και για όλες τις ενέργειες που η Αρχή έχει κάνει μέχρι σήμερα για εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στο κοινό, καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της ΑΗΚ. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν τη βοήθεια της πολιτείας για να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα.

    Ερωτηθείς τί γίνεται με το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης, ο κ. Θράσου είπε ότι η ΑΗΚ έχει ζητήσει να αρχίσουν οι πληρωμές και αναμένεται η απάντηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ερωτηθείς κατά πόσο προβάλλονται προσκόμματα, ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν τους είπαν ότι υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι θα δοθούν όλα τα δεδομένα στη ΡΑΕΚ που είναι η κατά νόμο υπεύθυνη, αφού όπως είπε η ΑΗΚ δεν έχει το δικαίωμα ούτε να αυξάνει ούτε να μειώνει τις τιμές του ρεύματος.

    Από την πλευρά της, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι σκοπός όλων είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και ότι θα πρέπει να εργαστούν όλοι έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τόσο της ΑΗΚ όσο και της ΡΑΕΚ και όλων των εμπλεκομένων, που είναι η επίτευξη οριακής επάρκειας ηλεκτρισμού το συντομότερο δυνατό και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επιστροφή σε μόνιμη και πολύ ικανοποιητική επάρκεια ηλεκτρισμού.

    Οπως είπε, σήμερα υπήρξε μια συνάντηση στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκομένους, όπου συζητήθηκαν τόσο τα άμεσα θέματα ρευστότητας όσο και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα καλυφθούν οι ζημιές και τα διαφυγόντα έσοδα της ΑΗΚ, όπως και με το πώς προχωρεί η αίτηση του κράτους στην ΕΕ για βοήθεια.

    Πρόσθεσε ότι έχουν παρθεί αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει το θέμα της κάλυψης της ρευστότητας, κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα. Η ΑΗΚ, είπε, θα υποβάλει τα στοιχεία για τις ζημιές και τα διαφυγόντα έσοδα στη ΡΑΕΚ για να προχωρήσει με τις αποφάσεις και συστάσεις της για το πώς μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ζημιές και στη συνέχεια θα προχωρήσουν η αίτηση προς την ΕΕ και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

    «Σε αυτά τα πλαίσια θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που επισκέπτεται την Κύπρο από αύριο. Εμένα θα με δουν την Πέμπτη μαζί με τους συνεργάτες μου, για να συζητήσουμε τα θέματα χρηματοδότης από την ΕΤΕπ προς της ΑΗΚ», ανέφερε.

    Ερωτηθείσα κατά πόσο για το θέμα της ρευστότητας θα υπάρχει εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει την εγγύηση του κράτους προς την ΑΗΚ, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο είπε ότι προτιμά να υπάρξουν πράξεις και μετά να τις ανακοινώσει.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης από την ΕΕ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι υπάρχει στόχος ως προς το αποτέλεσμα. Ως προς τους αριθμούς, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το Γραφείο Προγραμματισμού θα μαζέψει όλα τα στοιχεία και θα ετοιμάσει την αίτηση και μετά θα μιλήσουν οι ίδιοι.

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η εγγύηση του κράτους προς την ΑΗΚ θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, διευκρίνισε ότι οι εγγυήσεις δεν αποτελούν χρηματοδότηση ή μέρος χρέους. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα τί θα γίνει, έχει ωστόσο αποφασιστεί.

    Ερωτηθείσα από πού θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος για το δεύτερο εξάμηνο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο εξάμηνο το κόστος θα καλυφθεί από την Κυβέρνηση, η κ. Αντωνιάδου ζήτησε «να αφήσουμε πρώτα την ΑΗΚ να υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία στη ΡΑΕΚ». Πρόσθεσε πως όταν αποφασίσει η ΡΑΕΚ για το τί συστήνει ότι πρέπει να γίνει «θα προχωρήσουμε ανάλογα». Οπως είπε, αυτά τα πράγματα θα φανούν σε πολύ λίγες μέρες. Είπε επίσης ότι πάντα το Υπουργείο Εμπορίου έχει έγνοια και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι πρώτη φορά ακούει την πληροφορία περί κάλυψης του επιπλέον κόστους και πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ δεν έχει ένσταση για το από πού θα αντληθούν τα μέσα για να ενισχυθεί η ΑΗΚ και είναι ευπρόσδεκτα από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Τριακόσια εβδομήντα εκ. ευρώ αντί των διακόσιων εξήντα οκτώ εκ. ευρώ που δόθηκαν το 2011 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως διατεθούν συνολικά το 2012 στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκές δράσεις για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τις θεωρήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ.

    Το ποσό που θα διατεθεί στην Κύπρο προτείνεται όπως αυξηθεί από περίπου τρία εκ. ευρώ το 2011 σε περίπου επτά εκ. ευρώ για το 2012.

    Τα ποσά που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλες μεσογειακές χώρες είναι για την Ιταλία πενήντα δύο εκ ευρώ από τριάντα δύο, στην Ελλάδα σαράντα τέσσερα εκ. ευρώ από σαράντα που έλαβε το 2011 και στη Μάλτα σχεδόν δεκαπέντε εκ. ευρώ από δύο επτακόσια που είχαν διατεθεί τον προηγούμενο χρόνο.

    [03] ΥΠΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Εκκληση προς τους πολίτες και τις Τοπικές Αρχές απηύθηνε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουν αμελείς ή κακόβουλες ενέργειες που οδηγούν σε πυρκαγιές κατά τη διάρκεια δηλώσεων του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο για το θέμα.

    Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σε συγκεκριμένες περιοχές στις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού ξεσπούν πολύ συχνά πυρκαγιές, ενώ έκανε λόγο και για ενδείξεις που υπάρχουν για κακόβουλες ενέργειες.

    «Θέλω για ακόμη μια φορά να κάνω μία έκκληση», είπε, προσθέτοντας ότι «πρώτα, πρώτα εν όψει και του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου χρειάζεται οι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές βεβαίως να έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, να έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη, εκεί που εμφανίζονται φαινόμενα είτε ανθρώπινης αμέλειας, είτε και κακόβουλων ακόμα να δίδονται πληροφορίες και να καταγγέλλονται, γιατί αντιλαμβάνεστε το πόση μεγάλη ζημιά γίνεται με τις πυρκαγιές».

    Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «παρόλο που δεν είχαμε ακόμα και ευτυχώς μεγάλες πυρκαγιές με μεγάλες καταστροφές στα δάση μας θα ήθελα να το επαναλάβω ακόμη μια φορά: Νομίζω ότι είναι απώλεια έστω και να καίγεται ένα δέντρο». Συμπλήρωσε ότι «έχουμε ευθύνη και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προστασία των ιδιωτικών περιουσιών».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Τμήμα Δασών, η Πολιτική Αμυνα και η Υπηρεσία Θύρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 August 2011 - 17:29:11 UTC